A főiskolán/egyetemen szociális helyzetre való tekintettel ki kapja a legnagyobb összegű rendszeres szociális támogatást?
Első vagyok.
Figyu, ha nincs fizetésed, akkor nem vagy önfenntartó. Akkor a szüleid tartanak el, vagy valahonnan biztosan van vmi rendszeres összeg, amit kapsz. Ezt kell igazolnod valahogy.
A lakást ajándékba kaptam, a szüleimmel nem tartom a kapcsolatot. A jó tanulmányaimnak hála államilag finanszírozott szakra járok, így semmilyen költségem nincs a sulival szemben.
Elnézést kérek, akkor nem jól tudtam az önfenntartó fogalmát. Viszont nincs semmilyen rendszeres összeg, amit kapok. Így, hogy nappali tagozatos vagyok, az önkormányzat nem ad segélyt.
A hallgatói normatíva összege és a meghatározott körnek járó 20, illetve 10% nem suli függő, hanem törvényileg szabályozott, minden felsőoktatási intézményben egyforma.
A szoctámnál nem a rendszeres jövedelmet kérdezik, hanem a hallgatói térítési és juttatási szabályzatban megállapított időszak jövedelmét. Ez lehet az előző év jövedelme (általában ezt kérik), de volt olyan, hogy nem az előző évit, hanem a 2 évvel megelőzőt kérték.
Az is egyetemfüggő, hogy milyen nyilatkozatot/igazolást kérnek arról, ha a szüleid nem támogatnak. Van ahol simán nyilatkoznak a szülők és elfogadják azt, van ahol ezt a nyilatkozatot közjegyző előtt kell megtenni.
Arról, hogy nálatok miket kérnek, vagy a hallgatói térítési és juttatás szabályzatot olvasd el, vagy kérj segítséget a DJBsedtől (ha esetleg vele nem vagy jóban, akkor egy másik DJBstől) Az egyetemek általában közzé teszik, hogy kik a DJBsek.
Ha beadod a kérelmed és elutasítanak (nem formai okok miatt, hanem a kevés pontszám miatt), fellebezhetsz. A fellebezésben beírhatod, hogy nem rendszeres diákmunkából és a tanulmányi ösztöndíjból tartod el magad.
Van olyan egyetem, ahol a fellebezéseket és a "kétes" eseteket személyesen is meghallgatják, sokakat ez is visszariaszt a "sminkelt kérelem" beadásától.
Ennyit tudok csak: "A hallgató rendszeres szociális támogatásra pályázhat. A pályázatnak tartalmaznia kell a nyilatkozatot az egy háztartásban élők számáról, a keresők és eltartottak számáról, a keresők jövedelemigazolását, vagy előző évi adóigazolását, és a lakcímkártya másolatát. Az egy háztartásban élők számáról adott nyilatkozat tartalmazza az érintett személyek adatait."
Az önkormányzattól rendkívüli szociális segélyt kaphatok, ami szintén nem sok, és ez csak egyszer alkalom. De akkor jó, hogy mondod, hogy ezt be tudom mutatni nekik. Köszönöm szépen! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!