2009. Január 25.-én elhunyt a papám(3 gyermeke van köztük az édesapám aki sajnos már nem él, így rámszáll az édesapám öröklési része), 2009 Június 9.-én volt egy hagyatéki tárgyalás ,utána Június 22.-én,papám 2 gyereke lemondott az örökségről ,így tehát a mamám(nem vérszerinti) és én öröklünk.Mamám 50%-os öröklési rész ,én a maradék 50% egyharmadát öröklöm.Én is lemondtam volna az örökségről de nemlehetett mert 18 év alatti voltam és a gyámügy nem engedte,mert a gyámügy engem véd.Erre aztmondtam rendben.2010 Március 4.-én megjött a végzés : egy lakás egyhatoda,egy telek egyhatoda ami papíron 880.000 Ft-ot tesz ki-->ez az én örökségem!2010 Május 14.-én 18 éves lettem,és már szükségem lenne a pénzre de ehez a mamám azt mondta hogy el kell adja a lakást és abbol kifizeti a 880.000 Ft-ot .Lassan 1 éve várok rá de semmi még részletekbe se tudja kifizetni.(250.000 Ft-os fizetése mellé jön még a nyugdíja 120.000 Ft, és Tetxtilüzletje van 100.000 Ft+ özvegyi nyugdíj 40.000 Ft---->farzsebből ki tudna fizetni,de nem nagyon érdekli ,hogy eladja azt a lakást,szerintem nem is akarja).Azt szeretném megkérdezni ,hogy ilyenkor mit lehet tenni? Kérem csak konkrét válaszokat írjanak! Egy 18 éves fiú!
2011. febr. 8. 03:25
1/8 anonim válasza:
Nem az örökség értékét kaptad meg, hanem az örökséget.
Ha az értékére van szükséged, akkor 2 eset lehetséges.
1. eladjátok az egészet, és a vételárat elosztjátok arányosan - ez időigényes lehet, ha nem túl kapós az ingatlan
2. eladod a részed a mamádnak, és megkapod érte a ellenértékét - ezután az egész az övé lesz, és azt csinál vele, amit akar, persze bele kell egyeznie, hogy megveszi
2011. febr. 8. 09:32
2/8 A kérdező kommentje:
De azt mondja Hírdeti a házat,közbe nem...Ilyenkor mit tudok tenni?
2011. febr. 8. 12:38
3/8 anonim válasza:
Akkor kérdezz rá, hogy egyáltalán el akarja-e adni. Ha igen, akkor hirdesd meg te.
Ha nem akarja eladni, akkor meg rá kell beszélni, hogy vegye meg a részed, akkor legalább az egész az övé lesz.
2011. febr. 8. 13:01
4/8 A kérdező kommentje:
Szerintem nem akarja eladni,nem is érdekli ,ki tudna fizetni de nem teszi arra hivatkozva hogy nincs pénze.De a lakást azt hirdeti azt mondja....végül is a végzésben az áll hogy 880.000 Ft-ot fizessen ki nekem.Dehát nemfizeti mert nemtudja eladni a lakást és tényleg szerintem nem is akarja nem foglalkozik vele.Ha meg felhivom telefonon azzal a kéréssel hogy részletekbe fizessen vagy adjon egy kicsit és a többit később erre ez a válasz hogy nincs pénze
2011. febr. 8. 13:48
5/8 anonim válasza:
Ha ő maga nem akarja eladni a lakását, akkor te az egy hatod részeddel nem tudod kényszeríteni, ahogy arra sem, hogy fizessen ki. Ő a többségi tulajdonos. A helyedben nem forszíroznám. Másrészt nem kicsi szívtelenség lenne eladatni vele a lakását, azért, hogy te kapj egy kis pénzt. Nem kér enni a részed, nem? Ő se követeli gondolom, hogy segíts a fenntartásában, mert te is tulajdonos vagy.
2011. febr. 9. 15:58
6/8 A kérdező kommentje:
Ezen a lakáson 2 millió hitel van és nem csak nnek öröklöm az egyhatod részét hanem a teleknek is.
2011. febr. 9. 23:32
7/8 anonim válasza:
Küldjél neki fizetési felszólítást. A bíróságon szerintem van ingyenes jogsegélyszolgálat, ahol segítenek. Ha nem fizet, mód van még arra, hogy a bíróságot megkérd, hogy szüntessék meg a közös tulajdonotokat. Erre legrosszabb esetben az lesz a megoldás, hogy a közös ingatlant elárverezik, a vételár 1/6-a pedig megy neked.
2011. febr. 10. 20:33
8/8 anonim válasza:
A jogiforum.hu-n találsz a te problémádhoz hasonlókat. Jogászok, meg hozzáértő laikusok vélaszolnak.
Ha emlékezetem nem csal, polgári perben kérheted a részedet. Ha a bíróság megítéli, levonhatják a fizetéséből is. De nézz körül a fenti honlapon!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!