Mit jelent pontosan: Lemondás a vállalkozás üzleti részéről?
"hanem.. kit is?"
Hanem a céget. Ennyi. Nem bonyolult.
kérdező, örököltél valamit? mert az örökségről tudsz lemondani, de csak egyben, ha több a tartozás, mint a vagyon, tehát minuszban van...
Ha a vállalkozásnak több tulajdonosa van, akkor van a tulajdonosoknak üzletrésze. Az egy érték, csak úgy lemondani róla nem hinném, hogy érdemes, inkább eladni.
Flector, a tudatlanság a magabiztossággal párosulva a legveszélyesebb.
A tulajdon azt jelenti, hogy valamivel TE személyesen szabadon rendelkezhetsz, például eladhatod.
Tegyük fel, hogy van egy KFT-d. Te vagy a 100%-os tulajdonosa. A cégnek van egy ingatlan a tulajdonában. Az ingatlant te eladhatod? Nem. Azt az ingatlant a cég, vagy a cég nevében eljáró ÜGYVEZETŐ adhatja el.
Ebből már egyből látnod kellene, hogy az ingatlan NEM a te tulajdonod.
"hanem.. kit is?"
igen, a céget. Ha onnan ki akarod venni a pénzt, akkor adót kell fizetni (osztalék vagy szja plusz járulék), és ami az adó levonása után marad, az már tényleg a tied.
"ha nő a cég értéke, akkor az én vagyonom is nő"
Ez igaz. De attól még a vállalkozás vagyona nem a te vagyonod.
Tegyük fel, mindkettőnknek van MOL részvénye, és csak ez az egyetlen tulajdonunk van.. Ha a te vagyonod nő (mert emelkedik a MOL), akkor az enyém is. Mégsem mondhatom, hogy a te MOL részvényed végül is az enyém is. Vagy igen? Magyarázd meg, miért?
Igazad én is észrevettem, hogy nagyon veszélyes vagy. Mint leírtam, nem ezzel van a probléma, bár látom nem érted. Tegyük fel az én egyik cégem 300 milliót ér. Akkor az nem az én vagyonom szerinted? Mindjárt írok is a Forbes magazinnak levelet, mert akkor évek óta rosszul számolják a leggazdagabb 100 listáját.
Nem megsérteni akarlak, de ne beszélj hülyeségeket, ha nem értesz valamihez. Nem adhatom el a cégem épületeit, mint magánszemély, ezt senki nem vonja kétségbe. Ellenben, ha én eladom a cégem, és azáltal az épületet is, akkor az pénz az én zsebembe landol, tehát engem gyarapít.
"Nem adhatom el a cégem épületeit, mint magánszemély, ezt senki nem vonja kétségbe."
Örülök, hogy végre beláttad. Ezzel vissza is kanyarodtunk a legelső hozzászóláshoz:
"A vállalkozói vagyon (pl gépek stb) nem a te vagyonod. Tehát nem is tudsz lemondani róla. "
Csak tudnám akkor végül is mire volt jó ez a nagy kör?
"Ellenben, ha én eladom a cégem, és azáltal az épületet is, akkor az pénz az én zsebembe landol, tehát engem gyarapít."
Nem, az épületet nem adod el. Az marad a cég tulajdonában. És a cég eladása téged nem gyarapít. Hiszen az a tied volt eddig is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!