Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Érdemes panel lakást venni...

Érdemes panel lakást venni első lakásnak?

Figyelt kérdés
Többre nincs önerő, de kérdés hogy érdemes-e 1-2 évig még gyűjtögetni... Budapestről van szó, 5-8 évre tervezzük, utána eladnánk és vennénk kertes házat... Szerintetek?

2013. júl. 26. 21:28
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha az a kérdés, hogy érdemesebb-e hitel nélkül "önerőből" venni olyan lakást, amire "futja" akkor azt mondom, hogy igen, abszolut. Jelene gazdasági helyzetben csakis ezt szabad.

Ha arra irányul a kérdésed, hogy úgy önmagában érdemes-e panelba költözni, akkor én azt mondanám a saját tapasztalataimra alapozva, hogy nem, mégpedig mert:

- Aránytalanul magasak a (közös)költségek, mint a távhő, a ktsg., a házbiztosítások, a "felújítási alapok" és a tököm tudja még milyen című lehúzások

- Én személy szerint nagyon nagyon nehezen tudtam elviselni, hogy a falak hangszigetelése - hogy is mondjam - nem is kivetni valót hagy maga után. Pl. 10 emeletes panelba laktam egy rövid ideig újpalotán és valami kötsög (remélem csuklik) minden áldott vasárnap reggel 7-kor elkezdett fúrni. Pontosan 7kor minden héten. Nem sokáig, csak 5-10 percig, hogy ne találjam meg ki is lehet az. 5 emeleten át zengett a főfal... A szomszédságól, az igénytelen lépcsőházakról nem is beszélve. Hiába szép a lakásod ha az ablak egy "parkra" néz ahol este a rejtett erőforrások szipuznak és áll a személt...

- A távhőtől megőrültem. Fizetni általányt kellett (jó sokat), de ha a ház összes radiátorát elzártam akkor is 28 fok volt, pedig az én komfortzónám a 20 fok. Cserébe a szomszédok fullon hagyták a radiátort és -15 fokban nyakig nyitva volt az ablak. Ugye nem számít, általány van, majd a többi paraszt fizet. Ez mondjuk lehet egy külön mérős panelba jobb egy fokkal.

2013. júl. 26. 21:39
 2/7 A kérdező kommentje:
Pont palotán lakom, tapasztalom hogy nem a legjobb környék... igazából hitelt vennénk fel, elég kedvezőek a forint hitelek mostanság. Egy panel lakáshoz 4,5-5 millió hitel kellene, a tégla lakás viszont 2 millával drágább, azt sokallom:(
2013. júl. 26. 21:54
 3/7 anonim ***** válasza:

Palota még mindig. Szépen egymásra találtunk. :)

~60 m2-es, ~8M volt, 1/3-a önerő.

Éves fűtésköltség 200.000, még nem szigetelt. Ha hozzávesszük, hogy ezért egyenletes hőmérsékletet kapok, akkor szerintem nem sok (szüleim havi harmincX ezres gázszámlájához képest, egy szoba után, úgy hogy még fagyoskodnak is).

Az átlag havi kiadásom: 20.000 illeték (jövő valamikorig), 70.000 hiteltörlesztő (10/10-enX évig), átlag 40000 rezsi (fűtés, közös ksg., díjbeszedő, áram), 4000 digitv-net.

A szomszédokra nincs panaszom, eddig azt mondom, jól kifogtam.

A csövesekre, kissebbségiekre sincs panaszom, én nem foglalkozom velük, ők se foglalkoznak velem.

Ha valaki megteheti, hogy kertes házba menjen 20-30 milkóért (vagy többért) az agglomerációban, hát tegye.

A lakópark, meg a tégla, meg társaik az meg szintés társas ház, és kell közös költséget fizetni (amiért cserébe jó esetben takarítást, liftkarbantartást, felújításokat és hasonlókat kapunk).

2013. júl. 28. 19:34
 4/7 anonim ***** válasza:
Még egy dolog. Meglátásom szerint aki társasházban lakik, az azt tudja utálni, aki meg kertesben, az meg azt. Ismerősék 50 milkóért árulták a kertes házukat, társasházba akartak átmenni. Gondolom nem volt ott sem olcsó a fűtés, meg füvet kellett nyírni, miegymás. Az volt az utolsó csepp náluk, amikor egyszer csak kaptak egy 200.000-es vízszámlát, mert csőtörésük volt, és nem tudták észrevenni. (Nem tudom hogyan áll az ügylet, de a mai gazdasági helyzetben szerintem sehogy.)
2013. júl. 28. 19:46
 5/7 A kérdező kommentje:
Kertesben nőttem fel, csak a meló miatt Pestre kellett jönnöm. Panelban lakom egy ideje, de lassan okafogyottá válig a feltett kérdésem, mert inkább kiköltözök vidékre, utálom a társasházat. Most ott tartok hogy Pesttől 40-60km-re (vonattal 30-45p Kökitől) nézek házakat...
2013. júl. 28. 20:52
 6/7 anonim ***** válasza:

Tényleg mindenki saját maga tudja, hogy hol van az az élettér, ahol jól érzi magát.

Én is vidékről kerültem fel, már belül városi vagyok. Én mondjuk komplexen vizsgálom a dolgokat.

Előnyök a lakóhelyemen: negyed órán belül uszoda, bevásárlóközpont (éjfélkor is), viszonylag nagy zöld terület, fél-3/4 óra alatt bármikor eljutok a belvárosba/ a munkahelyemig, és haza (éjfélkor is).

Hátrányok: hallom a közlekedés zaját (nem túl hangosan), és esetleg a szomszédokat, nem olyan friss a levegő, mint vidéken, csak 10 csillagot láthatok az égen nem 10000-eket.

Állandó lakótér gyanánt nekem az előnyök bőven kompenzálják a hátrányokat a panelban egy agglomerációban lévő kertes házhoz képest.

Ráadásul a 60 négyzetméterrel sem bírok úgy, mint szeretném, és egy kertben rohadt sok munka van. (Ezt is tudom.) Mondjuk van aki meg éppen szereti, hogy hazamegy melóból, és van mivel szöszmötölni.

Szóval kinek a pap, kinek a papné.

2013. júl. 28. 22:01
 7/7 A kérdező kommentje:
Na igen:) Én pl frászt kapok ha hallom hogy felettem rohangálnak... 4-en laknak felettem egy 35nm-es lakásban, és véleményem szerint kicsit zajosak... bár lehetne rosszabb is:) Várom hogy kiszabaduljak, ideálisabb az a 80-100nm mint egy 50-60nm-es panel...
2013. júl. 28. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!