Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ismeri valaki a Karbon Kreditt...

Ismeri valaki a Karbon Kredittel való kereskedést? Bújtatott piramisjáték, vagy valós üzleti lehetőség lehet?

Figyelt kérdés
Mindig szól a vészcsengőm, ha "fizess ennyit, meg annyit" dologgal kezdődik az "üzleti sikerem", illetve nem látom a piac valódi mozgását, a kereslet-kínálat alakulását, azt meg nem veszem be, hogy ennek a befektetésnek az értéke csak felfelé mozdul.Persze, lehet, hogy ez tényleg jól működő üzlet lehet, de én már nagyon óvatos vagyok. Kinek mi a véleménye, tapasztalata?

2012. febr. 24. 09:42
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

"az eredeti pyramid scheme kifejezésre felhozott két fordítás..."

Én sem a pilótajáték, sem a piramis, sem egyéb más szót nem a fenti kifejezés fordításaként használtam. Az te voltál. Ha valamiért fontos neked, hogy vitatkozz velem erről a kérdésről, akkor ne ebből indulj ki.

Pilótajáték: magyar szó, van jelentése (lásd. pl előző hozzászólásom)

"Piramisjáték": hibás magyar szó. Fogalomzavar szüleménye, nem egyértelmű jelentéssel. Irreleváns, hogy te az egyik tipikus jelentését definitnek tekinted.

"Az elnevezés nem mos össze fogalmakat, ne butáskodj!"

Ezt nem írhatod komolyan! Hihetetlen tempóban építed le az egyéb topikokban összerakott renomédat. Persze, hogy nem az elnevezés mos össze fogalmakat, hanem a helytelen asszociáció az élet minden területén. A pilótajáték persze, hogy nem mossa össze a pilótákat a csalással, mert nyilvánvaló felszínes hasonlatra épül. Ezenkívül a medvesajtról is egyértelmű, hogy fantázianév, de ennek ehhez semmi köze. Te tényleg nem tudod, hogy a leírt illetve kimondott szavak visszahatnak a gondolkodásra?

"magyarul meg lefordították piramisjátéknak"

és mit gondolsz, miért piramisjátéknak fordították, akik így fordírtották? Mert már ismerték a pilótajáték kifejezést, és nem zavarta őket (vagy nem értették), hogy összemosnak fogalmakat.

"Azok, akik nem tudják, mi a különbség..."

Annak, ha valaki valamit nem ért számos oka lehet. Elég sok olyan ember van az MLM üzletekben, aki korábban idegenkedett tőle. Egy részüket az zavarta, hogy piramisnak látták illetve az, hogy pilótajátéknak. Könnyebb végigmenni a megértéshez vezető úton, ha nem keveri az ember a fogalmakat.

Attól még, hogy vannak komplett idióták, és vannak olyanok, akik értenek a hálózati marketinghez, létezik középút is.

A fejekben valóban nem ezért van baj, ez csak egy apróság, ami rásegít, nem értékelem sem túl sem alul a jelentőségét, csak a kötözködésed miatt írok ennyit róla. Épp ezért furcsa, hogy minek kellett belémkötnöd, és kardoskodnod amellett, hogy a "piramisjáték" szót kedved szerint használhasd a pilótajátékra. Senki sem tiltotta meg neked. Ha nem fogadod el, hogy fölöslegesen félreértést okozhat, akkor használd. Valóban nem ez a legnagyobb probléma.

"Mennyivel lenne jobb, ha egy tipikus MLM bemutató alkalmával azt kiáltanák fel az emberek, hogy hohóóóó, ez egy pilótajáték, mintha azt mondanák, hogy hohóó, ez egy piramisjáték!"

Van egy ilyen sztori Rózsa Tamás egyik CD-jén (talán "Ismerkedés" a címe). Amikor a faszi a csoportos bemutató közben kijelentette, hogy "ez egy piramis", csipőből jött rá a válasz, hogy: "Nem, ez egy pilótajáték. Remélem, tudod, mi a különbség a kettő között." :) Az ürge persze, köpni-nyelni nem tudott. Nyilván nem volt egyik fogalom jelentésével sem tisztában. A többiek meg nevettek egy jót, és oldottabb lett a hangulat.

