Jogosan nem kapom vissza a kaukciót sem? Ha feljelentem, visszakaphatom?
Sziasztok!
Kibéreltem egy lakást. Kifizettem 1 havi bérleti díjat és 2 havi kaukciót.
Másnap megmutattam a lakást a barátnőmnek, akivel ott laknék, de neki nem tetszik.
Erre felhívtam a főbérlőt, aki közölte, hogy nem ad vissza semmi pénzt, mert megállapodtunk, hogy fél évre kiveszem. Ezt szóban mondtam csak, szerződésben nincs foglalva.
Jogosan nem kapom vissza a kaukciót sem? Ha feljelentem, mert papírom van arról, hogy mennyi pénzt adtam át, akkor visszakaphatom?
Köszönöm, ha válaszoltok!
Fizet utána adót? Ha nem, ijessz rá az adóhivatallal.
Ha normálisabban akarod megoldani, mondd meg neki, hogy szerzel egy másik bérlőt, ha visszaadja.
Rendes több oldalas szerződést kaptam.
Nem tudom, hogy fizet e utána adót.
Nem találhatja ki, hogy kipakoltam a lakást vagy már visszaadta a pénzt?
Hogyan kaphatom vissza?
Igen, van papírom róla, hogy mennyi pénzt adtam.
Innentől kezdve én nyerek, akkor is, ha a főbérlő beszélt egy ügyvéddel és ő azt mondta neki, hogy jogilag nem jár nekem vissza a pénz, mert szóban tanuk előtt azt mondtam, hogy fél évre veszem ki és jogilag nem tudok semmit sem tenni?
Most meg azzal jön a főbérlő, ha rendőrségre megyek, ő azt mondja, hogy kipakoltuk a lakást vagy visszaadta a pénzt.
Igen, a szerződésben szerepel a kaució és a bérleti díj kifizetése is.
A fél éves határidőben szóban állapodtunk meg, de ezt többen is hallották, hogy mondtam.
Mit kell tudni a kaucióról:
" A kaució elnevezés a köznyelvben elterjedt (úgy mint a lakás bérlés helyett az albérlet szó), jogi értelemben azonban óvadékról beszélünk. Az óvadékot a bérlő kötelezettségeinek biztosítására lehet kérni. A bérbeadó a lakásbérleti szerződésből eredő bérlői kötelezettségek nem teljesítése vagy nem szerződésszerű teljesítése esetén követelését az óvadékösszegből közvetlenül kielégítheti.
Az óvadékra egyébként a Ptk.-ban meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni. Nyomatékosan fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az óvadékot csak a kielégítés céljára szabad felhasználni; az ezzel ellentétes megállapodás semmis.
Az óvadék visszajár, ha az alapul szolgáló szerződés megszűnt, illetőleg a szavatosság vagy jótállási idő eltelt anélkül, hogy az óvadékból való kielégítésre jogalap volna.
Bár a lakásbérleti szerződés felmondásának szabályait a lakástörvény részletesen szabályozza, arra azonban utalnunk kell, hogy amennyiben a felmondás nem azonnali hatályú, a törvényben vagy a szerződésben meghatározott felmondási idő elteltéig a szerződés fennmarad. Ebből következik, hogy a felmondás ideje alatt a bérleti jogviszonyból eredő jogok és kötelezettségek tekintetében változás nincs."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!