Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lakhatási támogatás?

Lakhatási támogatás?

Figyelt kérdés

Most olvastam, hogy október 1-től igényelhető lakhatási támogatás, amennyiben a munkavégzés helye 100km távolságon kívül van a lakhelytől.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy úgy is meg lehet-e igényelni ezt a támogatást, ha még nincs munkahelyem, de szeretnék elköltözni, és ott munkát találni.

Konkrétan most Békés megyében élek, de Budapesten keresnék munkát. Amíg ott nem találok valamit, addig nem is igényelhetem itt a támogatást?

2012. okt. 8. 12:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

1

A lakhatási támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a 6 órát meghaladja.

A lakhatási támogatás 18 hónapig adható, összege fix, amely hat havonta változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva - ismertette az államtitkár.

Hozzátette, ha a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. Amennyiben a családból ketten jogosultak lakhatási támogatásra, akkor az összeg 150, 90 és 60 ezer forint. Ha három vagy több jogosult is van egy családon belül, akkor 200, 120 és 80 ezer forintra emelkedik az egyes periódusokra adható támogatás összege.

A döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg mérlegelés után.

Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni.

A lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt, vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni.

Vagyis:

amíg nincs meg a fix meló, nem igényelhetsz. És akkor is csak úgy, ha előtte 3 hónapig regisztrált álláskereső voltál.

2012. okt. 8. 12:53
 2/5 A kérdező kommentje:

Ezt értem. Regisztrált munkanélküli vagyok több mint egy éve, valamint pályakezdő.

Azt nem értem, hogy ha még nem volt munkám, és itt nem is találok, hogy menjek 200 km-re melót keresni, ha nincs pénzem albérletre? Ha lenne/lett volna pénzem elköltözni, akkor alapból nem lenne szükségem erre a támogatásra...

Így ugyan ott tart az ember, nem tudok melót keresni ott, mivel nincs pénzem albérletre. Napi 400 km vonatozásra meg ugyancsak honnan lenne.

2012. okt. 8. 13:11
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
emellett sajnos még a cégednek igazolnia kell, hogy a következő 6 hónapban nem rúgnak ki, tehát kell hozzá bejelentett állás is, de ki az a barom munkáltató, aki felvesz valakit és igazolja, hogy nem rúgja ki, holott a próbaidő mondjuk 3 hónap lenne és indoklás nélkül elbocsáthatná. Ehelyett alkalmaz egy kakukktojást? Nem Rád értem, kedves kérdező, de ez abszurd. Megint egy olyan rendeletet sikerült alkotni, amit pont a rászoruló nem tud majd igénybe venni.
2012. okt. 8. 13:46
 4/5 A kérdező kommentje:

Igen, sajnos én is így gondolom, hogy ez egy olyan rendelet lett, ami ugyan jól hangzik, de ha végiggondolja az ember, akkor nem sok értelme van.

Értem én hogy napi több száz km-t utazni se nem egyszerű, se nem olcsó, de aki eddig megtette az valamiből megtehette. De aki otthon ül munka nélkül, de szeretne elhelyezkedni,csak a lakhelyén nincs rá lehetőség, az továbbra is csak leshet, mivel ha már alapból nincs albérleted x helyen, akkor ott munkát se tudsz keresni.

2012. okt. 8. 13:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Akik úgy gondolják, hogy csak helyben lehet munkát keresni, nekik ajánlom az internet nevű találmányt :-))
2013. okt. 29. 19:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!