Családi pótlék és munka? Hogy is van ez?
Tehát, van két kisebb testvérem, így egy háztartásban 4-en élünk (anya+ 2 kistesó + Én) Frissen érettségiztem, 19. vagyok, szeptemberben töltöm a 20-at. Szeptembertől OKJ-s szakmát fogok tanulni. És az lenne a kérdésem, hogy a családi pótlékot ugyan úgy fogjuk kapni mint eddig? Illetve a nyáriszünet erejéig lehet-e bejelentett munkahelyem, vagy sem.? (A bejelentett nemtudom hogy bekavar-e a CSP-nek, tehát meg fog-e akkor szűnni.)
A válaszokat előre is köszönöm.
A családi pótlék annak a tanévnek a végéig jár, amelyikben a közoktatásban tanuló diák betölti a 20 életévét.
Érettségi után megszűnt a tanulói jogviszonyod (ezt az iskola jelenti a MÁKnak)
Az, hogy a jövőben hogy alakul a csptek, attól függ, hogy az OKJ sulit tanulói, vagy hallgatói jogviszonyban végzed. Ha tanulói jogviszonyod lesz (középiskola szervezi az OKJs képzést), akkor újból igényelhetitek rád is a csp-t (visszamenőlegesen nyárra is, ha az új tanulói jogviszonyod már nyáron fennáll, azaz már nyáron beiratkoztál) Ekkor három gyerekre kapjátok a csp-t, mint eddig.
Ha hallgatói jogviszonyban csinálod az OKJst (főiskola, egyetem keretén belül), akkor csp ugyan nem jár utánad, de gyermeklétszámba beszámítasz. Azaz 2 gyerekre kapja anyukád a csp-t, de nem a kettő gyerekes egyedülállónak, hanem a három gyerekes egyedülállónak járó összeget (az eddig kapott összeg 2 harmadát)
Ha már most van új tanulói jogviszonyod (középiskolában szervezett OKJra már beiratkoztál), akkor azokra a hónapokra, amikor rendszeres jövedelemmel rendelkezel, nem jár csp utánad. (hallgatói jogviszonynál csak szeptemberben iratkozol be, ott nem kapsz nyárra cspt, és a gyereklétszámba sem számítasz bele)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!