Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egyedülállóként hogyan tudnék...

Egyedülállóként hogyan tudnék lakásra gyűjteni? Legalább az induló pénzt szeretném összegyűjteni, hogy majd kb.7 év múlva tudjak felvenni hitelt lakásra.

Figyelt kérdés
Van valakinek jó ötlete? Lakáskassza kizárva.
2009. okt. 13. 11:59
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
75-80 ezret keresek kb. ha túlórázom. Mostanában 85 ezer körül van, de jövőre a Bajnai Gordon Bleu bácsi miatt kevesebb lesz, az új adórendszer miatt, ha jól tudom. Albérletben lakom, 28000 ft-ot fizetek mindennel együtt. Szeretnék 30 évesen már saját lakást. Nem baj, ha hitelből, csak tudjam fizetni. Utálom a panelokat, de ha nincs más, megteszi, mert olcsóbb, mint a családi ház. (Most lakom először panelban és nagyon nem tetszik, nem tudom megszokni.)Kb. most 5 millió körül van itt másfél szobás.
2009. okt. 13. 12:03
 2/15 anonim ***** válasza:

Ezt én is szeretném tudni... Mondok egy olyan módszert, amelyet sokan alkalmaznak. Gyüjts össze pénzt a vagyonszerzési illetékre (lakás értékétől függ)és az értékbecslőre, meg a banki adminisztratív költségekre. Ez után írj annyival többet az adásvételi szerződésre, amennyi kezdőtőkét kér a bank. Kalkuláld bele, hogy ha az eladódnak szja-t kell fizetnie a vételár után, akkor a valós és az adásvételin szereplő ár adókülönbözetét is fel kell ajánlanod neki.

Másik lehetőség: magánlízing. Olyan lakást bérelj, amelynek bérleti díja lejön a kialkudott vételárból.

Harmadik lehetőség: banki lízing. Itt nem kerül a nevedre (a hitellel ellentétben) a lakás addig a 10-20 évig, amíg tartozol a banknak, viszont pillanatnyilag kedvezőbb önerőfeltételekkel tudsz lízinghez jutni a hitelnél ált.

Súgok: elindult az MNB kezdeményezésére egy olyan törekvés, amely szerint csak akkor kaphatsz hitelt, ha az átlag felett keresel, kb 250 ezertől felfelé... Még nincs erről rendelet, remélem nem is lesz, de sosem lehet tudni.

2009. okt. 13. 12:07
 3/15 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Utolsó bekezdésedhez annyit: ha ezt bevezetik, akkor inkább veszek egy kötelet és...

Nem fogok örökké más lakásában, korlátozottan élni. Sajnos ez egy nagyon rossz kor. Anyáméknak sem volt sok pénzük, de tudtak venni akkor egy lakást 10 éves törlesztéssel. Ha nem is voltunk gazdagok, de meg tudtunk élni. Az más téma, hogy anyámnak 40 ezer ft nem volt elég kajára, pedig csak 2-en voltunk testvérek és nem zabáltunk állandóan.

2009. okt. 13. 12:34
 4/15 anonim ***** válasza:
A helyedben ekkora fizetésre nem akarnék eladósodni, örülnék, hogy találtam olyan lakást, amiért csak 28ezret fizetek. Egy lakás törlesztésére rámegy a gatyád, az egész életed. Ráadásul nem néhány évig fizeted, hanem lényegében megöregszel, mire lejár a hitel, és végre anyagilag megkönnyebbülsz egy kicsit. Arra gondolj, hogy a nyugat-európai országokban az emberek 90%-a egy életen keresztül bérli a lakását. Ha lesz párod (gondolom, azért nem tettél le végleg róla), két fizetésből már könnyebb, idős korodban meg úgyis megöröklöd majd a szüleid házát/lakását, így nyugdíjasként nem kell majd lakbért fizetned.
2009. okt. 13. 12:57
 5/15 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy albérlet és albérlet között is hatalmas különbség van, érdemes utánajárni, amíg találsz magadnak árban és feltételekben is megfelelőt. Én 15 évig voltam albérletben, és a lakást, amit béreltem, szinte a sajátomnak érezhettem, kedvemre kicserélhettem benne a burkolatot (és még így is állta a tulaj a nagy részét, mondván hogy az ő lakását újítom fel), úgy bútoroztam, ahogyan akartam stb.., és fizettem összesen 30ezer forintot. Ugyanakkor van olyan barátnőm, aki 60ezerért bérel olyan lakást, amiből a tulaj nem hajlandó elvinni az ősrégi, nagyrészt használhatatlan bútorait, és a kettőből egy szobát lezárt a saját személyes cuccainak.
2009. okt. 13. 13:01
 6/15 A kérdező kommentje:

Azon is gondolkodtam, hogy egy másfél szobás lakásban a fél szobát kiadnám és azzal is könnyebb lenne, ha az albérleti pénzt rá tudnám fordítani a törlesztésre.

Van barátom 1 éve, de összeköltözni nem tudunk, nem akar, mert az ő fizetése elmegy a gyerekére meg egyéb dolgokra, és nem marad neki sok. Pont most beszélgettünk vele az összeköltözésről.Nem szeretné, ha az én fizetésemből élnénk. Most elkezdtem egy 2 éves sulit, ha sikeresen elvégzem, néznék mellékállást is.

2009. okt. 13. 13:03
 7/15 A kérdező kommentje:
Szüleim lakását nem hiszem, hogy megöröklöm, legalább is anyámét nem. Kölcsönből kölcsönbe él, lakást is 20 évig törleszti, elb..szta az életét, amit magának köszönhet. Apámmal lakik a nagyobb húgom, szerintem az övé lenne a lakás meg a telek. Örökségi dolgokra nem számítok.
2009. okt. 13. 13:05
 8/15 anonim ***** válasza:

Felejtsd el a lakáshitelt!!

Vegyél valahol vidéken egy üres telket vagy zártkertet párszázezerért, és bontott anyagokból huzz fel rá egy házat!!

Előbb összejön mint az önerő a hitelhez és még fizetned se kell utánna 20 éven át!!

2009. okt. 14. 01:14
 9/15 anonim ***** válasza:

Panelbe ne godnolkodj mert oylan mint a svájci frank alapu hitel... Ki tudja mikor mennyi a közösköltség meg a távhő...

Kiszámíthatatlan!!!

2009. okt. 14. 01:17
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Előbb évekig gyűjtögetek ahogy tudok, aztán meglátom, mi lesz. Addigra mág sok minden változhat.
2009. okt. 14. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!