Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Családi pótlék és munka? Hogy...

Családi pótlék és munka? Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Tehát, van két kisebb testvérem, így egy háztartásban 4-en élünk (anya+ 2 kistesó + Én) Frissen érettségiztem, 19. vagyok, szeptemberben töltöm a 20-at. Szeptembertől OKJ-s szakmát fogok tanulni. És az lenne a kérdésem, hogy a családi pótlékot ugyan úgy fogjuk kapni mint eddig? Illetve a nyáriszünet erejéig lehet-e bejelentett munkahelyem, vagy sem.? (A bejelentett nemtudom hogy bekavar-e a CSP-nek, tehát meg fog-e akkor szűnni.)

A válaszokat előre is köszönöm.

2011. júl. 6. 10:22
 1/5 anonim ***** válasza:
A munkavégzés nem ütközik a családi pótlékkal, de attól függetlenül kevesebbet fogtok kapni mint eddig, mert utánad már nem fog járni. Ugyanis az a gyerek 18 éves koráig jár, kivéve, ha még mindig középiskolás, mert akkor max. 20 évig. De mivel te már leérettségiztél, ezért ezentúl majd csak a két gyerek után járó pénzt kapjátok, nem a három gyerek utánit, mint eddig.
2011. júl. 6. 11:46
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a Választ!
2011. júl. 6. 11:49
 3/5 A kérdező kommentje:
Tehát akkor meddig (hány hónapig) jár még a CSP?
2011. júl. 6. 11:53
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem tudom, attól is függ, hogy mikor veszik észre, az iskola lejelenti-e, hogy már nem jársz oda. Mindenesetre szeptember után biztos meg fog szűnni az életkorod miatt.
2011. júl. 6. 11:56
 5/5 anonim ***** válasza:

A családi pótlék annak a tanévnek a végéig jár, amelyikben a közoktatásban tanuló diák betölti a 20 életévét.

Érettségi után megszűnt a tanulói jogviszonyod (ezt az iskola jelenti a MÁKnak)

Az, hogy a jövőben hogy alakul a csptek, attól függ, hogy az OKJ sulit tanulói, vagy hallgatói jogviszonyban végzed. Ha tanulói jogviszonyod lesz (középiskola szervezi az OKJs képzést), akkor újból igényelhetitek rád is a csp-t (visszamenőlegesen nyárra is, ha az új tanulói jogviszonyod már nyáron fennáll, azaz már nyáron beiratkoztál) Ekkor három gyerekre kapjátok a csp-t, mint eddig.

Ha hallgatói jogviszonyban csinálod az OKJst (főiskola, egyetem keretén belül), akkor csp ugyan nem jár utánad, de gyermeklétszámba beszámítasz. Azaz 2 gyerekre kapja anyukád a csp-t, de nem a kettő gyerekes egyedülállónak, hanem a három gyerekes egyedülállónak járó összeget (az eddig kapott összeg 2 harmadát)

Ha már most van új tanulói jogviszonyod (középiskolában szervezett OKJra már beiratkoztál), akkor azokra a hónapokra, amikor rendszeres jövedelemmel rendelkezel, nem jár csp utánad. (hallgatói jogviszonynál csak szeptemberben iratkozol be, ott nem kapsz nyárra cspt, és a gyereklétszámba sem számítasz bele)

2011. júl. 6. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!