Mit tegyünk? Kilátástalan a helyzet!
21 éves diáklány vagyok,idén végzek az iskolában (érettségire épülő felsőfokú szakképzés).Édesanyámmal,és apámmal élek.Ők 57 és 55 évesek.Anyukámnak már megvan a 40 éve,amit ledolgozott,most is éjjel nappal dolgozik egy gyárban,ahol már 6 éve van,azt kell mondjam,éhbérért.De máshová nem mehet,mert a kora miatt a környékünkön esélye sincs az elhelyezkedésre.Apum is becsületesen dolgozik,napi több,mint 8 órát (fizikai).Idén januárban letelt a kocsink törlesztője,ami 40ezer forint volt.Örültünk is,hogy ennyivel több marad a zsebünkben.De a gyár,ahol anyum dolgozik,drasztikusan csökkentette a már amúgy is nevetséges fizetéseket!így kap 66 ezer forintot,amiből azonnal levonódik a 30 ezer forintos jelzáloghitel.Apum már szinte fizetést sem kap,mert annyi előleget kért már az elmúlt időkben (meg voltunk szorulva).És ráadásul elment kezesnek az egyik rokonnak,aki jól átvágott,és most apum fizetésének a 30%-át vonják.Kb kap egy hónapban 40 ezer forintot,még sokat is mondok.Ez 76 ezer forint.Abból vegyünk tüzelőt,ami nem olcsó.Mondjuk 30,ott a villany,a víz,az internet,tv,még plusz egy személyi hitel,és még a kiadásokra is kevés ez a pénz!No még enni is kéne,a bérleteim,iskolai dolgok,stb.Teljesen belekeveredtünk ebbe az adósságörvénybe!Én érettségi után dolgoztam egy évet ott,ahol anyum,és tudom,milyen keserves meló az,azért a kis pénzért is!Visszamentem tanulni,majd most végzek,és ha elhelyezkednék,segíteném őket legalább azzal,hogy a jelzálogot fizetném (30ezer),hisz enyém a ház.De már belefáradtunk,anyumék teljesen belerokkannak ebbe a sanyarú világba!Az embernek semmi pénze nincs már!Még a gyógyszereimet is alig tudjuk megvenni!Ha elromlik valami,nem tudjuk megcsináltatni sem,nem még újat venni!Még nem is számoltam akkor sok mindent.A kocsinak a biztosítása,és hiába miénk az autó,bele sem ültünk már ki tudja mióta a benzinárak miatt.Az autót nem szeretnénk eladni,mert kinyögtük hosszú évek alatt ennek a két X-éves kocsinak az árát,és most nem válnánk meg tőle potyán!
És most hallottam a tv-ben,hogy 47 ezerből jól meg lehet élni!Hol élnek ezek?Hát a pofám leszakad!
Vélemények?
Részvétem, tényleg nagyon nehéz.
Jó tanács ilyen helyzetben nem nagyon van. 47 ezerből nem lehet megélni, a politikai handabandát már megszoktuk, de a pofátlanságnak is vannak határai.
A kezességért kár volt, nem szabad belemenni soha senkinek. Barátok, rokonok elszállnak. Igyekezz munkába állni, még ha nehéz is, spóroljatok nagyon és csak a hitelek visszafizetésére koncentráljatok. Ha meg utána tudod képezd magad.
Nincs miből spórolni,mert pénz az bizony egy nagy nulla.
Az autót nem akarjuk semmiképp eladni!Az kell majd nekem a leendő munkámhoz,mert van egy kilátásban,és itt a kis falun autó nélkül nehéz melót találni!Nagy nehezen kinyögtük,visszafizettünk több,mint egy milliót,műszakik,stb.És most nem tudnánk,max 3-400ért eladni!De nem éri meg,mert nekem mindenképp kell!
Nekem mindegy, ha tabu, hát tabu. Élnek még pár millióan ennyiből az országban, sajnos nem egyedi a helyzetetek.
Értem én, hogy ma már nem luxuscikk az autó, de így eladósítani magatokat luxus. Lehet venni 100-ért is egy fostalicskát, szegény ember vízzel főz, az is odavisz, ahová az milliós. Ne vedd bántásnak, de az emberek nagy része magának mélyítette ki azt a gödröt, amiben most éppen van.
*golf
Ja és amikor átvállaltuk pár éve,ki hitte volna,hogy ekkora sz*rban lesz mindenki? Adósság,vagy nem anyámék akkor is becsületesen dolgoznak,és ezt már sehogy sem lehet felülmúlni!Sajnos ebből kell tengődni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!