A magánnyugdíj befizetés elveszett, vagy ugyanúgy járni fog majd nyugdíjkor?
"én már csak tényleg azt nem értem, hogy az állam hogy képes elvenni egy MAGÁNpénztár pénzét?"
Úgy, hogy rossz az elnevezés :) Nem azért "MAGÁN", mert te fizetted be azt a pénzt a saját nettó fizetésedből (van ilyen is: önkéntes nyugdíjpénztárnak hívják, ez megmaradt, de nem volt sosem kötelező). A "MAGÁN" kb annyit jelentett, hogy a befizetéseket egy a te neveddel jelzett számlán tartották nyilván. Ugyanezt egyébként eddig is tudta a TB is. Valahogy mindig ki tudták számítani a betegállományra vagy GYES-re/GYED-re járó pénzt, illetve ha valaki nyugdíjba ment, eddig is le lehetett kérdezni, hogy mikor mennyi járulékot fizetett be, mennyi volt a fizetése...
na, látom, megérkeztek a fideszmagyarázók :)
lehet a dolgot csűrni és csavarni, kedves droidjaim, attól bizony a kormány(fidesz) eljárása az marad, ami: lopás.
az teljesen mindegy, hogy a pénzt én fizetem be, vagy a munkáltatóm nem adja oda nekem, hanem maga utalja át, attól az a pénz még az enyém. ezt lopta el a kormány anélkül, hogy bármit is adott volna érte cserébe.
sőt, ha esetleg olyan pofátlan voltam, hogy minden fenyegetés és hazudozás ellenére is megmaradtam manyup tagnak, akkor elveszi még az állami nyugdíjat is tőlem úgy, hogy közben a munkáltatómnak továbbra is fizetni kell utánam a járulékot- tehát még ezt a pénzt is ellopja!
"az állam hogy képes elvenni egy MAGÁNpénztár pénzét?"
Nem képes elvenni. Az emberek tudták azt odaadni. Ez is utal rá, hogy a pénz az embereké, és nem az államé, sőt, nem is a mnyp-é! Tehát az állam nem vette el, hanem odáig butította a népet, amíg az "önként" odaadta neki.
"na, látom, megérkeztek a fideszmagyarázók :)
lehet a dolgot csűrni és csavarni, kedves droidjaim, attól bizony a kormány(fidesz) eljárása az marad, ami: lopás. "
Amit lejjebb írsz, abból látszik, hogy lövésed sincs a dologról. De persze, vállalom, droid vagyok. Csak bennem akkor az AI több, mint benned a káposztalé... Lássuk...
"az teljesen mindegy, hogy a pénzt én fizetem be, vagy a munkáltatóm nem adja oda nekem, hanem maga utalja át, attól az a pénz még az enyém. ezt lopta el a kormány anélkül, hogy bármit is adott volna érte cserébe. "
Ha a munkáltatód (vagy te) nem a mnyp-hez utalja azt a pénzt, akkor hova kerül? Na hova nagyokos? Hozzád? Te megkapod, mint jópofijutalék? Neeeem. Dehogyis. Azt te csak szeretnéd. Akkor szépen bekerült volna oda, ahol végül kikötött. Nem baj, nyilván fizetnek neked azért, hogy hülyeségeket irogass. Nem hibáztatlak: jobb, mint munka nélkül lenni eme ínséges világban.
Érdekes: nekem a mnyp-be lépéskor nem csökkent a fizetésem. Miután gyakorlatilag kihozták a veszteséget (milliós befektetésről beszélünk), és otthagytam őket, akkor se nőtt meg a fizetésem. Hogy is lehet ez? Csak nem közöm sem volt ahhoz a pénzhez?
Mégegy érdekes: hasonló összegem kamatozott a válság alatt is, igaz akkor csak 1-2% kamattal. Ugyanannál a bankcsoportnál. Hogy is van ez?
"sőt, ha esetleg olyan pofátlan voltam, hogy minden fenyegetés és hazudozás ellenére is megmaradtam manyup tagnak, akkor elveszi még az állami nyugdíjat is tőlem úgy, hogy közben a munkáltatómnak továbbra is fizetni kell utánam a járulékot- tehát még ezt a pénzt is ellopja!"
És mégegy tévedés (gondolom nem az utolsó mára). Jó lenne, ha a híreket is olvasnád, és nem csak a kötelezőket bújnád.
Persze nyilván az is OV főbűne, hogy a szegény mnyp-k a tagok kb 10%-ának mégcsak reálhozamot sem tudtak felmutatni. Miközben mennyi mnyp ment csődbe? Várjunkcsak megszámolom... Egy sem!
