Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 2. gyereknél a minimálbérből...

2. gyereknél a minimálbérből számolják a Gyedemet?

Figyelt kérdés
2009-ben szültem.2011jun Gyes helyett táppénzre mentem.Most azért hívtam föl a munkahelyem,hogy hogyan járok jól a Tgyás igénylésénél.Azt mondták:Maradjak táppénzen szülésig,mert jobban járok,ugyanis a Gyedemnél a minimálbért veszik alapul,mert előző évben nem volt keresetem.Én azt hittem annyi lesz a Gyedem mint az előző.Gyesen nem voltam egy napot se.Pont az naptól lettem táppénzes.Összegszerűen ez mit jelent?
2012. jan. 3. 12:07
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Rosszul mondták a munkahelyeden.

Annyiban igazuk van, hogy ha nem volt 180 bérezett napod az igénylést megelőző évben, akkor a minimálbér lesz az alap, csak azt felejtették el mondani, hogy KIVÉVE, ha azért nem volt, mert gyedben, tgyásban, vagy táppénzben részesültél.

Mivel te gyedről táppénzre mentél, így a gyed alapja ugyanaz a jövedelem lesz, ami alapján a táppénzedet megállapították - így a bruttó gyeded ugyanannyi (vagy esetleg több) lesz, mint az előző.

Ha kötekednek a munkahelyeden, csak mutasd meg nekik a törvényt, annyira egyértelműen le van benne írva, hogy egy munkahely se tud belekötni.

2012. jan. 3. 12:45
 2/8 A kérdező kommentje:
Megint fölhívtam.Azt mondták,hogy változott a törvény és régen így volt,de most már nem.Hozzátette,hogy 1.szülésnél a bérem az alap,a másodiknál csak hasonlítanak mert nincs megfogható bérem.Illetve azt is mondta,hogy csak szüléstől menjek Tgyásra,mert ha nem akkor új megállapítás lesz és az nem jó nekem.Nem értem mit jelentenek ezek,de ezt mondták.
2012. jan. 3. 13:26
 3/8 A kérdező kommentje:
Hol tudnám megnézni ezt a törvényt amit említettél?
2012. jan. 3. 13:27
 4/8 anonim ***** válasza:

MIndjárt belinkelem.

Mindig öröm hallani, hogy mennyire értenek egyesek a munkájukhoz:( Ne haragudj, de borzasztóan feldühít ez a fajta hozzá nem értés:(

SZóval a törvény a a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény.

A vonatkozó paragrafusok pedig:

42/D. §

(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

A munkahelyed a (4) bekezdésről beszélt, míg rád az (5) bekezdés vonatkozik.

A munkahelyed tb kifizetőhely? Ha nem, akkor amúgy sem ők fogják megállapítani, ha meg igen, akkor állj a sarkadra, mert nagy különbségek is lehetnek a pénzedben!

2012. jan. 3. 14:06
 5/8 A kérdező kommentje:
Sajnos a minimálbért veszik alapul,mert Gyed után betegszabin voltam és utána táppénzen.Ezért az én tavalyi keresetem az a 3hét betegszabi volt.OEP mondta :(
2012. jan. 6. 21:01
 6/8 anonim ***** válasza:

2011 júniusában hogy lehettél terhességgel táppénzen?

Valaki nagyon rosszat mondott neked az oep-nél, ne hagyd annyiban, mert ez egy baromság!

1. a törvény terhesség esetén nem teszi lehetővé a betegszabit, egyből táppénz van.

2. az eb törvény (amit belinkeltem) elég egyértelműen nyilatkozik a gyed kérdésében, még ha lett volna betegszabid, akkor SEM lehet ez az alapja a gyednek!

Mondjuk nekem mindegy mit csinálsz, de ha rám hallgatsz akkor továbbmégy.

Mennyi volt az előző gyed?

2012. jan. 6. 21:10
 7/8 A kérdező kommentje:
kb 77.000ft
2012. jan. 6. 22:54
 8/8 A kérdező kommentje:

Ennyit az OEP-ről.Még jó hogy fölhívtam és azt kérdezgette,hogy betegszabin voltam-e.Holott mondtam,hogy 2011 jun.óta vagyok betegállományban,de sajnos nem tudom,hogy milyen státuszban.Ezek szerint nem is lehettem volna betegszabin.Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabályi változások miatt, a veszélyeztetett terhesként történő

gondozásba vételt követő, terhesség miatti keresőképtelenség esetén - amennyiben a

keresőképtelenség 2011. április 30-át követően következett be - a munkavállaló a

keresőképtelenség kezdetétől nem a Munka Törvénykönyve szerinti 15 nap betegszabadságra,

hanem táppénzre lesz jogosult.

2012. jan. 7. 03:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!