Hogyan lehet megélni 30 000 forintból?
30 ezer egy hónapra, akkor napi 1000 forinttal lehet számolni. Reggeli-vacsorára kenyér és felvágott, ebédre pedig lehet menüs helyeken, piacokon már 5-600 forintért is enni. Így nem kell főzni, és szűkösen beleférsz a 30 ezerbe, sajtot vagy gyümölcsöt ritkán fogsz látni, heti egyszer beleférhet az is.
Biztos meg lehet oldani főzéssel is, de abban nem vagyok járatos.
30.000 forintból egyféleképpen tudnék megélni:
Miután kifizettem az albérletet (rezsivel, bérleti díjjal), a számláinkat, befizettem a gyerekemnek az ebédet az oviban, betankoltam/megvettem a bérletet amivel munkába tudjak járni, betáraztam a hónapra az ennivalót, és megvettem a szükséges ruhát/cipőt, tisztítószereket, miegymást.
Na ezek után meg lehet élni 30.000 forintból....
30 ezerből kényelmesen meg tudsz élni, csak egy kis munkával jár.
1. ne vásárolj kisboltban. Ugyanaz a bevásárlás egy hipermarketben majdnem feleannyiba kerül.
2. főzz otthon. Menzán, kifőzdében a leggagyibb kajákat kapod 600-800 Ft-ért, aminek a házilagos előállítási költsége kb. 100 Ft. Ha magadra főzöl, 600 Ft-ból majdnem bármit elkészíthetsz, az átlagos kaják meg nem kerülnek többe 200-300 Ft-nál.
Például a tescoban pont 200 Ft egy üveges zöldborsó, abból 10 perc alatt készíthetsz főzeléket - felrakod a gázra, amikor felforrt, behabarod, egy percig kevergeted, kész. Két adag, kb. 250 Ft-ból kijön mindennel együtt. Plusz feltét, mondjuk egy tükörtojás, az még 40 Ft. Tehát egy adag borsófőzelék tükörtojással 170 Ft-ba kerül.
Vagy: lehet kapni összeállított leveszöldséget, 350 Ft. Abból kb. 6-8 adag zöldségleves lesz, tehát adagonként úgy 50 Ft-ba kerül. Ha veszel bele valami húst, akkor is max. 100 Ft adagonként.
Magyarán egy adag húsleves borsófőzelékkel nincs 300 Ft.
Szinte az összes főzelékre igaz egyébként, hogy nem vészesen drága, és mégiscsak jobb, mint valami instant vacak, ezek mellett meg bőven belefér heti 2-3 alkalommal valami drágább étel, rántott hús vagy pörkölt vagy amit szeretsz.
Otthon főzéssel szerintem olyan 20 ezer körül ki lehet hozni egy főre a kaját, ha normális dolgokat csinálsz és lehetőleg nem használsz előre elkészített dolgokat (azok mindig drágábbak). Munka mellett is megoldható, ezért is írtam a főzelékeket, amik 10-30 perc alatt kész vannak, vagy a húslevest, ami ugyan másfél óráig is fő, de nem kell ott lenned mellette.
A fennmaradó 5-10 ezret meg költheted egyébre, 1-2 ezret elvisznek a tisztálkodószerek, tisztítószerek, a maradék meg az öltözködésre és előre nem látott kiadásokra kell úgyis.
Még lehet lenni, mi még ketten vagyunk, nem kapunk még állami támogatást, de a páromnak ahogy kiderült, hogy terhes, kirúgták 1 hónapos felmondási idővel a munkahelyéről, így amíg még nem születik a baba, a 85000 ftos fizumból kell, hogy meglegyünk kb. így:
közös költsèg 5400 ft
víz negyedévente van, havi durván 1000 ft
villany a bojler miatt 10000 ft
gáz jelenleg amíg nem kell fűteni, 1700 ft
internet 5000 ft
telefon 5000 ft kb (mikor hogy...)
ruhát nem veszünk gyakran, tegnap vettünk 3 nadrágot, 10 zoknit, 1 pár cipőt, 5 bugyit ez 6500 ft volt a kínai piacon.
lakás kiadás is szokott lenni, most hónap elején vettem egy porszivot (10000 ft) és 2 csaptelepet (6000 ft) de ezeket a tételeket nem kell a havi kiadásba számolni, csak írtam.
