! órás munkaszerződésem van, nekem kell fizetni a TB-et?
Nem vagy buta, honnan is tudná az ember ezeket? :) Én sem tudtam csak mikor belekerültem.
Szóval: a tb-det március 31-ig kell kiszámolnod (és április 12-éig kell befizetned a csekket), de április 1-től már biztosított vagy, tehát nem kell fizetned áprilisra már semmit!
A NAV nem küld levelet arról, hogy nem kell fizetned, ha a cég bejelentett, akkor automatikusan biztosított leszel, és a NAV a rendszerben rögzíti. Nekem ügyfélkapum van, és itthon le tudtam ellenőrizni, hogy tényleg bejelentett a cég.
Nem kapsz a NAV-tól levelet, sőt, érdemes neked is bejelenteni, hogy munkaviszonyod lett, és nem kell fizetned. Ez a bejelentés nem kötelező, viszont ajánlott, mert - bár egyablakos rendszer van, meg minden... - néha simán előfordul, hogy ennek ellenére folyton előírják a kötelezettséget, és hátralékként jelentkezik a folyószámládon. Ez csak akkor derül ki, amikor mondjuk szja-t akarsz visszaigényelni, és nem adják, mondván, tartozol nekik. Utólag sokkal nehezebb ezt rendezni.
Amúgy a 2. jól leírta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!