Ha megszünt a munkám 2 honapja, de kiderült hogy terhes vagyok most, s 1,5 év munkaviszonyom van, ugyanugy jogosult vagyok a tgyes, gyedre. Vagy csak akkor ha munka alatt derül ki hogy állapotos vagyok?
Első hülyeséget írt.
Születés pillanatában is élő munkaiszonynak kell lennie, így csak gyes-re leszel jogosult.
Nem a szülés napján!!!
Akkor jár a tgyás, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül valaki. Ha megszűnik a mviszony, 90 nap álláskeresési(ez alatt is biztosított, majd innentől ketyeg a 42 nap.
Ha ezen túl szül, tgyásra nem jogosult, de ha megvan két éven belül a 365 nap biztosított időszak. Gyed akkor is járhat, ha valaki tgyásra nem jogosult.
Terhességi-gyermekágyi segélyhez, valamint a GYED-hez kell biztosítási jogviszony az ellátásra jogosultságkor. Ha ilyen módon leszel jogosult thgy-ra, akkor automatikusan jár a GYED is. A thgy-ra ezen felül még akkor is jogosult vagy, ha a "munkaviszonyod" megszünését követő 42. napig megszülsz. Ez a passzív jogú thgy. Ha erre leszel csak jogosult, akkor GYED már nem jár automatikusan.
A thgy-t a szülés várható ideje előtt 4 héttel már igénybe lehet venni. Az a lényeg, hogy legalább vagy a szülés előtt igénybe vett thgy. kezdőnapján legyen valamilyen biztosítási jogviszonyod, vagy a szülés napján, ha akkortól igényelnéd a thgy-t. Ha a thgy. ideje alatt szünne meg a "biztosítottságod", attól még a GYED-re továbbra is jogosult vagy. Biztosítási jogviszony az álláskeresési járadék folyósításának ideje is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!