Marad kb. 55000 ft (ha kell fűteni, akkor 45 kb.)
havi kaja 2 főre
1 kiló kenyér. 4 napig eleg (135 ft)
vaj (169 ft) 1,5_ 2 hónapig eleg
sajt 999/ kg. 240 ft általában 1 darabot veszek havonta, most ennyi volt
sonka 999_1100 ft/kg, általában heti 30 deka. fogy 300 ft
virsli 2 hétre 1 kiló (450 ft)
lekvár 400 ft de az is elég 2 hónapig
Ebéd:
Fasírt mindig kell, hogy legyen otthon, mert sok mindenhez jó, 1 kiló. 500_600 ft, kb. 20_25 db, havi 1 csomag kell
lilakaposzta 1 fej 150 ft 2 napig ettuk fasirttal
borsó mirelit 350 ft kiló 1 kiló 4 tányér az 2 nap_ fasirttal vagy virslivel
tök mirelit 1 kiló 250 ft 4 adag 2 napra virslivel vagy fasirttal
spenót 110 ft, 2 napig elég 1 embernek fasirttal, a párom nem szereti, ügy hogy 2 főnek 1 ebédre elfogyna
soska szintén ennyibe kerül
mirelit nudli 450 ft/ kiló 2 napig bőven elég 2 főre
tejbegriz 1 liter tej kell 135 ft, de 1 karton tejet elfogyasztunk 1 hónap alatt
tészta 1 kiló 250_300 ft
bolonyai alap 120 ft + fél kg tészta + 400 gr darált hús 190 ft 2 napig elég
milánói hasonlóan
chilis bab 1 konzerv kuki 150 ft 1 konzerv bab 130 ft, alap por 120 ft, darált hús 40 deka 190 ft. 2 napra elég
máj fagyasztott 25 deka 240 ft, szív kilója 350 ft de 15 deka elég még tészta vagy rizs, 2 napi kaja
rizs 200 ft 1 kiló, liszt 100 ft, zsemlemorzsa 99 ft, olaj 380 ft, buzadara 120 ft, ezekből 1 kiló fogy
cukor 27o ft 1 kiló fogy havonta
ecet 80 ft évente 1 liter kell kb
só 40 ft havi fél kiló kell
pirospaprika 200 gr 250 ft fel zacskót használunk
vörös, lilahagyma fél fel kg fogy kb 150 körül van kiloja
krumpli zsákos 50 ft kilója, havi 2_3 kg fogy
így bőven napi 1000 ft alatt vagyunk, ami marad felretesszük, étterembe nem járunk
Budapest környékén rengeteg forrás van. Mi Miskolcon élünk , és kb 3 havonta megyünk Lillafüredre forrásvízért. Én nagyon szeretem , a csapból folyót nem is tudnám meginni. Tessék itt egy link , hogy a Te környékeden milyen források találhatók: [link] Ajánlom figyelmedbe! Csak sok-sok flakont kell vinni de azt össze lehet szedegetni ásványvizes palackokból , nagy gyümölcslés dobozokból stb... mi múltkor 100 litert hoztunk haza. :) Továbbá úgy csináljuk , hogy van külön inni is , meg régebbi , rosszabb állagú flakonokba növényeknek víz. Ők is jobban szeretik és gyönyörűek. :)
Ami az ételt illeti. Nézz körül hol akciós a kenyér , zsemle , kifli. Igaz időigényes , de jobban jársz vele. Meg tényleg vannak ilyen gyorséttermi kajáldák , ahol 5-600 forintokért van menü. És ha már vásárolni mész , azzal is spórolhatsz , hogy nem tömegközlekedéssel , hanem GYALOG vagy BICIKLIVEL mész bevásárolni. kell a testmozgás.
Nagyjából ennyit tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!