Mennyit érhet most a Szent Korona?
Minden ékszernek úgy számolják/becsülik az értékét, hogy először megnézik mennyibe kerül szimplán az amiből van.
2 kg-nak írják a Szent Korona tömegét, ha ez 18 karátos arany, akkor 2000*9000 Ft = 18 millió Ft anyagárban.
Ilyenkor szokott jönni a prémium, ami az alapján kerül meghatározásra, hogy mennyire mélyen van benne a történelemben, kultúrában, a tankönyvekben, az emberek emlékezetében az adott ékszer.
Ezt nem lehet egzaktan meghatározni, de külföldi példák alapján hasonló kaliberű dolgok 5-10 millió euróért kelnek el, azaz kb. 3 milliárd Ft.
A magyar állam nem fizetne érte semmit, hiszen a saját tulajdona.
Lehet, hogy a válaszommal nem leszek népszerű, de tudni kell, hogy a magyar Szent Korona nem egy különleges ékszer, több száz hasonló létezik a világon. A történelem során minden ország uralkodójának volt hasonló, sok van ezek közül magánkézben is.
Az eszmei értéke ér nagyon sokat, utolsó elég aluliskolázott egyén lehet.
Ha saccolnom kéne, hogy pénzért szerezzék vissza, fizetnének érte kb. 100 és 300 milliárd forint között lenne.
Majd' ezer éves Szent Korona. Ez az egyetlen, igazi ereklyénk, amire büszkék lehetünk.
Nyomás vissza az iskolapadba, mert csak a kosz és a zsír ragadt rád.
Szűk látókörű vagy. 10 millió magyar él, lehet hogy mi úgy gondolunk rá, mint valami hatalmas dolog, de ha objektíven nézzük, egy német vagy egy francia szemével, akkor nem ér csilliárdokat.
Az angol korona értéke is csak 40 millió dollár*, úgy 8.5 milliárd Ft. Nagy-Britannia történelmileg és gazdaságilag jóval meghatározóbb szerepet tölt be a világban, mint Magyarország. Ha a koronánkra reálisan tekintesz, nem a nemzetiségből fakadó érzelmekkel eltelve, akkor beláthatod, hogy 5 millió dollárnál (= 1 milliárd Ft) semmiképpen sem ér többet.
(* Forrás: [link]
Én tudtam, hogy nem leszek népszerű, írtam is, de szerintem fontos hogy tisztában legyünk azzal hogy Magyarország NEM a világ közepe. Egyáltalán nem különlegesebb ország, mint a környezőek.
A magyar állam nem venné vissza százmilliárdokért. Legfőképpen azért, mert nincs pénz. Az egyetemeket bezárják 2 hétre, mert drága a fűtés. Maradjunk nyugodtan a realitások talaján.
Nagyon egyszerűen ki lehet fejezni az érték. Annyit ér, amennyiért megveszik.
Mellesleg szállj le a magas lóról kérdező. Nem volt semmi baj az előtted szóló válaszával. Miért lenne aluliskolázott?
Kedves Kérdező!
Kérlek az én adómból egy forintot se áldozz a visszavételére. Ha Te kifizeted a 200-300 milliárdot, ám legyen. Akár a Tiéd is lehet. Számomra fontosabb a jól működő EÜ, iskolák, egy stabil gazdaság, mint egy korona. Ettől még nem érzem magam aluliskolázottnak, primitívnek.
Nem azért de én egy fillért se adnék érte ha ellopnák, nem az hogy 300 milliárdot.
Inkább adnám azt a 300 milliárdot az éhezőknek, vagy a kórházaknak. De nem egy fos koronáért ami nem ment sem életet, és ezen felül semmi haszna nincs.
Üdv!
A korona 2054 g-os tömegében benne vannak a kövek, kis gyöngyök, miegymás. Nem színarany.
Ruffy Péter - Koronánk könyve c. művében olvastam, hogy 250 000 Ft-ot ér, az akkori becsülés alapján. Ez még a Kádár-korszakbeli Forintban értendő, sajnos átszámítani nem tudom :/
Németh Zsolt - A magyar Szent Korona c. irományában olvastam, hogy egyes "drágakövek" valójában csiszolt üvegek. Szám szerint 2 db. A hátulsó kő nem eredeti, az az egyetlen élre csiszolt kő a Koronán. Az anyaga zafír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!