Mekkora maximum összeget rakhat rá egy kereskedő egy termékre?
Tegyük fel beszerzői áron egy 50Ft-os terméket (pl DVD, CD...) adhat-e el a boltjában 250 forintért netán többért ?
Lényegében arra vagyok kíváncsi, hogy van-e ennek valami korlátja, vagy annyiért adja amennyit nem szégyell érte elkérni?
Hát most hogy megtudtam a választ még jobban elszomorodtam, mint mikor megfogalmazódott bennem.
Ezt azért elég durvának tartom. Így teljesen kivannak szolgáltatva az emberek a "nagylelkű" vállalkozók kegyeinek... áhh elszomorító
Azért ez nem ilyen egyszerű. Nem tudja túl drágán adni a terméket, ha a szomszéd boltban a vásárló megkapja a negyedéért. Mert csak egy-két bolond fog nála vásárolni, te meg bemész és azt mondod, hogy "1000 Ft egy cd? Ne röhögtess már, megveszem máshol!"
Egy esetben lehet bármeddig húzni az árakat: ha kartellbe tömörülnek (azaz megállapodnak, hogy mindenki ugyanannyiért adja a ternéket). Ekkor ugyanis nem tudsz átmenni a szomszéd boltba, hogy olcsóbban megvedd.
Na épp ezért a kartellt tiltja a törvény!
Nem értitek amit írtam...?
A Ptk. ismeri a feltűnő értékaránytalanság fogalmát (laesio enormis latinul, ha valakit a szakkifejezések érdekelnek :P ).
Ez esetben a szerződés bíróság előtt megtámadható a sérelmező részéről. Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság azt ítéli, hogy az áru tényleges piaci értéke és az érte kért ár között túl nagy, akkor ítélhet úgy, hogy a kifizetett árból x összeg visszajár, vagy úgy, hogy az egész szerződés semmis, és vissza kell fizetni a teljes kifizetett értéket.
A szocializmusban 50%-ot meghaladó árkülönbözet esett ebbe a kategóriába, ma a bírósági gyakorlat szerint ez az összeg jóval alacsonyabb. Tehát már akár 25-30%-os árkülönbözetet is megítélnek laesio enormisként.
Persze ezt a sérelezőnek magának kell kérnie, különben oké. Ha per lesz, akkor majd abban megállapítják, hogy mennyi az adott árura az átlagos kereskedelmi forgalmi érték, és hogy ezt az eladó által kért ár túllépte-e, és mennyivel.
Az utolsó valószínűleg egy ügyvéd tanonc. Elméletben így működik, gyakorlatilag egyetlen egy magánszemély vagy cég sem fog menni bíróságra mert pl. túl drágán árulod a csokit.
Olyan helyzetben tudom ezt elképzelni, hogy korrupció hatására megvesz az állam magánszemélytől egy pár milliót érő területet párszáz millióért. De soha semelyik bíróság nem ítélné el a Tescot mert pl. 10.000 Ft-ért árul egy kenyeret.
Hát csokiért nem menne senki bíróságra, persze, de mondjuk egy többszázezres laptopért már simán...
A Tescot pedig jobb, ha tőlem tudod, hogy akár a 10ezres kenyérért is megbüntetnék. Az üzletláncok kereskedelmére sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a magánszemélyekére.
(Nemrég azért büntettek meg pár élelmiszerláncot, mert KEVESEBBÉRT árultak egy terméket, mint amennyiért ők vették, és így hátrányosan befolyásolták a hazai versenyhelyzetet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!