A szüleimtől fogok egy nagyobb összeget kapni, örökség gyanánt, ezt majd szeretnénk valahol lekötni vagy ilyesmi. Kell-e az összeg után adóznom majd, vagy valahol, valamikor bejelentenem, hogy honnan is lett?
Szia!
Igen, le kell utána adóznod. Jobban jártok, ha írtok egy kölcsönadási szerződést, akkor nem kell utána leadóznod.
Nagyon köszönöm a válaszokat! Hát, reméltem, hogy nem ezt írjátok...
Szóval a szülő nem adhat a gyermekének csak úgy, segítség gyanánt egy nagyobb összeget??? A kölcsönadási szerződést ügyvéddel kell aláíratni, vagy mi a menete? Különben külföldön élnek, akkor is kell adózni?
Van benne valami, rákerestem a neten: "Érdekes csavarokat tartogat egy kellően nem átgondolt ajándékozás az illetéktörvényt nem ismerőknek: ha bankszámláról utalunk, az például mentes az ajándékozási illeték alól, a számláról felvett készpénz ajándékozása után azonban már fizetni kell"
2. voltam.
Köszönöm a válaszokat!
Ez nagyon bonyolultnak tűnik, nem is gondoltam volna.
Fejezzétek már be a kérdező félretájékoztatását. Ha valakinek a rokona APEH-os igazán tudhatná, hogy a bankbetét ajándékozása az ILLETÉKMENTES.
Ha a szülők bankszámlára fizetnek be neked pénzt, vagy saját számlájukról utalják, akkor SEMMIT NEM KELL utána fizetned. Ha kp-ben odaadják, akkor 25% az ajándékozási illeték.
Ez az igazság, nem az, amit fent írtak - tévesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!