Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Bérbeadó (tulajdonos), már...

Bérbeadó (tulajdonos), már 2007-ben felmondott bérlemény után 2011-ben, követelhet-e tőlem visszamenőleg rezsiköltséget?

Figyelt kérdés
Egy kis 15 nm-es üzlethelyiséget béreltem 2005 és 2008 között,mint egyéni vállalkozó. A bérleti szerződés szerint ugye a bérleti díj mellett nekem kellett fizetni a vízdíjat és az elmű felé az áramot. Ezek a számlák mind a tulajdonos nevére voltak kiállítva,nem az enyémre. Én minden hónapban fizettem a bérleti díjat ,vízdíjat ,áramot. Ezeket a csekkeket a tulaj ideadta a kezembe én postán kifizettem, majd visszaadtam a feladóvevényt! Most 2011 -ben felkeresett, hogy az ELMŰ felé nekem van 700 ezer ft tartozásom ,amit fizessek ki. Voltam az elműnél,de mivel nem a nevemen volt a csekk, nem sok mindent, vagyis semmit nem tudok én intézni.A tulaj azt mondja, hogy nekem minden hónapban be kellett volna jelentenem az óraállást, de én erről nem tudtam. Az az összeg pedig ,amiket én minden hónapban fizettem az elmű felé csak az alapdíj volt. De ha információt én nem kaptam ,hogy ez csak alapdíj,akkor miért akarja velem ennyi év után ezt megfizetteni? Már 2 éve nem vagyok egyéni vállalkozó és bejelentett munkahellyel sem rendelkezem. Feljelentéssel fenyeget,mert nem tudom és nem is akarom a 700 ezer ft-ot kifizetni. Kérem,aki tud valamit segítsen! Köszönöm!
2011. jan. 31. 01:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A 2008-as végelszámolást az áramszolgáltató 2009. februárjában küldte meg. Akkor kellett volna kérnie a tartozást.

Ha kérte,de te nem fizettél,akkor beperelhetett volna. Most csak akkor van esélye,ha közben bizonyíthatóan felszólított többször is a fizetésre.

Esetleg gond lehet abból,hogy ha az általad fizetett rezsikről nincs semmi bizonyítékod.

Ha Elmü csekket fizettél be,az nem lehetett csak alapdíj. Lehet,hogy nem a tényleges fogyasztás összege volt,de az alapdíjon kívül az átalányt tartalmazta.

Kétféle módon szedik be a díjat: vagy bemondás alapján a tényleges fogyasztás szerint, vagy ha ilyen nincs,akkor az előző évi fogyasztást alapul véve átlagot számolnak havonta. Minden esetben van a számlában fogyasztási díj is.

2011. jan. 31. 07:48
 2/11 anonim ***** válasza:

Bizony késhet az elszámoló csekkel az áramszolgáltató, jómagam most rendeztem egy csekket a 3 éve eladott házamon, ami bizony az én fogyasztásom volt, de most jutottak el odáig, hogy kiszámlázzák. Mikor albérletben voltam fél évig, utána 1 évvel keresett a főbérlő, elhozta a csekket, számlát, rajta volt feketén-fehéren, hogy mikori fogyasztást számláztak ki, arra a fél évre esett, mikor én laktam ott, tehát azonnal, vita nélkül fizettem.

Bizony, az áramszolgáltató 5 évre visszamenőleg számlázhat, ha valami elmaradt és bizony, ha te fogyasztottad el, akkor azt neked ki kell fizetned. Temrészetesen perre is mehet a bérbeadó, a biróság meg jogosnak fogja találni az igényét. Ekkor fizetheted a perköltséget+ügyvédi költségeket (az övét is), meg az elmaradt dijat is kifizetheted majd, a közben duzzadó kamattal együtt.

A te döntésed.

Ha igazolja, hogy az akkori fogyasztást számlázták ki neki most, akkor bizony jobb, ha fizetsz.

2011. jan. 31. 08:40
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat!

Írásban nem kaptam felszólítást,csak telefonon! A befizetést,én személyesen nem tudom igazolni,de a szolgáltatónál nyilván látják a befizetett összegeket,amit a bérlési időszak alatt intéztem. Az ELMŰ rajtam nem tudja behajtani ezt az összeget szerintem,mert nem volt a villanyóra átírva a nevemre!Még azt az információt sem kaptam meg tőlük,hogy melyik évben (években) halmozódott fel ennyi összeg. A másik pedig, hogy akkor valóban átalányt fizettem,de miért nem jöttek az órát leolvasni menetközben? Engedi a szolgáltató, hogy 2-3 év alatt összegyűljön ennyi tartozás? Nekik ezt nem kellett volna látniuk? Ezek szerint ,lehet,hogy az ELMŰ hibája miatt mehetek most bíróságra?

