A magánnyugdíjp. -ok akkor kapnak vissza pénzt ha átlépnek az államiba? És milyen pénzt a hozamot?
És mi a különbség a hozam és reálhozam között?
Bocsi de hülye vagyok hozzá.Ezen az egészen úgy tudok elmenni ha leteszem a földre és végig megyek rajta.
A pénzed inflálódik (értéktelenedik), tehát ha bankba mész, akkor eleve 1 év múlva nem ugyanannyi pénzt vársz vissza cserébe, hanem minimum annyit, amennyivel az 1 év alatt kevesebbet ér a pénzed (tehát hogy ugyannyi kenyeret kapjál érte a boltban, mint1 évvel azelőtt amennyit venni tudtál volna).
De ekkor még nem kerestél rajta egy fityinget se, tehát te nem "csak" szimplán valamennyi hozmaot vársz, hanem valami tényleges, reális, reálhozamot, tehát az értéktelenedésen FELÜL vársz még pénzt. Ha a bank az infláció feletti hozamot ad, akkor neked lesz rajta tényleges hasznod, a reálhozam összege.
Tehát itt is ugyanaz a helyzet, te nem csak a 10 évvel ezelőtti pénzedet várod vissza a magánnyugdijpénztártól, hiszen nem azért biztad rá, hanem azért, hogy HASZONNAL forgassák meg, fektessék be neked. Tehát nem is csak annyit vársz vissza, ami a 10 év alatt az infláció volt erre a pénzre, hanem ezen felüli hazsnot, azaz REÁLHOZAMOT is.
Az állam az eredeti pénzedet és az infláció értékét beveszi a közösbe. Ha a pénztár ügyes volt és ezen felül is termelt neked hasznot, azt megtarthatod, ez a reálhozamod.
Sajnos az elmúlt évek világpiaci csődje nem jött jól ilyen szempontból, mivel a befektetett pénzedet a pénztár HOSSZÚTÁVRA fektette be, mivel azt te hosszútávra biztad rá. Ezért ők olyan megoldásokat kerestek, amivel nem ma, hanem 10-15-20 év múlva a legtöbbet tudod keresni.
A papirokon általában a HOZAM teljes összege szerepel, mert a hivatalos inflációs adat 2010-ről még csak most látott napvilágot a napokban, igy addig nem is tudták kiszámolni neked, hogy az infláció FELETT mennyi hozamot, azaz mennyi reálhozamot sikerült termelniük neked.
Ha a papirt nemrégiben kaptad, vagy olyan pénztárnál vagy, akinél a neten láthatod az adataidat, akkor keresd a reálhozam összegét. Ezt kaphatod majd az év közepe táján kézhez.
Csak példaképp: nekem a felhalmozott pénzem kb. 3 millió Ft volt, a hozamom 1,2 millió, ebből a reálhozamom 466.000 Ft, tehát ennyit kapnék kézhez, ha visszatérnék a tisztán állami alrendszerbe (de én nem térek vissza...).
Köszönöm hogy leírtad,így már értem.
Még egy kérdés.
Ez hogyan számoltad ki hogy a reálhozamod mennyi lesz?Vagy föltüntették neked ezt papírra?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!