Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyi szabadsag jar nekem?

Mennyi szabadsag jar nekem?

Figyelt kérdés
21 eves vagyok es julius elsejen kezdtem el dolgozni. Eddeg sehol nem dolgoztam es ahol most dolgozom a kozvetlen felettsesem nem tudja mennyi szabadsag jar nekem....
2011. szept. 4. 22:38
 1/5 anonim ***** válasza:
65%

20 nap évente. Ez majd 25 éves korodtól lesz 21 nap.

Ez az alapszabadság, ehhez jöhetnek pótnapok, ha van pl. gyermeked vagy esetleg a kollektív szerződésben ez szerepel.

Mivel nem jan. elsejétől kezdtél, ezért valószínűleg levonásra kerül pár nap, mivel előtte nem volt munkaviszonyod gondolom időarányosan.

És ezzel sem rendelkezel teljesen szabadon, csak bizonyos részével. Hogy hány százalék abban nem vagyok biztos, de 1/3-ad rémlik.

2011. szept. 4. 23:40
 2/5 anonim ***** válasza:
30%

Neked egész életedben szabadság jár. Mindenki szabadságra született.

Persze, nem kell így gondolnod. Ha nincs önbecsülésed, örülj, ha felmegy 20 napról 21-re. Elégedj meg 4 héttel évente, és azzal, hogy felnőtt emberként másoktól függesz.

Jó reggelt kívánok!

2011. szept. 5. 00:16
 3/5 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy, hogy dolgoztál-e valahol ezelőtt, vagy sem, a szabadságot mindig az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött idő alapján számítják.

Ha a munkaviszony nem folyamatos egész évben, év közben kezdődik, vagy végződik, akkor az éves szabadság arányos része jár.

A te esetedben:

Korod alapján 20 nap alapszabadság jár neked (feltételezem, pótszabadságra nem vagy jogosult)

December 31-ig 6 hónapot dolgozol, tehát erre az évre 10 nap szabi jár neked.

Jelen pillanatban csak 2 hónap munkaviszonyod van, erre az arányos szabadság: 20/12*2=3,3, a kerekítés szabályait figyelembe véve 3 nap.

2011. szept. 5. 07:10
 4/5 anonim ***** válasza:
Az év felében dolgozol, tehát dec. 31-ig 10 nap jár neked (mivel egész évre járna 20 nap). Ennek 1/4-ével te rendelkezel, 3/4-ével pedig a munkáltató. De lényeg, hogy idén majd 10 napod lesz.
2011. szept. 5. 15:57
 5/5 okoska31 ***** válasza:
51%
az utolsó előttit annyival módosítanám, hogy az adott munkahelyen eltöltött idő nem számít, ha határozatlan idejű a munkaszerződésed. Azaz kiveheted mind a 10 napot, csak ha nem dolgozol ott december 31-ig, akkor a szabadságra fizetett béredet vissza fogják kérni.
2011. szept. 10. 15:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!