Meddig érdemes várni a lakás vásárlással? Meddig csökkenek még az árak?
Én a helyedben megvárnám, hogy hogyan alakul a helyzet a kilakoltatási moratórium feloldása után. Ha nem sürgős, fél-egy évet még várhattok. Én is lakásvárálás előtt vagyok, de nekem még néhány millió kell hitelből is (max 3-4, annyit bevállalok)
Én várok még csökkenést, de már nem lesz nagymértékű. 5-10% a max, amit még csökkeni fog, de ekkora tétel lakásnál már egész jó.
Az ingatlanárak számtalan dologtól függnek, de összefoglalva alegfontosabb a fizetőképes kereslet.
Korábbi ingatlanboom azért (is) volt, mert:
- Felnőttek a ratkó korszak fiataljai és szerettek volna költözni.
- Az európaiak arra számítottak (nem feltétlenül helyesen), hogy óriási ingatlanár növekedés lesz az EU csatlakozás után, ezért rengeteg ír/angol vett budapesti lakást.
- Az állam komoly lakástámogatást adott (adófizetők pénzén), mint pl szocpol, támogatott lakáshitel első lakás vásárlásra, stb.
- Infláció.
Ezek közül most egyedül az infláció az egyedül megmaradt érv az ingatlanár emelkedésre, viszont van rengeteg ellenérv:
- Nehéz hitelhez jutni (a bankok túlbiztosítják magukat - jogosan - a korábbi tapasztalatok miatt),
- Nől a munkanélküliség, emiatt kevesebbet tud egy átlag család megtakarítani.
Azt látom, hogy - mivel a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek - a luxuskategóriájú ingatlanokat mindig meg tudják fizetni, ott nem változnak az árak (illetve csak nőnek), míg a szegény/középréteg által lakott ingatlanok árai folyamatosan csökkennek még a jövőben reálértéken.
Amennyiben megvan a pénzed a lakásra azt javaslom most is nézegesd a kínálatot, s ha találsz olyat, ami nagyon megéri (jó fekvésű mélyen ár alatt), akkor vegyél. Ha nem találsz, akkor még mindig vehetsz később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!