A diákok miért mennek ki külföldre?
junior szoftverfejlesztő fizetés
Budapest: 250000 HUF
London: 2500000 HUF-nak megfelelő GBP
Mi ezért megyünk. Ebből havi egy millió félretehető. De ha Magyarországon fizetnek ennyit, maradunk szívesen.
Nem igazán értem a logikádat.
Induljunk ki egy szorgalmas, értelmes diákból aki jó szakmát tanul és jó is benne.
Mi a logikusabb döntés:
MO-n megélni 250e forintból (mert abból már nem kell nyomorogni) vagy ugyan azt tanulni majd csinálni külföldön 800e-ért?
Több ismerősöm él külföldön, és hiába keresnek jobban, nem élnek magasabb életszínvonalon, mert drága a lakbér, meg úgy általában minden. Amikor láttam a lakásukat, meg az életkörülményeiket, hát meg sem közelítette az enyémet idehaza. Na persze nem orvosokról van szó, vagy valami speciális képzettségről.
Férjem rokonai Svájcban élnek immár 30 éve! Mindkettő a vegyészkaron végzett, a férfi el tudott helyezkedni kint, a nő csak nagyon nehezen, most már 60 éves, és nem veszik fel sehová, előző munkahelye megszűnt. Lakást bérelnek 30 éve, nem kevés pénzért, és képtelenek voltak egy lakás árát összespórolni, pedig nem olyanok, akik nem tudnak spórolni. Igaz, hogy bejárták a világot (részben a munkájuk miatt), meg jó minőségű élelmiszereket vásárolnak, de akkor sem érzem azt a hatalmas színvonalbeli különbséget, semmi olyat, amit én itthon ne érhetnék el.
A múltkor volt egy műsor a tévében, diákok mentek ki Hollandiába talán, és ott kerestek egyszerű melókat (étterem, kifőzde, stb.), és egy hónap sem volt elég, hogy találjanak valamit. Engem nem győzött meg, hogy odakint kolbászból lenne a kerítés!
"Lakást bérelnek 30 éve, nem kevés pénzért, és képtelenek voltak egy lakás árát összespórolni"
Ebből lerí a "magyar" gondolatmeneted. És akkor mi van, ha nem tudtak saját lakást venni? Legtöbb külföldi nem is akar saját lakást venni soha életébe, minek? Remekül elvannak bérleménybe, kutyát nem érdekli a saját lakás.
Egy jó barátom nekem is svájcban él a 80-as évek eleje óta a feleségével. Egyszerű munkája van neki is és a feleségének is (na azért nem utcaseprés, de nem is gyárigazgató), remekül élnek, semmi gondjuk, drága hobbija van a barátomnak, 3-4 évente cserélik az autójukat, szép harley-ja van (pedig fenn élnek a hegyekbe, 2 hónapot lehet évente motorozni), nincsenek anyagi gondjai.
Pár hete beszélgettünk az android rendszerrel skype-n, hogy milyen és csak azért vett egy "olcsó 350 euros" samsung tabletet az Ipadje mellé, hogy kipróbálja az androidot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!