Munkajogi ügyvéd tud segíteni? Vagy munkaügyi bíróság?
Szóbeli bántalmazás ért a munkahelyemen és más is, panaszkodtam a főnökömnek, azt mondta legyek türelemmel, 2 hét elteltével közölte hogy szerződést kell bontanunk felsőbb utasításra.
Nem írtam alá még semmit.

Gondold végig, ebből mi az amit bizonyítani tudsz. Megszűntetés egyelőre nem történt. Ha nem mész bele a közösbe, akkor kénytelenek felmondani, amit indokolniuk kell, ez lehet egy olyan pont ami támadható a bíróságon. Ha úgy érzed van esélyed, akkor keress fel egy ügyvédet, és elmondja hogyan tovább. Ha a cég látja hogy hajlandó vagy perelni, lehet hogy inkább felajánl valamennyi pénzt.
Ha közössel szüntetik meg, abban is lehet plusz végkielégítés, ha netán a cég tudja hogy sáros.
Munkaügyi perben amit kérhetsz 1 - sérelemdíj, 2 - ha nem megfelelő a megszűntetés, akkor abból eredő elmaradt jövedelem + kártérítés.

Ne is írj alá semmit, neked az a jó, ha ők mondanak fel.
Igen, segíthet!
A bíróságot hívd fel, tájékoztatási osztály, tudnak segíteni.
ez az ingyenes lehetőség van.
Megszünt az ingyenes munkajogi ügyvédi hálózat, volt még 10 évvel ezelőtt is.
De azért egy konzultáció előfordulhat 4jegyű árban is! Vagy telefonon mondanak ingyen pár alapdolgot.

6: "A bíróságon szerintem csak perrel kapcsolatban segítenek (mit kéne beleírni a keresetlevélbe, mit szoktak követelni, hogy kell kinéznie)."
Elképzelhető, hogy már igen. Régebben ez nem így volt. Ingyenes jogsegélyként működött.
Nem tudom hogy gondoltad hogy elcsitulnak a dolgok.
Én elveszítettem a munkahelyem. Akik meg a szemétséget csinálták, megmaradtak. Priuszos az az őr, eltusolták a dolgokat engem meg elküldtek.
Közös megegyezéssel nem írok alá semmit, de át sem veszem. Hétfőn megyek ügyvédhez.

"Közös megegyezéssel nem írok alá semmit, de át sem veszem"
Nyilván a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetéshez a te beleegyezésed (aláírásod) is kell, hiszen csak akkor lesz közös megegyezés belőle. Ha nem írod alá, akkor nem.
Viszont ha a munkáltató felmondást akar közölni veled, akkor az "át sem veszem"-mel nem oldasz meg semmit, maximum hivatkozási alapod nem lesz adott esetben egy pereskedésnél.
Ugyanis ha az átvételt "megtagadod", attól még a "kézbesítési vélelem" beáll, ami annyit jelent, hogy átvettnek minősül még akkor is, ha fogalmad nincs, hogy mi áll benne, és innentől kezdve joghatást is kivált -> Elindulnak a határidők stb., amire valószínűleg érdemben nem tudsz majd reagálni.
Személyes átadáskor például elég ha két tanú igazolja azt, hogy a felmondási irat átvételét megtagadtad -> átvettnek fog jogilag minősülni, hiszen a felmondás egyoldalú jognyilatkozat, nem kell, hogy beleegyezzél, az kell, hogy "átvedd" (közölt legyen). Ennyi...
Azt a törvény nem engedi, hogy bármelyik fél szórakozzon ilyen szinten a másikkal, tehát átvétel megtagadásakor is beáll a kézbesítés.
Ha azonnali hatályú felmondást akarnak közölni, aminek ugye mindig lehet következménye valamelyik félre nézve, akkor mind neked, mind a munkáltatónak a közlés napját követően 30 napja van arra (naptári nap), hogy azzal szemben a bíróságon jogorvoslattal éljen a dolgozó (megtámadja, sérelmi díjat követel, egyéb juttatást követel -> végkielégítés stb.), vagy a munkáltató követelje rajtad valamilyen kára megtérítését.
A 30 nap jogvesztő, tehát a 31. napon a bíróságon iktatott kereset már elkésettnek számít. Ez sem véletlen. Kizárja azt a helyzetet, hogy 3 év múlva mész pereskedni, amikor már senki nem emlékszik semmire, a bíróság pedig az alapján ítéljen meg valamit.
Csak okosan!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!