Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a teendő, ha az üzlethelyis...

Mi a teendő, ha az üzlethelyiségem bérlője, aki egy zöldségest üzemeltet, tavaly október óta nem fizetett gyakorlatilag rezsit, csak ELMŰ-t?

Figyelt kérdés

A közös költséget, a gázt és a vízszámlát sem fizette azóta, a mérőórákat sem íratta át a nevére (bár nem tudom, ez cégnél szükséges-e, úgy tudom, igen).

A minap írt egy kedves levelet, melyben közölte, hogy nekünk semmilyen elszámolással nem tartozik, ami az ő dolgait és a rezsifizetést illeti...

A kérdés az lenne, hogy HIVATALOSAN mi a menete annak, hogy dűlőre tudjunk jutni?

#fizetés #bérlője #rezsit
2013. aug. 29. 14:35
 1/10 anonim ***** válasza:

Bérleti szerződésben miként rendelkeztetek a rezsiről? Mert attól, hogy ő nem iratta át az órákat (jelzem ez nélküled, mint tulajdonos nélkül nem is lehetséges és értelme sincsen) a nevére attól még a rezsit fizetnie kell a szerint, ahogy megkötöttétek a bérleti szerződést.

Ha megszegte a szerződést akkor ez polgári peres ügy.

2013. aug. 29. 15:05
 2/10 A kérdező kommentje:

Természetesen egy részletes bérleti szerződést kötöttünk meg, beleírva, hogy a rezsit - a bérleti díjon felül - fizetni KÖTELES.

Az átíráshoz meghatalmazást is írtunk, akkor ígérték, hogy meg is teszik. Ez talán ha jól emlékszem, az ő javaslatuk is volt. Azóta persze SEMMI sincs átírva. Cégnél amúgy muszáj, vagy rosszul tudom?

Igen, megszegte a szerződést, ezt tudjuk, csak egy iszonyatosan nehéz eset a bérlő... Azt írta a levelében, idézem: ő nem is érti, hogy mire kellene fizetnie közös költséget, miközben semmi köze a társasházhoz, és még a szemetet sem viszik el...

Már többször felszólítottuk szóban, utoljára 3 hete, de csak a minap érkezett egy e-mail tőle, hogy szálljunk már le róla - kb. ennyiről szólt.

Nekem tudnom kéne, mi a hivatalos módja az eljárásnak, feljelenteni nyilván első alkalommal nem lehet... Én olyan hallottam, hogy egy ügyvéd által hitelesített felszólítólevelet kell írni, és kipostázni tértivevényesen. Na, de utána mi van, ha mégsem fizet...? Már lassan meghaladja a kaució összegét a tartozása, hacsak nem haladta már meg...:(

2013. aug. 29. 15:23
 3/10 anonim ***** válasza:

Mint főállású főbérlő azt javaslom neked, hogy azonnal mond fel a bérleti szerődést és dobd ki!

Nem hülye ő, csak esze ágába sincs fizetni, arra játszik, hogy szép lassan felhalmoz adósságot aztán majd lelép. És ez egészen jól is megy neki, mert kauciód már nincs is, ha holnap lelépne a számlákat sem tudnád rendezni csak saját zsebből.

Nem kell ügyvédet bevonni, első lépésnek ajánlott tértivevényes levélben szólítsd fel amire csak akarod. Ha arra nem érkezik reakció akkor 5e FT-ért egy fizetési meghagyást kell neki küldetni a helyi jegyzővel a kívánt összegre. Ha ez ellen 8 napon belül nem él ellenvetéssel akkor jogerőre emelkedik a követelt összeg és behajtható.

Ha ellenkezik akkor sajnos csak a peres út marad.

Így vagy úgy de ilyen bérlővel csak ráb*szni lehet. Mondd meg neki, hogyha nem fizet egyösszegbe azonnal akkor bérleti szerződés szegésre hivatkozva felmondod a szerződést és húzzon el. Lehet, hogy ezzel ő nem ért egyet de akkor legalább neki kell majd perelnie saját költségén, nem neked...

2013. aug. 29. 15:35
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget neked is!

Te is üzletet adsz bérbe, vagy lakást esetleg? Mert a két esetben más lehet az eljárás, de nagy különbség biztos nincs.

Szóval...

Akkor az a módja elsődlegesen, hogy küldjünk egy tértis ajánlottat? Én még arra gondoltam ESETLEG, hogy erre a levelére válaszolok e-mail formájában, és adok neki 1 hét ügyintézési és fizetési határidőt. Ha ezt sem elégíti ki, akkor tovább megyek.

Jaaaj, csak azt rossz tudni, hogy a tévében is ez a téma megy, hogy ha nem fizet a bérlő, te szívod meg! És ha egy ilyen típusú emberrel van dolgod, nem tudod, mi a legjobb...

Köszönöm az infókat még egyszer!

2013. aug. 29. 16:07
 5/10 anonim ***** válasza:

Többet nem tudok írni mint az előttem szólók, de a Társasház üzemeltetővel nem lehetne beszélni, hogy kapcsolják le nála a vizet meg a gázt? Víz gondolom kell neki, gáz is télen, sz*rni is sz*rik valahova nemde?

Hát meg kell tőle vonni aztán majd vergődhet...

2013. aug. 29. 16:59
 6/10 A kérdező kommentje:

Szia!

A következő lépés valószínűleg az lesz, ha már egyáltalán nem mutat semmiféle hajlandóságot. Nagyon mérges lettem, mert ráadásul most beszéltem az egyik ismerősömmel, aki hasonlóképp járt, és persze, ő szívta meg...

Kezdek aggódni! :(

2013. aug. 29. 18:03
 7/10 anonim ***** válasza:

A közműveket ne kapcsoltasd le, mert még téged fognak érte meghurcolni... Sajnos ez a magyar jog.

Igen, adunk ki üzlethelységet is (helyből 3-at) és lakásokat is. Nagy különbség nincs. Annyi, hogy egy cégen sokkal könnyebb behajtani adósságot, mint egy magánszemélyen. Magánszemélyen gyakorlatilag lehetetlen. Viszont cégen is, hogyha MEGVÁROD MÍG LEHÚZZA A ROLÓT! Működő cégen relatíve könnyen lehet behajtani adósságot!

Én már megtanultam, hogy jobb, ha 1-2 hónapig üresen áll egy üzlet vagy egy lakás, mint mikor mindig mindent megígér az összes tróger bérlő aztán lelépnek 2-3-4 havi rezsitartozással meg bérleti díj tartozással...

2013. aug. 29. 18:08
 8/10 A kérdező kommentje:

Igen, teljesen egyetértek veled, én is utána olvastam a témának tüzetesebben, nem szabad elhamarkodottan lépéseket tenni.

Ha esetleg kérdésem lenne, tudnék neked valahova privát üzenetet/e-mail-t írni? Nem zaklatnálak, csak ha már nagyon tanácstalanok vagyunk... Ha nem, megértem! :)

És köszönöm az eddigieket! <3

2013. aug. 29. 18:45
 9/10 anonim ***** válasza:
mondjuk itt
2013. aug. 29. 19:11
 10/10 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen! :)
2013. aug. 29. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!