2011. jan. 31. 10:04
 4/11 anonim ***** válasza:

Ezek az információk rajta vannak a papiron, amit a tulajdonosnak küldtek. Kérd meg, hogy mutassa meg őket, ha jogos, akkor fizesd ki, ha nem jogos, akkor pereljen. Nem az ELMÜ, hanem a tulaj fog téged perelni, hiszen szerződésetek volt.

Ha nincsenek, akkor a tulajdonos kérhet egy igazolást az ELMÜ-től, hogy mikorról származik az elmaradás. A 3 éve eladott háznál mi is ezt tettük, hiszen nem volt egyértelmű a dolog, nincs ezzel semmi gond, postán kiküldik a kért információkat.

Igen, lehet, hogy az ELMÜ akkor nem olvasott órát, lehet, hogy olvasott, de csak most számlázza ki, bármi előfordulhat.

2011. jan. 31. 10:57
 5/11 anonim ***** válasza:
Amikor kibérelted a helyiséget és mikor felmondtad, egyik alkalommal sem irtátok fel az óraállást? Szerintem ez természetes lett volna és akkor nincs ilyen probláma.
2011. febr. 2. 18:55
 6/11 A kérdező kommentje:
A bérlés kezdetekor felírtuk! Viszont sem a tulaj, sem az ELMŰ a bérlési időszak alatt soha nem jelezte azt felém, hogy az az összeg ,amit én havonta fizetek kevés lenne és nincs benne a fogyasztás, csak átalánydíj. A kiköltözéskor személyesen voltam benn az Elműnél, és egy csekély fennmaradó összeget, valami 1700 ft-ot fizettetek akkor ki velem, de még ekkor sem mondta az ügyintéző, hogy van tartozás ezen az órán. Úgyhogy ezért nem is értem az egészet. Az ELMŰ ,mint szolgáltató hirtelen évek múlva ébred fel? És időközben észre sem veszi, hogy nem jó az ügyfél által befizetett összeg? Állítólag évente kötelesek leolvasni, de itt először 2006.-ban volt leolvasás, utána soha. Ki gondolta volna, hogy ebből ekkora összeg fog összegyűlni? Nem is értem. Itt hatalmasat tévedett a Szolgáltató. Az a legnagyobb bajom, hogy ha perel a tulaj én ezt a majdnem 1 milliót nem fogom tudni kifizetni. Mi lesz lecsuknak?
2011. febr. 2. 21:34
 7/11 anonim ***** válasza:

Erre csak azt tudom mondani,hogy ha azon idő alatt lett ez az összeg akkor ki kell fizetned,nemtudsz mit tenni,mert ha nem akkor ugyis beperel.

Nekünk most jött ki 2008-2009-2010 -es évekre 600 ezres hátralék mert általányt fizettünk.Persze ez se lett volna ennyi,ha a szemetek akkor nem értesítettek és jött a kamatos kamat!Erre kértünk(mert nagyapám nevén fut/övé minden)egy részletfizetést.Amég a kérelemre nem jött válasz addig fizettem a számlát mely már a tényleges fogyasztást tartalmazta(átáltunk diktálásra)és mégnagyobb adósságba raktak minket.MERT amit számlaként fizettem azt ők részletnek könyvelték el amiről f*ngunk nem volt.Így az adott 5 hónapnyi számla is kamatozott extrán!Így majd 900.000 -nél tartunk úgy hogy fizettünk már be 300-400 ezret!Jó mi?A legszebb,hogy arra hivatkoztak hogy 3 azaz három év alatt nem volt kint leolvasójuk ezért nem tudtak értesíteni a hiányról!Ami akkora hazugság mint a p*csa!Mert minden évben ott voltam mikor jött a leolvasó!

LEGÉRDEKESEBB,hogy minden 10 emberből 9 ilyen elmaradási ügyek miatt van ELMŰ kirendeltségekben!

Szánalom.

2011. febr. 2. 21:59
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm! De ebben az esetben nem az ELMŰ- vel kellene perben állni az én volt tulajdonosomnak? Nem tudok sajnos fizetni, sem részletet sem egy összegben. Jelenleg munkanélküli vagyok, öcséméknél lakom és tulajdonképpen ők tartanak el.
2011. febr. 2. 22:41
 9/11 anonim ***** válasza:
Őt fogja perelni az elmű+kamatos kamat,amit betud hajtani rajtad polgári peres úton!Hiába vagy munkanélküli az egy dolog.Nagyapám is nyugdíjas nagyanyám is én meg pályakezdő munkanélküli,mégis lesz*rják.Megkell oldani valahogy ez a válasz.
2011. febr. 3. 14:41
 10/11 anonim ***** válasza:
Hivatalosan ment egyáltalán a bérbeadás?
2011. febr. 19. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!