Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hol tudok eladni egy talált...

Hol tudok eladni egy talált Rolexot?

Figyelt kérdés

Egy ruhabolt öltözőjében találtam egy Rolex Daytona órát.

egy ilyen óra milliókat ér és egy átlagos ékszeresnél nem lehet eladni. akkor hol?

2011. jan. 23. 18:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
84%

Talált. Aha.

Viszont ha milliókat ér miért nem adsz fel a bolban hirdetést hogy jutalomért cserébe visszaadod a gazdájának? (egyáltalán melyik boltban volt ez?

2011. jan. 23. 18:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Csak hogy tudj róla, hiába eufemizálod, jogilag te nem találtál.

Te egész egyszerűen loptál.

A találást a Ptk. határozza meg, eszerint:

129. § (1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, ha

a) mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, és

b) a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.

(2) Nem szerez tulajdonjogot a találó, ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi őrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követő egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását.

Mint látható, ilyen, a közösség számára nyitva álló hivatali helyiségben nem is lehet találni, az mindig lopás lesz.

Egyébként, hogy a kérdésedre válaszoljak, uzsorásnál, orgazdánál, feketepiacon, meg más alvilági helyeken próbálkozzál, már csak azért is, hogy ne küldjenek sittre.

2011. jan. 23. 18:17
 3/12 anonim ***** válasza:
Ha valódi Rolex, akkor van rajta egy sorszám ami alapján be lehet azonosítani az eredeti vevőt, mivel azt a számot nyílvántartják a gyártónál. Szóval jobban jársz ha leadod mint talált tárgyat, mintha egy ékszerész vagy órás rendőrt hív rád, aztán az időközben előkerített tulajdonos feljelent nagy értékű lopásért.
2011. jan. 23. 18:34
 4/12 A kérdező kommentje:
A C&A öltözőjében a polcon hevert. Nem tudom, hogy replika vagy eredeti, de van rajta sorozatszám, Swiss Made, 18K. Nagyon szép, az egész arany. Nem tudom, mi legyen vele, de hordani nem fogom, nehogy leüssenek az utcán.
2011. jan. 23. 19:00
 5/12 A kérdező kommentje:
Tehát a C&A egyik próbafülkéjében.
2011. jan. 23. 19:01
 6/12 anonim ***** válasza:
73%
replika
2011. jan. 23. 22:02
 7/12 A kérdező kommentje:
Ma elvittem egy órásmesterhez, aki szerint igazi. Az írások a kapcson finoman pont középre vannak bevésve és a sorozatszám si a helyén van. Szét is szedte és vaalmi főcsavaron is észrevette az eredetiséget. Bakker inkább egy köteg pénzt találtam volna, mert nem lehet eladni papírok nélkül.
2011. jan. 24. 17:31
 8/12 anonim ***** válasza:
75%
akkor tessék leadni
2011. jan. 24. 20:22
 9/12 anonim ***** válasza:

Papír nélkül feketén tudod csak eladni. De hogy hogyan, azt nem tudom, aki csak úgy venne egyet az nem fogja elhinni hogy valódi, és nem fizet érte annyit.

Több pénzért óraszakértővel rendelkező alvilági tagnak esetleg, de még ők sem fogják az eredeti árat kifizetni.

2011. jan. 26. 22:52
 10/12 anonim ***** válasza:
csak az alvilágban tudsz megszabadulni tőle,de az könnyűpénz és aludni se biztos,hogy tudsz,h van lelkiismereted))))!lehet jobban fizet az egyenes út-aki ennyiért órát vett,sokat ad érte,hogy vissza kapja)))
2011. jan. 27. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!