PS: a Stabilitás Pénztárszövetség is a te tagdíjadból fizette a milliós-milliárdos reklámokat... Tudod: maradj kérlek, kell a pénzed!
kedves kioktató barátom!
volt nékem egyszer egy latin tanárom, aki, ha valaki igen nagy ostobaságot eresztett el, akkor azt mondta, hogy "ha én ezt a kutyámnak beadnám, akkor felfordulna".
nos, ha mindazt az ostobaságot, amit méltóztattál leírni, beadnám a kutyámnak, akkor az biz' igencsak felfordulna tőle :-)
csak a te kedvedért, csak itt és csak most, elmagyarázom, hogy mi is a helyzet ezzel a manyup üggyel.
(erősen szimplifikálva, de a lényegét tekintve nem meghamisítva)
a fidesz ragyogó ötletéig az úgy volt, hogy volt egyszer a kötelező állami nyugdíjjárulék, + a manyupnak fizetendő összeg.
a leendő nyugdíjam(A) pedig az állami nyugdíjbiztosítótól(AÁ), + a manyuptól kapott(AM) - az eddigi befizetéseimből képzett- nyugdíj összegéből állt össze.
tehát a nyugdíjam teljes összege:
A= AÁ+AM
miután az állam lenyúlta a manyup teljes vagyonát, maradt az eddig is fizetett nyugdíjjárulékom, így a leendő nyugdíjam alakulása, miután az eddigi manyup járulékom befizetései semmilyen módon nem kerülnek elismerésre:
A=AÁ
a vonatkozó törvények elfogadása után, amennyiben a manyup- ban maradást választom, a kötelezően fizetendő állami nyugdíjjárulék - ill. új nevén adó- megmarad, azonban állami nyugdíj ezután már nem jár, így a leendő nyugdíjam az
A=AM
szerint alakul, a befizetési kötelezttségem azonban továbbra is fennáll az állam felé, csak a továbbiakban ez nem képezi semmiféle nyugdíj alapját, magyarán nem kapok érte semmit.
ezt bizony nehéz nem lopásnak minősíteni, miután fizetnem kötelező, de a befizetett összegből soha, egy fillért sem látok viszont.
te elhiheted, amit mantrázik neked szijjártó, vagy maga selmeczi gabriella, de azt hiszem, kettőnk közül nem én vagyok, aki bedől a hülyeségnek…
Biztos voltam benne, hogy elképesztő vitát fog kiváltani ez a kérdés. Csak össze ne vesszen az ország két felén élő "nép".
Az állami nyugdíjhoz visszakerült tagok eddig befizetett magánpénztári összegének elvesztését nem kell szó szerint érteni.
Ha állami vagy, akkor a bruttó átlagkereset után számítják ki a nyugdíjad összegét jelenleg. Ha magánpénztári tag is voltál, akkor az államtól (a fenti "balhéig") kapsz olyan nyugdíjat, amelyet szintén az átlagkereset alapján számolnak ki (annak csak valamennyi állami és magánpénztári alap arányában) + a magánpénztári folyószámládon felgyűlt összeget kapod vissza. Ha az 3 forint, akkor 3 forintot a nyugdíjas éveidre.
Most viszont az, aki maradt a magánpénztárnál csak a folyószámláján összegyűlt összegre számíthat + az előtte évek állami nyugdíjára is. Innentől már az állami nyugdíjtól nem számíthat ellátásra, pedig a járulékot ugyanúgy fizetnie kell. Na ez az, ami igazságtalan.
Azt pedig, hogy valakinek megérte a magánpénztárnál maradni vagy sem, mindenki maga dönthette el.
Én nagyon jó eséllyel is csak kb. 2-3 millió forintra számíthatnék (mai értéken) 15 év múlva, ha végig lesz munkám. Azt kéne beosztanom kb. 20 évre. Nekem nem érte meg maradni, az állami nyugdíjjal (ha még lesz!) jobban járok mai szemmel.
Azért pedig, hogy valaki a saját érdekét nézi egy választási lehetőségnél, nem kell elítélni. Szerintem teljesen természetes.
És csöndesen fűzöm hozzá: Nem szavaztam a Fideszre, mert sz@rok az összes pártra!
Kedves nandrás!
Oké, maradj meg ennek a tudatában... Nekem aztán mindegy, nem az én életem lesz sz*r.
06:50- nek:
ha esetleg azt is elmesélnéd, a rengeteg eszeddel, hogy hol, és miben tévedtem, nagyon hálás lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!