El vagyok keseredve. Miért nincs munkám ilyen fiatalon lassan másfél éve?
Itt vagyok erőm teljében, 20 évesen fiatal pályakezdő munkavállalóként és itthon kell ülnöm, ahelyett hogy kihasználnám fiatal korom előnyeit.
Nem vagyok buta, bár igaz diplomám nincs, de megvan a magamhoz való eszem. Van jogosítványom, angol középszintű nyelvtudásom, start kártya, és olyan helyen szerezhettem tapasztalatot, amit nem sok fiatal tud elmondani magáról.
Mégsem kellek senkinek sem.
Nagyon el vagyok keseredve, és nem akarom elhinni, hogy ennyire nem kellenek a fiatalok a mai munkaerőpiacon....
Vagy tényleg ez a valóság és eddig álomvilágban éltem?
Most miért kell a másik embernek beszólni olyat hogy : „úgy sem fognak érted kapkodni az emberek” meg hogy „ max az alja munka marad”?De most komolyan miért?
Ez a tipikus magyar hozzá állás sajnos, hogyha nekem rossz akkor már másnak se legyen jó.
Az aki ilyeneket mond azt úgy sz@’jon vágn@’m hogy a fal adná a másikat. Ezért tart itt az ország ahol most van, mert mindenki irigy a másikra, azzal kéne törődni inkább hogy minden MAGYAR összefogjon és valamit tenni kellene a jelenlegi helyzet ellen.
Külföldi munka téma:
És akkor mi van ha kimegy pl: takarítani,mosogatni,szalagmunkásnak vagy pultosnak? Kimegy a párjával az ember és talán még egy-két barátot is beszerveznek és mondjuk 3-man vagy 4-en összedobják a fizetésüket lesz pénz lakbérre,rezsire,kajára és egy kis összeget talán félre is tudnak rakni! Méghozzá annyit félre tudnak tenni amennyit itthon soha! Meg az sem utolsó szempont hogy kint ha talál az ember valami munkát akkor legalább csinál valamit és hasznosnak érzi magát! Ráadásul javul a nyelvismereted lesz egy kis tőkéd pl:hogy elkezdj egy egyetemet vagy tanfolyamot. Aki meg azt írja hogy „szakma,diploma nélkül nem kellesz majd sehova” –annak üzenem hogy valaki azért megy ki külföldre dolgozni még ha ahogy ti mondjátok alja munkára az azért megy ki hogy legyen valami kis kezdőtőkéje a tervei megvalósítására. pl:diploma. Mert ugye nem mindenkinek finanszírozza anyuci meg apuci a felsőoktatást.
Ismerek olyan diplomás embereket akik külföldön dolgoznak sofőrként, árufeltöltőként és láss csodát megélnek,jól érzik kint magukat és nem is tervezik azt hogy a közel jövőben hazajönnek! Az ilyen munkát lehet dobbantónak használni,addig megfelelő amíg kint nem találsz jobbat.
Valaki leírta már hogy a nyugdíjasok dolgoznak a nyugdíjuk mellett. Hát ettől bennem is felmegy a pumpa. Milyen dolog ez? De most komolyan a nyugdíjasnak van fix jövedelme a nyugdíj még ha kevés is,és még ezután elmegy dolgozni és elveszik a munkát az olyan fiatal elől aki most szeretne a saját lábára állni de nem tud mert az ilyen emberek bitorolják a munkahelyet. Jobban keres némelyik nyugdíjas mint amikor még nem volt nyugdíjas. Azt mondják hogy ebből a 70-80 ezer forintos nyugdíjból nem lehet megélni. És a pályakezdőkkel mi van ekkor? A pályakezdőnek a jövedelme meg 0Ft mert nem tud elmenni dolgozni,mert nem veszik fel őket szinte sehová!Hogy kezdjen el így a fiatal egy életet,hogy vegyen saját házat,hogy alapítson családot ha egyszerűen nincs rá lehetősége?És akkor csodálkozunk a népesség fogyáson és azon hogy tömegesével mennek ki a külföldre a fiatalok. Hát megértem.
Ráadásul ingyen utaznak a nyugdíjasok! Hát ez nálam sokszor kiveri a biztosítékot. Reggel 5-6 óra között felkel és persze neki pont a reggeli csúcsforgalomban kell neki is menni amikor a nép dolgozni vagy iskolába megy!De most komolyan ilyenkor tudok felrobbanni. Miért nem megy a későbbi járatokkal amin már kevesebb ember van?A másik az hogy valamelyik nyugdíjas úgy üti el az időt hogy utazgatnak egész nap,teljesen ingyen. Elindul reggel a távolságival megy 200km-t és leszáll vesz 5db kiflit majd vissza,és több ezren csinálják ugyanezt! Kíváncsi lennék ha nekik is legalább azt az 50%-kot kellene kifizetni mint a diáknak akkor valójában tényleg élveznék ezt a nyugdíjas turizmust.