Természetesen azoknak a szempontjából, akik az üzleti ajánlatot unintelligens módon utasítják el, tökmindegy. Úgyis tudjuk, hogy a valós okuk teljesen más. Azt nem lehet mondani, hogy "félek, lusta vagyok, és arrogáns vagyok, de ezzel a ténnyel nem szeretnék szembenézni, ezért inkább nem akarom megérteni vagy elhinni", így inkább mondanak valami gyenge terelést "nincs időm, nincs pénzem, nem vagyok olyan, és a barátaim sem olyanok", vagy elkezdik fikázni az üzletet (piramis, házalás, szekta, agymosás stb.) Teljesen mindegy, mit mondanak, úgysem az a valódi indokuk. Amikor viszont valakivel ténylegesen beszélgetek a témáról, valódi benne az érdeklődés, akkor nem mindegy, hogy mikor ez a téma előjön, kell-e energiát fordítani, és mennyit arra, hogy tisztázzuk, pontosan mi is a baja. Ha arról beszél, hogy piramisjáték, és elkezded magyarázni neki, hogy miért nem pilótajáték, simán lehet, hogy félrekezelted a problémát. Tipikusan érdemes inkább visszakérdezni, hogy mit ért alatta, erre viszont válaszként jó eséllyel egy hosszú zagyválást fogsz kapni. Azonban aki a pilótajáték szót használja magától, biztos lehetsz benne, hogy tudja, miről beszél. Sőt szinte biztosan nem idegenkedik az MLM üzlettől, mert tisztában van a fogalmakkal (legfeljebb nem akarja csinálni).

2012. márc. 1. 17:19
 22/33 anonim ***** válasza:

"nem a fenti kifejezés fordításaként használtam"

Dehogynem. Arról a dologról beszélünk, amit te pilótajátéknek, én piramisjátéknak, az angol nyelvet használók pedig pyramid scheme-nek neveznek.

""Piramisjáték": hibás magyar szó. Fogalomzavar szüleménye, nem egyértelmű jelentéssel. Irreleváns, hogy te az egyik tipikus jelentését definitnek tekinted. "

Nem hibás magyar szó. Egyértelmű a jelentése. Pontosan ugyanazt jelenti, amit az angol pyramid scheme kifejezés. És irreleváns, hogy te milyen egyéb jelentéseket társítani hozzá.

Kérdezz meg bárkit, hogyan definiálja a piramisjátékot. Ha értelmes választ kapsz, akkor utána kérdezd meg, a pilótajátékot hogyan definiálná. Erre megkapod ugyanazt a definíciót. Ha valaki a piramisjátékot nem tudja definiálni, az nem fogja tudni a pilótajátékot sem.

"Hihetetlen tempóban építed le az egyéb topikokban összerakott renomédat."

Felesleges személyeskedned. Minden hozzászólásomat önállóan kell értékelni. Nem az számít, hogy én mondtam, hanem hogy mit mondtam.

"és mit gondolsz, miért piramisjátéknak fordították, akik így fordírtották"

Egyszerű. Azért, mert ez az eredeti elnevezése: pyramid scheme. A pilótajátékot meg azért fordították pilótajátéknak, mert annak meg az volt az eredeti elnevezése: airplane game. Hihetetlen magyarázat, mi?

"Egy részüket az zavarta, hogy piramisnak látták illetve az, hogy pilótajátéknak."

Nem. Az senkit nem zavart, hogy piramisnak látta. Az zavarta őket, hogy piramisJÁTÉKNAK, vagy pilótajátéknak látták.

"Nyilván nem volt egyik fogalom jelentésével sem tisztában."

Nyilván tisztában volt vele, hogy mire gondol. (Rendben, rosszul látta, megesik az ilyen.) De nyilván mindenki más is tisztában volt azzal, hogy mire gondol. Az meg mondjuk szerintem nem vicces, hogy egy okoskodót nyilvánosan megszégyenítünk, de ez más történet. Örülök, hogy jó lett a hangulat.

"Ha arról beszél, hogy piramisjáték, és elkezded magyarázni neki, hogy miért nem pilótajáték, simán lehet, hogy félrekezelted a problémát."

Igen? Szerinted mire gondolhat, ha ezt mondja? Te mit tudsz elképzelni a piramisjáték szó jelentésének? Mert állandóan arról beszélsz, hogy szerinted nem tudni, ki mit ért alatta, pedig szerintem egyértelmű. A pyramid scheme-re, amit te pilótajátéknak nevezel.

