Mennyi lesz kb. a kozjegyzoi dij? Fugg az ingosag erteketol?
A hagyatéknál illetékes közjegyzőt jelölnek ki, tehát nem választhatsz. Az igen, függ az örökség (tehát a TELJES örökség) összértékétől, plusz vannak benne készkiadások is, stb.
Törvény szerint számítandó a közjegyző díja, egy bonyolult képlettel, ha érdekel, próbáld meg kiszámolni, de sajnos tényleg nem egyszerű. (A közjegyzőknek programuk van erre, amit itt leírtál, nem elég információ a számoláshoz.)
Ha csak az ingatlan az örökség, és semmi más, akkor anyukád visszautasíthatja az örökséget, és - amennyiben te vagy az egyetlen gyereke - akkor te jössz be a "helyére". Ez esetben a tiéd lesz az ingatlan, minden további költség nélkül, és te leszel az örökös.
Ha anyukád mást is örököl, és csak a házat akarja neked adni VAGY több gyereke is van, de csak neked akarja adni, akkor el kell fogadnia az örökséget, ez esetben az öröklés után még egy ajándékozási szerződést is kell kötnötök. Ilyenkor ennek persze külön díja van, akár közjegyző, akár ügyvéd előtt csináljátok (erre már te választod meg, hogy kihez mész, de akár rögtön, a hagyatéki után meg is csinálhatjátok).
Mindkét esetben hozzájön még a földhivatali eljárási díj is, ami ingatlanonként (és eljárásonként) 6.600,- Ft.
"Van egy alapösszeg ami alatt nem kérnek."
- ez butaság, hogyne kérnének már munkadíjat??? Százalékos, de van egy minimum.
Amúgy meg én is (első) azt írtam, hogy ajándékozásnál választhat, de leírtam azt is, hogyan lehet ESETLEG kikerülni azt, hogy egyáltalán ajándékozni kelljen...
Akkor igen, kell a szerződés sajnos, ráadásul a földhivatali díj is kétszer lesz. :(
Azt döntsétek el (járjatok utána), hogy jobb-e azonnal a közjegyzővel ezt is megcsináltatni, vagy inkább elmentek egy ügyvédhez utána valamikor. Lehet, hogy az olcsóbb. Kis értéknél ált. tételes összeget kérnek, utána lehet érdeklődni pár helyen, hogy mennyi lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!