Kedves kérdező.
Szerintem érdemes kimenni külföldre dolgozni de csak azzal a feltétellel szabad kimenni ha beszéled annak az országnak a nyelvét ahová szeretnél menni. Még ha most nem vagy belőle valami jó akkor most van időd arra hogy tanulj pl:angolul vagy németül…
Az a lényeg hogy ne egyedül menj ki hanem legalább 2-3 emberrel mert akkor összedobjátok a keresetet és egész jól kijöttök akkor egy albérletbe. Illetve lesz olyan ember akire tudsz majd támaszkodni ha arra lenne szükség. De ha az osztrák határ mellett a magyar oldalon béreltek majd egy albit és úgy akartok majd kijárni dolgozni akkor az úgy még jobb. Még ha csak pl: takarítani mész ki már megéri szerintem. Havonta egy picit félre tudsz tenni és legalább lesz egy kis kezdőtőkéd a céljaidhoz.
Én is voltam abba a cipőbe amibe most te jársz. Én nekem van 2 szakmám hozzáteszem műszaki végzettségeim vannak. De még se vettem hasznát mert nincs gyakorlatom! Mindenhova 2-3 év gyakorlatot kértek,de hogy szerezzen egy pályakezdő ha nem veszik fel sehova?Aranyos mi. Sokáig voltam én is munkanélküli és komolyan mondom ez a legrosszabb érzés a világon,a tehetetlenség. Lelkileg úgy megviseli az embert hogy az élettől is elmegy az embernek a kedve. Borzasztóan el voltam én is keseredve mert egyszerűen én se értettem hogy egy 22 éves srác ennyire nem kell sehova. Én is legalább száz önéletrajzot kiküldtem,voltam interjún is de a szokásos válaszok jöttek.pl:”Majd értesítünk.” meg hogy „Gyakorlott embert keresünk”. Volt olyan is hogy egy nyugdíjast vettek fel helyettem mert ő kevesebbért elvállalta mint én. Hiába rendelkeztem Start kártyával nem ér semmit.
A barátaim gyakorlatilag ugyan ebbe a helyzetbe kerültek. Közösen leültünk,és elterveztük hogy kimegyünk külföldre dolgozni. Persze ez sem egyik napról a másikra ment hanem kb olyan 6-8 hónap után jöttünk ki, hosszas előkészületek voltak. Később a szerelmem is csatlakozott hozzánk és most ő is itt kint van velem. Lehet hogy csak mi itt külföldi vendég munkások vagyunk,de őszintén mi itt jobban tudunk élni mint odahaza. Nincs megvető pillantás,se lenézés,ha elvégzed a rád bízott munkát akkor meg vagy becsülve. Nem úgy mint otthon. Ha vállalsz plusz órát akkor ki is fizetnek. Persze fontos az hogy legyen szerződésed és legyél bejelentve. Persze eleinte egy kicsit jobban figyelnek rád de látják hogy igyekezel és akarsz dolgozni akkor nem lesz probléma. Nem vagyunk gazdagok néha el tudunk menni étterembe, el tudunk menni kirándulni is bizonyos időközönkét,az élelmiszer az otthoni árakhoz drágább de mi mindig közösen főzünk és így jóval olcsóbb. Persze bizonyos időközönként hazalátogatunk,de valahogy még is jobb itt kint élni mint otthon.
Azt tanácsolom ha van hozzá huzalmad akkor vágj bele,de ne egyedül,és tanuld meg a németet ha Ausztriába szeretnél menni. Ha mindennap foglalkozol némettel akkor gyorsan meg tudod tanulni,ráadásul a neten van sok anyag amiből lehet tanulni.
Addig is minden jót kívánok neked,és remélem hogy minél előbb el tudsz indulni az életbe és rátalálsz arra az útra amerre el szeretnél indulni.
Szia.
A témaindítóhoz:
Nyugalom, öveket becsatolni lassan felszállunk.
Két lehetőséged van.
Első
Továbbtanulsz: Csakis mérnöknek, az info se rossz de annak előbb utóbb külföld lesz a vége.
Második
Csinálsz egy szakmát, pl. villanyszerelő és irány külföld
Jóétvágyat hozzá,
megj: gyorsan mert az ajtók záródnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!