2012. márc. 1. 18:44
 23/33 anonim ***** válasza:

tegnapelőtt 14:56 és

tegnap 08:18 és

tegnap 11:22 és

ma 00:05 és

ma 15:36 és

ma 18:44-es hozzászólások szerzője!

Nem áll szándékomban erről a kérdésről tovább vitázni veled. Igazából bele sem kellett volna mennem, hisz mint kiolvasom a válaszaidból, még abban is nézeteltérés van, hogy min vitatkozunk. Függetlenül attól, hogy téged nem sikerült meggyőznöm róla, fenntartom az állításom, hogy helytelen dolog a pilótajátékot vagy bármi mást piramisjátéknak nevezni, de ettől még nem dől össze a világ. Nem tartozik a céljaim közé, hogy megértsem, mivel verte ki nálad a biztosítékot, hogy ez a véleményem, így megmagyaráznod is fölösleges.

Nálam annyit ért a téma, amennyi az a másfél mondat volt, amit tegnapelőtt 13:41-es hozzászólásom utolsó bekezdésében mellékesen írtam a kérdezőnek, meg annyit, hogy válaszoltam röviden az utána nekem címzett kérdésedre. Ennyit máskor is fog érni, a többiért kár volt. Rögtön el kellett volna zárkóznom a vitától, csak nem ismertem fel az elején a helyzetet. Nem hittem volna, hogy kérdést azért teszel fel, hogy utána vitatkozz. Ilyesmi ugyan gyakran előfordul a gyk-n, de téged intelligensebbnek gondoltalak.

2012. márc. 1. 22:45
 24/33 anonim ***** válasza:

"helytelen dolog a pilótajátékot vagy bármi mást piramisjátéknak nevezni"

Szerintem meg helyes dolog mindent a nevén nevezni. Pilótajátékot pilótajátéknak, piramisjátékot piramisjátéknak.

"Nem tartozik a céljaim közé, hogy megértsem, mivel verte ki nálad a biztosítékot, hogy ez a véleményem, így megmagyaráznod is fölösleges."

Semmi nem verte ki a biztosítékot, de szerintem tévedtél, ezért kijavítottalak, illetve megpróbáltam megérteni a gondolatmenetedet. A piramisjáték szerinted "helytelen kifejezés. A pilótajátékkal szokták összekeverni olyanok, akik nem ismerik a fogalmakat". Arra viszont sosem adtál választ, hogy akkor mit jelent szerinted a piramisjáték. Azt állítod, hogy nem létező fogalom, amit nem szeretnék elfogadni, ugyanis minimális intelligenciával és bölcsességgel belátható, hogy értelmes ember nem állíthat olyat, hogy egy fogalom nem létezik. Azt állíthatja, hogy ő nem ismer ilyen fogalmat.

Azt megértem, hogy nem szimpatikus neked az elnevezés, de megmutattam, hogy ezzel hiába vagy így, ez egy tökéletesen jó elnevezése a kérdéses szisztémának. Az idegen nyelvű elnevezése is ez, és az általad használt kifejezésnek is van angol megfelelője, angolul sem azt használjuk.

"Nem hittem volna, hogy kérdést azért teszel fel, hogy utána vitatkozz."

Nem azért tettem fel, de nem válaszoltad meg a kérdést. Beleöltél egy csomó hozzászólást a témába, de nem válaszoltad meg még mindig a kérdést.

Amúgy a szándékod nemes, jó lenne, ha az emberek pontosan tisztában lennének a fogalmakkal. A piramisjáték és a pilótajáték fogalmával is. Ha tudnák, hogy alapvetően a piramissal semmi gond, ha tudnák, hogy az MLM egy legális kereskedelmi modell, ha tudnák, hogyan épül fel a tipikus piramisjáték, ha tudnák, mitől lesz valami piramisjáték, és ha tudnák, hogy a pilótajáték az egyik legelső, legtipikusabb piramisjáték, (ahol képzeletbeli repülőt töltünk fel képzeletbeli személyzettel,) olyannyira tipikus, hogy gyakran már minden piramisjátékot pilótajátéknak hívunk. Pont úgy, mint amikor a láncfűrészeket hívjuk stihlnek.

