Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 10 év élettársi viszony után...

10 év élettársi viszony után 2 éve összeházasodtunk a párommal. Szóba került az örökösödés. Ha a párom hirtelen meghalna, mi történne végrendelet nélkül? Hogyan "osztozkodjunk". /bocsának ez egy undorító szó, de nem tudok jobbat/bővebben lent.

Figyelt kérdés
Közös gyermekünk nincs, sajnos betegség miatt nem lehetett. Neki két felnőtt, nekem egy felnőtt önálló fiam van. Az ő gyerekei még a váláskor megörökölték a nagyszülői házat és az akkori családi házat is, az akkori teljes vagyonnal.. Mi a nulláról kezdtünk új életet. Én a válásom után vettem egy házat ami a fiam nevére került, tehát ő is biztonságban van. Kapcsolatunk elején a párom vásárolt egy házat, amit közösen javítgattunk, majd bővítettünk, de jelenleg még minden az ő nevén van.Állítólag épp idén változtak e téren a jogszabályok, ezért kérdezem..Mi a jelenlegi jogszabály az öröklés terén, a mi körülményeinket figyelembe véve? Mit tanácsolnátok a legjobb megoldásnak?

2013. aug. 30. 07:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%

A párod által vásárolt ház - amennyiben a házasságkötés elött vette - saját vagyonának számít, és csak a házasság alatt történt értéknövelés (felújítás, hozzáépítés, hiteltörlteszés) az, ami közös vagyon.

Ha a férjed netán meghalna, akkor a az újabb jogszabályok szerint egyenlöen oszlik meg az ö gyerekei és közted (mert a feleség egy "gyereknyit" örököl), viszont az egész házra lenne övegyi haszonélvezeti jogod, addig, amig nem házasodsz meg újra. A haszonélvezeti jogot a többi örökös nem tudja semmilyen esetben sem megszüntetni, és a házat csak az lakhatja, akinek te megengeded, még a többi tulajdonos sem.

2013. aug. 30. 08:18
 2/11 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ, igen ezt írtam,jelenleg minden az ő nevén van,ezt szeretnénk rendezni most. De én úgy hallottam, hogy idén valami új örökösödési jogszabály lépett életbe,pont a hozzánk hasonló gyerektelen házasságokat érintőleg.. ÁLLÍTÓLAG AZ A KAPCSOLAT,AHOL NEM NEVELNEK KÖZÖS GYERMEKET NEM MINŐSÜL VAGYONKÖZÖSSÉGNEK,MÉGHA HÁZASSÁGBAN ÉLNEK,AKKOR SEM!!!! Ez pedig annyit jelent,elvileg,hogy az örökséget/amit te is leírtál fent/ az elhunyt gyerekei el is perelhetik az özvegytől.Lehet én értelmeztem rosszul de e szerint csak az az enyém a férjem halála után,ami már előtte is a nevemen volt...Ezt nagyon fontos lenne tudnunk, kérlek ha szakember vagy, vagy legalább is némiképp szakértő válaszolj..
2013. aug. 30. 08:26
 3/11 A kérdező kommentje:
remélem érthetően leírtam.. és ne értsétek félre, senkinek nincs szándékában senkit sem kitúrni az örökségből, a párom sem akarja a gyerekeit és én sem! Egyformán igazságosnak gondoljuk az 1/3,1/3,1/3 arányban való elosztást..de azért ezt jó lenne tudni,már csak a részletekre való kitérés miatt is..
2013. aug. 30. 08:30
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Erröl nem hallottam, de az az egy biztos, hogy akárki is örököl (csak a gyerekek), az özvegyi haszonélvezet megillet téged minden esetben!

De a legcélszerübb, ha megkérdezel egy örökösdéssel foglalkozó ügyvédet, hogy mi a célszerü. Az ajándékozás (mármint, hogy a férjed neked ajándékozza a ház felét) 15 éven belül megtámadható és megsemmisíthetö, az nem jöhet szóba, hogy a felét eladja neked (a vagyonközösség miatt), és ha végrendeletet irna, az is csak részben hatályos, mert a köteles rész mindenképpen jár a gyerekeknek.

2013. aug. 30. 08:32
 5/11 A kérdező kommentje:
tehát ha jól értelek semmiképpen nem biztonságos lenne számomra az a megoldás, ha a ház lenne az enyém, minden egyéb/ készpénz,betétkönyv,járművek stb/ a gyerekeké,mert a házat 15 évig elperelhetnék tőlem? (Ezek értéküket figyelembe véve egyébként pontosan egyformán volna elosztva) Ez roppant érdekes,már csak azért is,mert az idősebbik fiú felesége sajnos kegyetlenül pénzéhes fajtából lett összegyúrva és igazi zsarnok a fiú felett.. :( tőle aztán én nyugodtan kerülhetnék akár az utcára is...
2013. aug. 30. 08:49
 6/11 anonim ***** válasza:
65%

Mivel nincs közös gyerek gy az Ő gyereki örökölnek mindent ami a nevén van.Te mint feleség arra a lakásra amit a gyereki örökölnek haszonélvezeti jogot fogsz kapni addig benne élhetsz ameddig akarsz nem tudják eladni.

Hiába javítgattátok közösen a párod lakását ez nem jelent semmit van róla számla?mert abból nem jár neked semmi bizonyíték hiányában.Azt a gyerekei öröklik te haszonélvezeti jogot kapsz.

2013. aug. 30. 09:02
 7/11 A kérdező kommentje:
Értem.. és ha én jobban szeretném a házat? Van arra lehetőségünk,hogy pl. még a párom életében a gyerekeket kifizessük a házból, és közjegyző előtt aláírnának egy olyan nyilatkozatot,miszerint a házból a továbbiakban semmiféle követelésük nincs? Bevallom nekem ez a ház nem egy ingatlan, nekem az otthonom, nem nagy,de itt minden sarok egy-egy emlék,történet, a szívem szakadna meg, ha el kellene hagynom... a gyerekek meg úgyis csak pénzé tennék, már volt erről szó többször is..szóval eképpen megoldható lenne? És később ezt nem támadhatnák meg?
2013. aug. 30. 09:16
 8/11 anonim ***** válasza:
Meg.Még most írassa rád a lakást:)))Azt nem vehetik el tőled.Vagy csináljon végrendeletet amelyben rád hagyja ezt a lakást,bár nem tudom melyik szülő semmizné ki egy másik személy miatt a gyerekét.Beszéld meg vele belemegy e ebbe.Vagy mit mond erre?
2013. aug. 30. 09:20
 9/11 A kérdező kommentje:
jelenleg is ketten írjuk ezt a szöveget,itt ül mellettem.. :) és a gyerekek a házon kívüli juttatásokkal(gépek,járművek,készpénz) is SOKKAL jobban járnának,magának a háznak nincs akkora értéke,mint az összes többi "vagyonnak"... :) azt hiszem felkeresünk egy ügyvédet, eltévedtünk a jogszabályok útvesztőjében.. köszönjük a segítséget mindenkinek! :)
2013. aug. 30. 09:28
 10/11 anonim ***** válasza:
Szivesen.Ha belemegy ebbe akkor én ezt tudom javasolni amit leírtam.DE ha végrendeletben rád hagyja azt megtudják támadni,de ha a nevedre íratja azt nem.
2013. aug. 30. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!