Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Saját lakás/ház csak hitel...

Saját lakás/ház csak hitel felvételével lehetséges? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Őszintén szólva, ezen gondolkozom jó ideje, hogy saját lakáshoz/házhoz nem is lehet jutni manapság, csak hitellel. Sok embertől hallom, hogy a hitel kezdő részletük pl. 60.000 Ft volt, most pedig már megduplázódott és még van vissza jó pár (tizen x év). Én ilyen cipőbe nem szeretnék kerülni, de önerőből szerintem nagyon nehéz lakást/házat vásárolni. Vagy ilyen esetben a megoldás az albérlet? De az albérlet sosem lesz a sajátom. Ti mit gondoltok erről? Bocs, ha nem jó kategóriába tettem a kérdést.

2012. márc. 28. 20:14
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Hát, ha nem akarod kiszolgáltatni magad, akkor nagyon erősen azon kell agyalnod, hogy milyen vállalkozásba kezdj! Egy kényelmes munkahely nem adja meg neked a hitel nélküli házvásárlás előnyeit.
2012. márc. 28. 21:19
 2/20 anonim ***** válasza:
Nem valutában kell felvenni
2012. márc. 29. 00:52
 3/20 anonim ***** válasza:
Ft ba adósodj el, az úgyis egyre szarabb lesz
2012. márc. 29. 00:52
 4/20 anonim ***** válasza:

Teljesen igazad van, de így visszagondolva az albérlet sem olyan szörnyű. Mi a férjemmel albérletben éltünk, de amikor jött a baba, mindenáron lakást akartunk venni. Mivel nem volt sok tartalékunk, így egy másfél szobás lakás mellett döntöttünk. A kicsi megvan, a lakáshitel megduplázódott és szeretnénk még egy babát. Na de itt jön a probléma: a hitelből még több mint 20 év van vissza, hova teszem a másik gyereket? A lakáshitelből nem tudunk kiszállni, mivel több a hitel, mint amennyit az ingatlan ér. Ergó, mi kiadjuk albérletbe a lakásunkat, és mi is bérlünk egy nagyobbat, na meg persze várjuk, hogy leteljenek a megtakarításaink és vissza tudjuk fizetni a lakáshitelt. Más megoldást egyelőre nem látunk.

Szóval alapvetően nem a hitellel van baj, ha okosan vállalja be az ember hanem azzal, hogy fiatalon nem tudhatod még, hogy később, hogyan alakul az életed: hol, mekkora lakásra lesz szükséged. Egyelőre szerintem gyűjts és minél kevesebb legyen a hitel aránya. Gondold át, hogy előreláthatólag mikor, hány gyereket szeretnél és akkora lakást/házat vegyél, amekkora később is jó lesz.

2012. márc. 29. 09:39
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem olyan veszélyes a helyzet azért, mint ahogy sokan látják. Ha egy pár mindkét tagjának van egy biztos munkahelye, ahol azért nem minimálbért keres, akkor pár év alatt össze lehet spórolni egy kis lakás árát. Mi a vőlegényemmel jelenleg egy kicsi, olcsó albérletben élünk. Ő dolgozik, nem is keres túl sokat, én tanulok, de jó ösztöndíjat kapok, kb annyit mint az ő fizetése, és havi 100 ezer ft-ot félre tudunk tenni. 6 év alatt már egy vidéki panellakás ára össze is jön, pedig még én nem is dolgozok. Ha befejezem az iskolát, és elkezdek dolgozni (biztos munkahelyem van, ezt megoldottam iskola alatt plusz munkával, tudományos kutatásokkal), akkor a fizetésem több lesz mint a mostani ösztöndíjam, így még többet tudunk félre rakni. És kb. 6 év után inkább veszünk fel majd egy kisebb összegű hitelt, és építünk egy családi házat. Szerintem sok minden csak akarat kérdése. Mi is el tudnánk verni az összes pénzünket, de inkább beosztjuk, hogy legyen miből tervezzni a jövőnket. Nem cigizünk, nem vettünk autót, inkább tömegközlekedéssel járunk meg gyalogbusszal, nem megyünk külföldre nyaralni, nem bulizunk minden héten, itthonról viszi az ételt a vőlegényem a munkahelyére, nem eszik menzán 700-800 ft-ért minden nap, nem a legmenőbb ruhákban járunk, nem veszünk azért i-phonet, mert most mindenki oda meg vissza van tőlük, hogy hű meg ha, meg milyen jó. Okos beosztás az alapja mindennek.
2012. márc. 29. 10:03
 6/20 Flector 67 ***** válasza:
De jó Neked. Nekem orvosin 5.0-ra nincs ösztöndíjam. Hála a kreditrendszernek.
2012. márc. 30. 20:35
 7/20 anonim ***** válasza:
Több lehetőség is van lakáshoz jutni. A hitel mellett ott az öröklés, eltartás, ajándékozás, lehet egyik sem egy leányálom. Tanácsom, ne hitelt vegyél fel hanem gyűjtögess, ha csak abba gondolnának bele az emberek, hogy a hiteleik törlesztőrészletei helyett minden hónapba befektetési szelvényt vásárolnának pár év alatt összegyűjthetnének egy lakásravalót, és lehet lehurrogni, de ez tapasztalat. Ha havonta 50000 ft ot veszünk 10 év alatt az 6 milla kamat nélkül!!! Vidéken 4 milláért keretes házat veszel. Ha mindezt törlesztőrészletként veszed max. 2,5 milliót kapsz érte 10 évre, de lehet annyit sem. Igaz így várni kell, de jobban megéri, mint eladósódni és utána a banknak átadni a lakást.
2012. márc. 31. 12:33
 8/20 Flector 67 ***** válasza:

Hát kedves Utolsó.

Ez elég nagyvonalú volt. Például nem számoltál az inflációval. Azzal, hogy akkor 10 évig albérletben kell lakniuk, továbbá 100e-ből 50-et félrerakni nehéz. Szóval ez nem igazán járható út.

2012. márc. 31. 12:49
 9/20 anonim ***** válasza:
Ez nem nagyvonalúság. Én nem tudom, hogy a kérdezőnek mennyi van a zsebében, nem is érdekel, de hidd el járható út. Jobban járható mint a hitel, aki hitelt vesz fel annak miből van pénze 60-80 esetleg havi százezreket fizetni a törlesztőrészletre? És ha ügyesen forgatja valaki a pénzét, az inflációt simán tarthatja. Nem a fellegekből beszélek, hanem tapasztalatból!!!! És itt ahol én lakom (Bp-től 45 km) az utcánkba 3,5 millió most egy kertes ház, igaz nem valami új, de nem parasztház. Szóval miért is utópia?
2012. márc. 31. 13:16
 10/20 Flector 67 ***** válasza:
Hát nekem meg más tapasztalatom van. Igaz nem itthoni viszonylatban.
2012. márc. 31. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!