Szüléskor kell jogviszonynak lennie? Ha tgyás igénylésekor van jogviszony, de a gyed igénylésekor már nincs, akkor jár a gyed?
Amit az első ír, az egyrészt nem pontos (megszűnés után 45 napig vehető igénybe még az eü. ellátás) másrészt a gyedhez és a tgyáshoz nem sok köze van, mert ha nincs jogviszony, akkor nincs ellátás sem.
De ha szüléskor él a jogviszonyod, és a tgyás alatt szűnik meg, akkor passzívan jogosult leszel a gyedre.
"Akkor nem jár a GYED, ha a jogviszony megszűnését követő 42. napig megszülsz. Ebben az esetben csak a thgy. jár, a GYED már passzív jogon sem"
Ezt most nem értem. Ha megszülök, azonnal jelentem a felszámolóbiztosnak, aki azonnal elkezdi intézni a papírjaimat. Gondolom én. Utána már bármikor megszűnhet a jogviszony, nem? És ebben az esetben jogosult leszek a tgyás-re. Jól gondolom?
Egyébként 3. baba. 2 éven belül születik meg a 2. baba után.
Ha a munkaviszony megszűnését követő 42. napig megszülsz, akkor jár ugyan a thgy., de a GYED már nem. A thgy. is passzív jogon jár ilyen esetben, hiszen az ellátás igénylésekor már nincs biztosítási jogviszonyod.
Tehát ez arra vonatkozik csak, ha már megszünt biztosítási jogviszony után szülsz. Ilyen esetben már nincs felszámoló biztos, hiszen a munkája véget ért a felszámolás utolsó napjával, amellyel a GYED-en, GYES-en lévő kismamák munkaviszonya is automatikusan megszűnik.
Ekkor Neked kell személyesen igényelnek a thgy-t az egészségpénztártól, és ők hivatalból "megkeresik" hozzá a bér és egyéb adatokat levéltárakból, vagy ahonnan tudják, mivel már munkáltató nincs, aki ezt biztosítani, igazolni tudná.
De ha a munkaviszony megszűntét követő 42.napon túl szülsz meg, akkor már passzív jogon sem jár a thgy., nemhogy a GYED.
Így már érthetőbb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!