Táppénz alatt köteles vagyok a betegség okát megmondani a munkáltatómnak?
A betegség okáról információt kérhetnek, illetve azt is ellenőrizhetik hogy a táppénz alatt otthon tartózkodsz-e. Nálunk külön team van erre,akik meglepetés szerűen ellenőrzik a táppénzen lévő dolgozókat.
Ezt törvényileg a munkáltató megteheti,és nem értem miért kell eltitkolni a betegséget. A túlontúl titkolózás mindenhol gyanút szül.
Előző válaszoló, én kétlem, hogy ez törvényes legyen.
Amit a munkáltató tehet az az, hogy visszaélés gyanúja esetén vizsgálatot kérnek az OEP-től, de az kizárt, hogy a nyakára járhassanak és ellenőrizhessék a munkavállalót.
Arról nem is beszélve, hogy a keresőképtelenség nem feltétlenül jelenti azt, hogy otthon kell lenni az ágyban.
Egyrészt betegeskedsz máshol is vagy aki egyedülálló, annak szükségszerűen ki kell mozdulni, hogy ellássa saját magát.
Összefoglalva:
A munkáltatónak is és az OEP-nek is joga ellenőrizni a munkavállalót, hogy ténylegesen keresőképtelen (vagyis az orvos kiírta), továbbá keresőképtelensége alatt betartja-e a szabályokat (kimenő), de azt, hogy pontosan mi a baja, nem, ott meg kell elégedjen a kóddal, ami az orvosi naplóba, s a táppénzes papírra kerül.
A munkáltató kérhet felülvizsgálatot is abban az esetben, ha a munkavállaló tartósan betegállományban van. Ez a felülvizsgálat viszont nem a betegség megnevezésére vonatkozik.
Konkrét kérdésre válaszolva: a munkavállaló nem köteles megmondani a betegséget, s a munkáltatónak tilos azt megkérdezni.
A munkáltató ilyet nem ellenőrizhet!
Hogyan is ellenőrizhetné? Kimegy a főnököd és megvizsgál? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!