Év elején kivetettek velünk 15 nap szabadságot, mivel nem volt mivel dolgozni, most pedig közölte a főnök, hogy el kell bocsájtania pár embert, mert nincs munka. Ilyenkor mi lesz a kivett szabadságok miatt?
2013. január 01-je előtt a "túlüdülést" vissza kellett fizetnie a dolgozónak.
2013. január 01-jétől ha a munkavállaló több szabadságot vett igénybe, mint amennyi időarányosan járt volna neki, az erre az időre kifizetett munkabért a munkáltató nem követelheti vissza. (2012/I. törvény, Munka törvénykönyve 125. §.)
3-as: a kezdő szabadság nem 21, hanem 20 munkanap (Mt. 116.§)
4-es: a 125. § ne a visszavétről, hanem a szabadságmegváltásról szól.
Tudom, hogy a 125. §. a szabadságmegváltásról szól, de ha ismernéd az előtte hatályos szöveget, akkor láthatnád, hogy azt a részt törölték belőle, ahol a túlüdülés visszafizetését írták elő. Ebből következően tehát nem lehet a túlüdülést 2013. 01. 01. után visszakövetelni.
2013. január 01. előtti szöveg a szabadság-megváltáshoz:
A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
Ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál eltöltött időre megilletné, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni. Nem követelhető vissza a túlfizetés, ha a munkaviszony a munkavállaló nyugdíjazása vagy halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be.
Ebből csak azt a részt hagyták meg, hogy az időarányosan járó, ki nem vett szabadságot meg kell a munkáltatónak váltania.
Nem dönti el..., egyszerűen nem követelheti vissza, mert nem ad rá módot a törvény.
Csak jogosulatlanul felvett bért követelhet vissza, azt is bizonyos határidőn belül.
Az engedélyezett, vagy a munkáltató által kiadott szabadság nem jogosulatlan kifizetés, éppen ezért nem is követelhető vissza. Ezt kivették a munka törvénykönyvéből.
Bármilyen szakmabelit megkérdezel erről (persze olyat, aki követi az eseményeket, és nem ragadt le a tegnapnál), ugyanezt fogja mondani. Azért, mert így van...
ja értem akkor, előbb pont fordítva láttam. :D
köszönöm.
ma voltam a papírokért és nem kellett fizetni, aztmondta, hogy ha visszavesznek majd beszámítjuk. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!