Ja, igen, eddig intelligensebb voltam, de azért most sem vagyok túl rossz.. például tudok vitázni a másik értelmi képességének emlegetése nélkül.

2012. márc. 1. 23:33
 25/33 anonim ***** válasza:

"Nem azért tettem fel, de nem válaszoltad meg a kérdést."

Hmm. tegnapelőtt 22:39 Mind formailag mind tartalmilag elég egyértelmű választ adtam a kérdésedre. Magyarázatot is fűztem hozzá. Utólag visszaolvasva a kérdésed a megelőző hsz-ban, méginkább nem volt értelme vitatkoznod. Pláne, ha nem állt szándékodban. Persze nekem is fel kellett volna ismernem, csak ilyen helyzetben mindig nehezen megy, mert természetellenes, én meg rugalmatlan vagyok. Ha valaki a véleményem kérdezi, sokáig élek abban a hitben, hogy tényleg a véleményemre kiváncsi, és eltelik néhány ütésváltás, mire észreveszem, hogy valójában vitatkozik velem. Nem baj. Kell pár ilyen, hogy máskor könnyebben azonosítsam a szituációt.

2012. márc. 2. 00:22
 26/33 anonim ***** válasza:

"Hmm. tegnapelőtt 22:39 Mind formailag mind tartalmilag elég egyértelmű választ adtam a kérdésedre."

Igen. Ezt írod: "Nincs jelentése annak a szónak."

Nos, erre írtam, hogy remélem nem úgy érted, ahogy írod, de sajnos úgy tűnik igen. Sajnos tényleg képes vagy azt állítani, hogy valami nem létezik, ahelyett, hogy bölcsen a saját ismereteid korlátosságára hivatkozva azt mondanád, "nem ismerem ennek a szónak a jelentését", vagy "számomra nem ismert a szó".

Az pedig értelmetlen válasz, hogy "nincs jelentése", ha előtte azt állítottad, hogy a *jelentését* összekeverik a pilótajáték jelentésével. ("[A piramisjáték kifejezést] a pilótajátékkal szokták összekeverni olyanok, akik nem ismerik a fogalmakat"). Tehát van jelentése, csak keverik, vagy nincs jelentése? Mindegy is...

Úgy tényleg nem lehet vitatkozni, hogy a te alap feltevésed, hogy egy adott szó minden jelentését ismered, és ha valamiről te nem tudsz, akkor az nem létezik. Te nem tudsz jelentést párosítani a szóhoz, tehát "nincs jelentése annak a szónak". Értem. Rendben. Így tényleg felesleges a vita, hiszen te mindent tudsz, és jól tudsz.

2012. márc. 2. 10:29
 27/33 anonim ***** válasza:

tegnap 23:33-ban még azt írod, hogy nem válaszoltam meg a kérdést. Ezek szerint mégsem az volt a bajod?

"Nos, erre írtam, hogy remélem nem úgy érted, ahogy írod,"

Miután válaszoltam a kérdésedre, a rá adott viszontválaszodban (tegnapelőtt 08:18) biztosan nem ezt írtad. Természetesen úgy ért(ett)em, ahogy írtam. Nem gondolom, hogy miután a véleményem kérdezed, le kéne írnom, hogy a válaszom a véleményemet tartalmazza. Azt a két verziót meg végképp nem, amit te ajánlasz itt. Azok nem az én véleményem, hanem a te feltételezéseid.

2012. márc. 2. 21:26
 28/33 anonim ***** válasza:
igazad van
2012. márc. 2. 22:33
 29/33 anonim ***** válasza:

Kellene szólni az illetékes minisztériumnak, hogy a Btk-ban sem jó a megnevezés. Ők is piramisjátékról írnak. (net.jogtar.hu/btk 299/B. §)

Egyszer s mindenkorra átvehetné már a világ a szerinted jó megnevezést, nem?!? ;)

2012. márc. 9. 13:41
 30/33 anonim ***** válasza:
Talán már írtam a fenti hozzászólásaimban, hogy a jogászok megfogalmazásai nem érdekelnek, Felőlem zingyezungyának is hívhatnák, teljesen mindegy. Egy bírósági tárgyaláson ez lehet jó hivatkozási alap, a fogalmak megértésében viszont kifejezett károkat okoz.
2012. márc. 9. 14:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!