Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fontos! Hogy és mikor adjam...

Fontos! Hogy és mikor adjam fel a csekket?

Figyelt kérdés

Kaptam a bíróságtól egy levelet (nem kell annyira rosszra gondolni, elfelejtettem befizetni 1 kis büntit).

Kb. 2 hét telt el a rajta lévő dátum és az átvétel között.

1. 30 napot az átvételtől kell számolni, igaz?

2. Csekk nincs benne csak, hogy xy összeg. Menjek a postára és kérjek csekket, vagy átutalni, vagy hogy, mit kell ilyenkor?

Köszi a normális válaszokat, megy a zöld :)

2012. szept. 23. 21:34
 1/4 Ian Catman ***** válasza:
100%

Namost.

Az átvételtől kezdve fontos, remélem ajánlott levélen kaptad, akkor az aláírásod dátuma az átvétel. (Ha nem ajánlott, akkor valami nem stimmel, mert a büntit úgy küldik). Az, hogy ők mikor dátumozták jelen esetben nem érdekes, az aláírás dátuma fontos, VAGY, nézd meg jól, nins-e az apróbetűsben egy fix dátum (pl. hogy "az átvételtől számított x napon belül - de legkésőbb eddig és eddig), ha van akkor a fix dátum erős.

Általában küldenek csekket. Tapasztalatom szerint mindig küldenek csekket. Ha most neked nincs, akkor ha van időd és módod, keresd meg őket (net, telefon, stb.), hogy tudnak-e adni sárga csekket. Ez a biztos.

Ha nem fér bele az idődba, akkor nyilván megadtak egy számlaszámot is.

Akkor lehet postán, rózsaszín alapon.

Ekkor számíts rá kb. 4 munkanapot, mert az új törvény értelmében a beérkezés fontos, nem a feladás. Erre a postatörvény 4 munkanapot ír max. (tudom, hogy hülyeség, de ez van), tehát ha mondjuk egy hétfő a határidőd, akkor ajánlatos legkésőbb előző hét kedden feladni, ha biztosra akarsz menni.

Egyszerűbb, ha (ennek benne kell lennie a levélben) át is lehet utalni közvetlenül, csekk nélkül (nem a csekk-díj, hanem az idő miatt).

Ekkor két eset lehet megint.

Ha van bankszámlád és internet (az gondolom van), akkor közvetlen otthonról átutalhatod, percek alatt megjelenik náluk. Ha van bankszámlád, de nincs internet, még mindig gyorsabb mint a posta, hogy besétálsz a bankodba, és onnét közvetlenül utalják át, adsz nekik egy megbízást. Gyorsabb, mint a posta.

Summa summárum, leggyorsabb a banki netes átutalás, pár perc.

Csekk akármilyen színű, négy munkanapot számolj.

azért is fontos, mert utána azonnal ketyeg a büntetőkamat, ami a jegybanki alapkamat duplájának 365--öd része naponta.

Még valami.

Ha éppen nincs annyi pénzed, vagy később tudod befizetni, akkor is küldjél levelet, hogy bocs, és kérjél méltányosságból valamilyen határozott idős halasztást, akkor "jóhiszeműnek" könyvelnek el, és nem büntetnek. Ezt egyszer biztos eljátszhatod. De inkább fizess, mert a bíróság az már jogerős lehet (ha persze ott van, hogy lehet fellebbezni, akkor fellebbezhetsz, de lehet, hogy többe fog kerülni mint az összeg.)

Szóval átutalás, ha tudod (én még azt is csinálnám, biztos ami biztos, hogy átutalás után egy banki kivonatot az átutalásról elküldök külön postán nekik aj., tv., de ez nagyobb összegeknél fontos.

Remélem, segítettem.

Ian Catman

2012. szept. 27. 11:28
 2/4 A kérdező kommentje:

szia!

Köszi a választ!

Tértivevénnyel kaptam a levelet. Nem értem, hogy miért tartott hetekig, amíg ideért na mindegy... 4-én írtam alá, hogy megkaptam, félelmetes hogy 3 napom van befizetni :( És várom a szokásos havi segélykémet, ami kb. 3-án jön meg. Szóval akkor kapok még 1 levelet, hogy fizessek még be xy összeget? :/ És ha mindent befizetek, akkor küldenek egyet, hogy kész, vége?

Még címet se adtak meg, vagy telszámot, akit lehetne ilyen miatt zaklatni, csak Bíróság és pf. nagyon kedvesek :/

de van egy név, bár őhozzá csak annyi van írva, hogy bírósági kijelölt titkár.

valamint odaírták, hogy nincs helye fellebbezésnek :(

2012. okt. 1. 12:26
 3/4 Ian Catman ***** válasza:

Bizony, ha 4.-én írtad alá, akkor nagyon necces, de elvileg még odaérhet (a 4 munkanap az abszolút maximum, a jogszabály szerint nem akkor kell feladni, hanem a jelzett napon megérkeznie, ezért AJÁNLATOS kb. 4 munkanappal előtte feladni. De lehet, hogy másnap megkapják.)

Attól függ, mennyire leterheltek, mekkora az összeg, és hogy milyen lábbal kelt fel az ügyintéző. Kis összegnél (pár tízezer Ft.) és pár nap késésnél nekik sem éri meg a papírmunkát, hogy újra levelezgessenek, csak a levelük többe kerülne, minthogy a késésért 65 Ft-ot megint kérjenek. Ha ma feladod, igen nagy valószínűséggel elfogadják, és nem csinálnak semmit. Nagy összeg (százezrek) és több hetes késés már más.

Szerintem add fel, nem hiszem, hogy kapsz másik csekket, ez legyen a leggyorsabb. Fellebbezés nincs, most még ne is telefonálgass, gyorsan add fel. (Bankon át gyorsabb, mint írtam.) Szerintem nem lesz gond. Ők sem szeretnek fölöslegesen levelezgetni.

2012. okt. 1. 12:36
 4/4 A kérdező kommentje:

ja azt elfelejtettem, hogy nincs bankkártyám, szóval postán át kell intéznem.

Köszi a segítséget, legszívesebben 100 zöldkezet adnék Neked :)

2012. okt. 1. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!