Ha a lehetőség adott lenne, mennyi megtakarítást raknál félre/fő?
Az az összeg, amire napi-heti szinten szükségem van, bakszámlán van. (Van olyan bank, amelyik lekötés nélkül is ad jelenleg 5% kamatot, tehát ami csak 1 hét múlva kell, még az is kamatozik egy picit.)
Az a pénz, amire bármikor szükségem lehet, de nem akarom felélni, különböző olyan befektetésekben van, amihez bármikor hozzáférek, de igyekszem nem kivenni onnan, csak ha muszáj. 3 éve + 80%-os hozamot hozott az egyik ilyen befektetésem, ebből újítottam fel a házam tetőterét. Idén szintén szépen termelnek a befektetések, ebből egy lakáshitelt szeretnék majd előtörleszteni. Az a pénz, amihez meg végképp nem akarok nyúlni, majd csak akkor, amikor a hamut is "mamunak" mondom, olyan befektetésben van, amihez elméletileg nem férek hozzá, de mára már ez sem igaz teljesen, mert ha nagyon akarnék, hozzáférnék, de mégse akarok:-).
Azt mondják az okosok, akkor stabil valakinek az anyagi helyzete, ha a következő modellt tudja követni:
Az éves bevételének 10%-át elrakja a hosszú távú terveihez (lakás, nyugdíj, akármi). Egy másik 10%-ot rövidebb távra (pl utazás, bútor, műszaki cikk vásárlás, lakásfestés, stb, stb).
A maradék 80%-ból minden hónapban költ valamire 10%-ot, ami örömet okoz (szórakozás, divat cuccok, stb)
A 70%-ból fedezi a megélhetését, folyamatosan képezi magát és esetleg segít másokat, pl a szüleit, gyerekeit, stb.
Tudom, hogy ez egy idealista verzió és a mai Magyarországon igen kis % tudná ezt megtenni, de azt is tudom, akinek módja lenne rá, hogy takarékoskodjon, az sem teszi (tisztelet a kivételnek), inkább a bevétele 100%-át, elherdálja, feléli. Jelenleg az a divat, hogy "éljünk a mának". Fogyasztói társadalom lettünk, minden szir-szarra költünk, birtokolni akarjuk az összes divatos kütyüt, mert "megérdemeljük".
csak egy hozzáfűznivaló a 12:30 válaszára.
összeszámoltam, hogy amiket leírtál, havi szinten mit jelent: 230 000. ki tud ennyit félrerakni rendszeresen? de az elképzelés szép.
nincs ennyi a fizetésem. ehhez kb. 400 000 nettó fizetés kéne.
A válasz írója 87%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 2009-11-27 07:59
Ott a pont!
Csupán még egy dolgot tennék hozzá: Passzív jövedelem.
Na meg, hogy a legjobb találmány a kamatos kamat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!