Drága az élet Londonban?
Az OTTANI átlag fizetéssel meg lehet.
De az átlag nem a minimálbér, amit mindenféle kisegítő munkáért kapnak a külföldi vendégmunkások - erre azért készülj fel.
Ergo mosogatni kimenni csak akkor éri meg ha amúgy itthon éhenhalsz.
Angliai átlagfizetésből megélsz, de a minimálbérből, mint ahogy előttem írták, már nagyon nehezen. Az angol átlagfizetés cca. 1720 font nettó, ebből még Londonban is kényelmesen meg lehet élni, a minimálbér viszont még 1000 font sincsen. Ha jól beszélsz angolul, van egy szakmád, amivel el is tudsz helyezkedni, akkor meg lehet élni szépen. Minimálbérből tengődni lehet, nagyon előre lépni nem. Tapasztalatból beszélek, 3 hónapig kerestem minimálbért, aztán szerencsére el tudtam helyezkedni a szakmámban és ma nincs gondom a megélhetéssel.(Bár minimálbérből is megélsz, de félretenni nem nagyon lehet belőle.) Én 2000 fontot keresek, ami átlag feletti fizetés, viszont a szakmámban pedig átlag alatti és így néznek ki a költségeim:
Lakbér: 750 font
Villany, víz, gáz és council tax: 175 font
Bevásárlás: 200 font
Közlekedés:(autó): 200 font/hó
Szórakozás: 180-200 font/hó
Havonta cca. 1500-1520 font körül költök, a megtakarításom pedig így cca. 480-500 font. Amíg kevesebbet kerestem, addig kevesebbet is költöttem.
Kezdetben, amíg nem keresel annyit, úgyis csak szobát bérelsz, annak kisebb költségei vannak, mint a saját lakásnak.
"Köszi :) Hát most láttam 1-2 olyan lakást (nagyon pici, egy szoba, konyha, kicsi nappali stb) Ami már van 300 fontért. "
300 fontért biztos hogy nem kapsz kicsi lakást Londonban! 300 fontért egy rossz környéken lévő single szoba a maximum amit kaphatsz, ott pedig a Wc-n, fürdőn osztozkodni kell másokkal, sok esetben 6-8 emberrel. Londonban egy kicsi studió lakás, amit nem kell megosztanod másokkal az olyan 700 fonttól indul havonta, plusz a rezsi.
"400 font körül azért akad stúdió (bár tény, nem a belvárosban...)
Igen, de ha részletesen megnézed a hirdetéseket, akkor láthatod, hogy kivétel nélkül double room-ot takar a hirdetés! Kár is tagadni, de Londonban 700 font környékén indul egy pici lakás bérlése is a belvároson kívül. Ki lehet fogni esetleg 550-650 körül studiókat, elsősorban kelet és dél kelet Londonban, de nem ez a jellemző ár. Amit eddig tapasztaltam az az, hogy nagyjából 700 fonttól indul a studió bérlés, 800 körül az 1 szobás lakás, 1000-től a 2 szobás és így tovább a csillagos égig. Idekinn a lakhatás a legnagyobb költség, és egy magyarnak bizony sokszor igényeit lejjebb kell adnia e téren, mert a magyar lakások az itteniekhez képest elsőosztályú. Amit itt 750-ért bérlek, azért otthon max. 50.000-et kértek volna. Amióta itt élek, semmi bajom nincsen, egyedül a lakhatási dolgokkal nehezen barátkoztam meg, egyszerűen képesek egy egérlyukat kiadni double roomnak, majdnem 400 fontért havonta. Ha nem Londonban lenne a szakmámban a legjobb munkalehetőség és fizetés, akkor már másik angol városban lennék.
Négy évig éltem Londonban, én sem láttam 400 fontért kiadó stúdiólakást, mert az még úgymond színesebb környéken - elég sok ilyen van - is minimum 650, de inkább 700 font. Kettes zónában, pl. St Johns Wood, egy pici lakás 1000 font/hó. A szobaárak is elég húzósak ha nem öt hálószóbás házban 10 bevándorolttal akar élni az ember. Egy két hálószobás lakásban egy szép kis szoba hetente 120 font (volt a nyáron).
A lakhatás és a tömegközlekedés drága Londonban, a kaja - nagyobb boltokban - egész olcsó.
Mindig azt mondom ismerőseimnek, hogy ténlyeg csak úgy menjenek ki dolgozni, ha belátható időn belül el tudnak helyezkedni a szakmájukban, ami nem minimálbéres fizetést garantál. 800 fontért egyik hónapról a másikra élni Londonban, bérelt szobában, sok idegennel osztozni a fürdőn és a konyhán egy alig fűtött házban, nem nagy élmény.
Ha valaki jól beszél angolul érdemesebb Hollandiába, Dániába menni, nem Londonban 6 fontért gályázni mindenféle néppel, akik kihasználják az embert. Nagyon vigyázni kell a szállodatakarítás melóknál, döbbenet, ami megy a nagy hotelekben. A minimum órabért úgy fizetik sok helyen, ha azért 3 szobát kitakarít az ember (plusz fürdő) egy óra alatt, ami lehetetlen - azon a színvonalon, ahogyan szeretnék. Nem egy ismerősöm kapott 2 fontot egy órai melóért ilyen hotelekben. Bevezették az első két hét melóért csak akkor fizetünk, ha marad a munkavállaló két hónapig. De ki akar maradni, ha még a 800 fontot sem keresi meg heti 40 órás melóval, hanem csak 500 fontot, mert a többi az ügynökségnél vagy a hotelnél marad?
Jól meg kell azt is nézni, hogy kik dolgoznak egy-egy helyen. Ahol 15 takarítóból 10 román vagy ukrán, ott nem szabad maradni, mert ott nem kap az ember minimálbért sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!