Mi a legkönnyebben elsajátítható módszer a pénz visszaadásra? Olyanok írását várnám akik boltban stb dolgoznak. Ha tudtok példát írni megköszönném pl 3475 ft amit fizetni kell és 20. 000 el fizetnek
Van, hogy az eladónak a gép ráírja a blokkra, hogy mennyi a visszajáró...
De ha nem, akkor úgy szoktak számolni előttem, hogy a legkisebb érmétől kezdenek visszaadni, és azt mindig hozzáadják. Fenti példádra:
3475 az áru értéke.
5 forintot ad, hogy egyel felfelé kerekítse (egy nulla legyen a vége) és hozzáadja, tehát eddig 3480.
Még fentebb kerekíti (két nulla a vége), tehát ad egy 20-ast, hozzászámolja, az 3500.
Most három nulla végűre kerekíti, tehát ad egy 500-ast, eddig 4000.
Aztán ezt kipótolja úgy, hogy 20000 legyen,
1000-est ad, az már 5000,
mivel a tizenötezres nincs feltalálva ezért most 10000-re pótolja, ad tehát egy 5000-est.
És 10000-hez hogy 20000 legyen, még egy 10000-est is vissza kell adnia.
Ennyi.
Érted?
Kiegészítésként: így viszont össze kell adogatnod, hogy megkapd a teljes visszajáró összeget. Én úgy szoktam, hogy minden helyiértéket kilencesre kerekítek, csak az utolsót tízesre. Tehát: 3475. Ha 10000-rel fizetnek, akkor nézzük az ezreseket: 3-hoz 6-ot kell adnom, hogy 9 legyen, tehát 6000. Nézzük a százasokat: 4-hez 5-öt kell adnom, hogy 9 legyen, tehát 500. Tízesek: 7-hez 2-t kell adni, hogy 9 legyen, tehát 20. Egyesek, itt nem kilencre, hanem tízre kerekítek: 5-höz 5-öt kell adni. Tehát 6525.
Ennek az az előnye, hogy számolás közben már mondhatod is ki, nem kell visszafelé számolnod az egyre nagyobb helyiértékek felé. 3475, tehát +5, akkor 80, tehát +20, akkor már nem négyszáz, hanem ötszáz, akkor +500, hol is járunk, 5, 20, 500, tehát 525, akkor mennyinél járunk? Így akkor könnyű számolni, ha ténylegesen vissza kell adnod, nem pedig a visszajáró összegét meghatároznod.
Én nem szoktam visszaadni, csak így ellenőrzöm, hogy jól kapok-e vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!