Hány mai Ft-nak felel meg 1 000 000 000,1996-os Ft?
Csak a kérdés pont fordítva van. Nem azt szeretné tudni a kérdező, hogy mai 1milliárd mit ért volna 96ban, hanem azt, hogy a 96-os 1milliárd mennyi mai lóvéval egyenlő.
Erre a válasz pedig az, hogy 15 évvel számolva kb 2,75milliárd.
Ez persze függ a kamatlábtól. Egyszerűség kedvéért én végig 7%al számoltam. Nem volt kedvem Évente külön számolni, illetve pontosan visszakeresni az adott évre érvényes inflációt. De tudom, hogy voltak itt jobb (3-4%)és rosszabb (18-20%) évek is.
Ha faterod 96-ban 1 milliárdért X üveg sört tudott venni.
Akkor ma neked ugyanannyi X üveg sörért kb 2,75 milliárd Ft-ot kellene fizetned.
Félreérthető voltam és nem elég világos! Tudom hogy ez a Forint ugyanaz, nincs mit "átváltani". Nem is a jelenérték-jövőérték problematika érdekel.
Hanem az, hogy mennyi a reálértéke annak a pénznek ma. Vagyis, mennyi az a nominál forint aminek a reálértéke pontosan ugyanannyi mint 1996-ban volt 1 Mrd Ft-nak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!