Hogy lehet egy kis szórakozóhelyen hasznot keresni?
Sziasztok!
Elgondolkodtam hogy egy szórakozóhelynek mennyi lehet a bevétele és érdekes módon azt vettem észre hogy vesztesége van. Leirkáltam egy lapra a kiadásokat és a bevételeket majd összevetettem őket. Leírom nektek is ide és légyszíves ha valamit rosszul írok akkor azt javítsátok plusz ha tudtom még kiadásról vagy bevételről azt is írjátok le kommentbe. Szóval:
Legyen szó egy kis disco-ról ahova 200fő megy el, a belépő 800Ft.
A piák kiadására 40.000Ft-ot számoltam és a piából származó bevételre 70.000Ft-ot ha elfogy az összes(nem kell 1alkalomra elfogynia de ha elfogy kb ennyi lenne).
A kapuban a jegyárus fizetésére 20.000Ft-ot adtam (ezt se tudom hogy mennyi igazából csak úgy tippeltem egyet).
2kidobót számoltam akiknek összesen 60.000Ft-ot kapnak.
2pultos összesen 80.000Ft. Áram számla: 20.000Ft.
DJ-t kifizetni 70.000Ft (ezt sem tudom).
Így kijön aztán akkor hogy:
Jegyárakból jövő haszon: 160.000Ft
Piából bejövő haszon: 30.000Ft
alkalmazottak fizetése: -20.000Ft
-60.000Ft
-80.000Ft
-20.000Ft
-70.000Ft
Szerintem nagyon lemész mínuszba az alkalmazottaknál, túlságosan is. Amennyiben kis discot üzemeltetnél, akkor a közösség se nagy így szerintem jóval közelebb az ismertség az alkalmazottakkal, ezáltal könnyebben tudnál velük fizetés terén alkalmazkodni.
Ráadásul manapság mindenki dj akar lenni, tisztelet a kivételnek akit érdekel, és sok az olyan fiatal tehetség akik nem kérnek el ennyit. Nyilván jó ha eleinte meghívsz ismertebb személyeket is felfuttatás céljából, de utána lentebb viheted a színvonalat. Elég ha szól a tuc tuc.
A kidobók bére 10-15ezer/fő.
A jegyárus bére 8-10ezer.
A pultos bére 8-15ezer(+ jatt)
Az italra viszont bevételként többet kell számolni. Minden vendég fogyaszt valamit, ha máést nem egy ásványvizet. Az minimum 400 ft. Számold hogy a fele csak ennyit, a másik fele viszont 1000 Ft-ot költ italra. (és ez még mindig iszonyat alacsony).
Egyébként a szórakozóhelyek pontosan a fogyasztásra számítanak. Ezért van az, hogy az ital az ilyen helyeken viszonylag drága és semmit nem vihetsz be kintről.
És máris nem vagy veszteséges.
Te még életedben nem voltál diszkóban?
200 ember, összesen 70.000 Ft-ért iszik, azaz az átlagos pénz költés 350 Ft? Én 4.000 Ft alatt még nem jöttem ki, de volt 30 ezres este is... De persze a kiadás se 40.000. Szemléltetem:
1 üveg tescoban, áfa visszatéritéssel 3000 Ft. 0.7l. Te 4 centjét adod 600-ért (minimum), tehát 1 üvegből 17.5 db 4 centest öntesz ki, azaz kiadás 3000 Ft, bevétel 17.5 x 600 = 10.5000. Most hagyjuk, hogy egy kicsi ásványvizet 50 Ft-ért veszed és 400-ért adod. Tehát mint írtam, 200 ember, átlag 4000-ért iszik, tehát összesen vesznek 200 x 4000 = 800.000 Ft-ért piát. Mint az előbb tisztáztuk, 3.5x-es hasznod van a pián, azaz a kiadásod 228.000 Huf.
1 estén nyertél a pián 572 ezer forintot. Ebből próbálj meg kigazdálkodni 5 embert, 8000 forintos fizuval (1000-es órabér), tehát 40.000 forintodba került.
Nem tudom te hol élsz???
A kapuban a jegyárus fizetésére 5000-ft
2kidobó 40.000Ft
2pultos 10.000Ft + jatt
Dj 20.000Ft
Pia dupla haszon.
És a diszkó a tiéd? Mert ha nem, akkor annak is van bérleti díja, nem? Ezzel valahogy senki sem számolt, pedig az igen tetemes pénz tud lenni! A haszonnak ezt is fedeznie kell!
És a saját munkabéred? És annak az adói? És a többiek adói?
Nem csoda, hogy szarban van az ország! ... Csak én dolgozom a pénzügyön?
43/F
Minek próbálsz úgy kalkulálni, hogy halvány lila gőzöd sincs sem a kiadásokról sem a várható bevételről?
A piákon jellemzően 2-300% haszon van egy discoban.
A 800 Ft-os belépő is elég nevetségesen hangzik. Ezt inkább úgy szokták csinálni, hogy lányoknak ingyen, fiúknak 2 rongy.
A jegyárus kap 450 ft-ot óránként, úgyis találsz rá embert. A biztonságiakból "minőségi" 2 ajtós szekrény kell, azoknak kell legalább 15e fejenként egy estére.
A pultosok nagyon sokszor csak a jattért dolgoznak, nekik is ki lehet szúrni a szemüket kb 500 ft-al óránként + kegyesen övék a jatt.
Dj-t találsz sokkal olcsóbban is, ha valami vidéki lepra diszkó akkor ingyen is valami "laptop dídzséjt" aki berak egy CD-t aztán 2 órát vergődik és közben krva fontosnak és menőnek érzi magát, mert hát ő a DÍDZSÉJ!
A rezsi díjat (ez ugye nem csak áram, hanem terembérlés, stb..) ki kell számolni.
És akkor még nem beszéltünk olyasmiről, ami minden diszkóban bevett szokás - a töményet min. 30%-ban vizezik, ill. jobb helyeken "csak" a drága whiskey fele teszkós whiskey ízű szeszes ital, a Finlandia fele teszkós vodka ízű szesz, stb..- Ezeket a trükköket a rutinos pultosok mind ismerik.
Tetszik, nem tetszik, ez az ipar ilyen. Az alkalmazottat kizsigereled, a vendéget átcseszed. Számlát persze semmiről. Csak így fogsz pénzt keresni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!