Megváltoztak 2012-ben a TGYÁS-ra vonatkozó szabályok?
2012. július 30-án szültem. Megkerestem a munkáltatómat, hogy szeretném, ha elindítanák a TGYÁS iránti kérelmet, de leráztak azzal, hogy nem nekik kell intézni, hanem saját magamnak, és postai úton kell feladnom.
Furcsa volt ez a hozzáállás, de eljöttem szó nélkül, azt hittem én tudom rosszul. Harmadik gyerekem, és eddig az előző kettőnél mindig (ugyanez a munkahely, de más igazgatóval) intézte a munkavállaló.
Rosszul tudják, próbálkozzak még egyszer?
Nem változtak meg, csak a munkáltatód beállt a mai - nem éppen segítőkész - munkáltatók sorába.
Az igényt mindig a munkáltatóhoz kell leadni, még akkor is, ha ott nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely. Az Ő kötelességük továbbküldeni a saját munkáltatói igazolásukkal az egészségbiztosítási pénztárhoz.
De ha már ennyire "rendes" a munkáltatód, ne sok jót várj tőlük, és inkább töltsd le az OEP honlapjáról az igénylőlapot, és add fel postán a munkáltató székhelye szerint illetékes pénztárnak. Ők majd hivatalból megkeresik azt a szerencsétlen munkáltatót, hogy közölje a többi dolgot, amit kell.
Mást nem igen tudsz tenni... sajnos.
OEP honlap - Letölthető nyomtatványok - Nyomtatványok biztosítottak részére - Nyilatkozat terhességi-gyermekágyi segély megállapításához... (NYIL.40/thgys. r. sz.)
De ha személyesen bemész és viszed az orvosi igazolást a keresőképtelenségről, vagy/és a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, akkor ott úgyis kitöltetik Veled, legalább nem kell az anyakönyvi kivonatot eredetiben postára adni.
Vagy bemész a munkáltatódhoz, és újra próbálkozol...
Egyes! Ilyen kézzel kitölthető nyomtatványt kizárólag TB kifizetőhelyek használhatnak. Ha a munkáltató nem az, akkor bemész egy ilyennel az egészségbiztosítóhoz, átveszik, és rögtön adják a hiánypótlási felhívást, hogy nyújtsa be a helyesen kitöltött e-nyomtatványt, mivel azt törvény írja elő, ők meg nem tudnak mit csinálni, ha nincs ilyen, akkor majd a hiánypótlási idő letelte után jól elutasítják a kérelmet, te meg akár a fejedre is állhatsz, mert ők csak a törvény szerint jártak el, és pereljél nyugodtan (1997. évi LXXXIII. törvény 61. § (5): "A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az OEP honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és állíthatja elő.")
De egyébként is mire megy, ha ő maga kitölti? Az egészet, a foglalkoztatói igazolással együtt a munkáltatónak kell lepecsételnie és aláírnia, ő igazolja az abban levő kereseti adatokat.
Tessék visszamenni a munkáltató könyvelőjéhez vagy bérszámfejtőjéhez, és megmondani neki, hogy mivel ez az ő feladata, ha nem hajlandó megcsinálni, akkor a munkaügyi felügyelőséghez fordulsz, aztán azokkal majd megbeszélheti a dolgot pár százezres bírság kíséretében.
Az lehet, de én is hasonló cipőben jártam, és bizony ennek a nyomtatványnak a kitöltésével indítottam el a thgy-mat, amit a MEP átvett, a többi orvosi stb. igazolásommal együtt, mivel szóltam, hogy a munkáltatóm nem hajlandó foglalkozni ezzel.
Közölték, hogy ők majd megkeresik hivatalból a munkáltatómat. Aztán kaptam thgy-t is, meg GYED-et is, pedig be sem mentem a céghez, mindent személyesen a MEP-nél intéztem.
Gondoltam a többi nem az én dolgom.
És mikor volt ez?
Csak mert ez a törvény tavaly nyár óta hatályos, és egy jó ideje nem is MEP-nek hívják ezeket, hanem a kimondhatatlan nevű xy Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének.
Jópár olyan esetről hallottam, hogy nem keresnek meg ők senkit, ha nincs vonalkódos nyomtatvány, kiadják a hiánypótlást, aztán viszlát, nincs nekik idejük szórakozni...
Tudom, hogy nem MEP már, de ezt egyszerűbb volt leírni, és szerintem mindenki tudja miről van szó.
Nálunk - Komárom-Esztergom megyében - foglalkoznak az igénylővel még ilyen módon is... vonalkódok nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!