Van valaki hasonló helyzetben? Többi lent?
GYES ideje alatt fogok szülni. Mivel ez a harmadik babánk, gondoltam, kiveszem az eddig felgyűlt szabadságokat, meg táppénzre mennék szülésig. Megemelkedne így valamennyire az az összeg, ami alapján számolják a TGYÁS-t, GYED-et?
Ha veszélyeztetett terhes valaki, akkor is csak 45 nap lehet a táppénz? Vagy hogy van ez?
Amit még tudni szeretnék:
ha kiveszem a szabikat, az idő alatt is védett vagyok, nem küldhetnek el?
Itt olvastam az oldalon, hogy ellátás nem lehet ellátás alapja...akkor nem értem: a lányommal még 60E volt a GYED, most a fiammal csak 40E. Akkor a harmadikkal vajon mennyi lenne?
Tudom, sok a kérdés, de ez nekem bonyolult. :) Nem vagyok egy bérszámfejtő.
Jövőre fogsz szülni? Akkor emelkedne meg az összeg, ha minimum 180 napig lennél szabadságon, de ugye ez lehetetlen, tehát nem befolyásolja egyik összeget sem.
Honnan vetted ezt a 45 nap tp-t ? A passzív tp volt régebben 45 napos, aztán 30, jelenleg pedig nincs, mert eltörölték. Veszélyeztetett terhesség esetén is ugyanúgy jár a tp addig, amíg meg nem szülsz.
Nem tudjuk, hogy melyik évben szülsz. 2011-ben vagy 2012-ben? De valószínűleg mindegy is.
A thgy-t és GYED-et többnyire a táppénzre vonatkozó szabályok szerint számolják ki, némi eltéréssel.
Az irányadó időszak mindig az ellátásra való jogosultságot megelőző év. Tehát ha 2012-ben szülsz, akkor 2011. 01. 01-től 2011. 12. 31-ig. Ebben az időszakban kellene, hogy legyen LEGALÁBB 180 bérezett napod. Ha van, akkor abból számolják az ellátásodat, ha nincs, akkor jön egy-pár varia. Ugyanez a helyzet a GYED esetén is. Nos most mivel mindent előre nem tud az ember (szülés ideje, thgy lejáratának ideje), ezért inkább ajánlom, hogy az OEP honlapján vannak a Magyarországon elérhető ellátások, ott nagyon jól leírják a különböző variákat. Lehet közöttük mazsolázni.
Belinkelem Neked.
Válaszd ki azt, amelyik érdekel, és mindent, de mindent elolvashatsz róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!