Maradsz a magánnyugdíj pénztárban vagy mész az állami nyugdíjrendszerbe?
"ha nem megy csődbe addig a pénztár"
Mégegyszer: garancia-alap. Valamint ha a pénztáraknak a fenntartható szint alá esik a taglétszámuk, összevonják őket, hogy hatékonyan működhessenek tovább.
"kevesebb a bent lévő pénzem mint amennyit befizettem"
Rendben, elhiszem, csak furcsállom, hiszen a pszáf-nél publikált adatok szerint MINDEN pénztár ledolgozta a válság okozta visszaesést, és mind pluszban van. Tehát szerintem vagy tévedsz, vagy csúsztatsz. De lehet, hogy igazat mondasz, csak nem tartom valószínűnek.
"a magánnyugdíj 4-szeres hozamot biztosít majd?"
Nem, nem ezt mondom, mivel nincs alap, amihez a 4x-est számítani lehetne. Az állami ugyanis nem biztosít hozamot. Az index.hu-n elérhető egy kalkulátor, mindenki töltse ki, és meglátja mennyire számíthat. Mostani értéken az átlagbér 200e, az átlag nyugdíj 90e. Ez csak romlani fog, köszönhetően a demográfiai helyzetnek. Havi 200e 10%-át eltéve 40 évig, éves csak(!) 2% reálhozammal számolva 14 millát összegyűjtesz. (Vesd össze a pénztárak válsággal rontott hozamával!) 14 millából pedig 90ezret 15 évig ki tudsz venni úgy, hogy közben már nem számítasz kamatra. Persze miért ne számítanál.. Tehát a nudli kis 10%-nyi befizetésedből kapsz annyit, mint a mai demográfiai helyzetben kapnál az állami nyugdíjtól. Háromszor annyi befizetésből.
Persze a hozam jobb lesz, nem lesz mindig válság, tehát még jobban jársz a magánnal.
Persze a demográfiai helyzet romlik, az állami nyugdíjnak csökkennie kell, tehát még jobban jársz a magánnal.
Ennél bővebben nincs indíttatásom kifejteni, nekem mindegy, hogy ki megy és ki marad. A számomra fontosak maradjanak, az a lényeg.
BÚÉK!
Azt ígérték, megvédik a nyugdíjpénztárakat - úgy értették, hogy a nyugdíjasoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!