Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jár a végkielégítés? S-O-S

Jár a végkielégítés? S-O-S

Figyelt kérdés
20 éve dolgozok egy helyen (mindig ott dolgoztam), de mivel voltam itthon szülés miatt, így több mint 10 éve vagyok ott szünet nélkül. Most 7 órára akarnak levenni (eddig 8 órás munkaerő voltam), amit nem akarok elfogadni. Jár a végkielégítés, ha azonnal kirúgnak? Holnapig kell döntenem. 2 gyereket nevelek egyedül, így nem fogadhatom el. Mit tanácsoltok? Ha nem akarnak adni pénzt, akkor mit tegyek? Próbálok elhelyezkedni más helyen, bár a mostani nagyon fog hiányozni:( Előre is köszönöm a segítséget!
2010. dec. 15. 15:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

fogadd el, mert gyerekes anya állásinterjún mindenhol negatívum.

egyébként ha nem fogadod el, mondvacsinált indokkal fegyelmivel rúgnak ki, és nem hogy végkielégítést, de még az arra a hónapra járó béredet sem kell kifizetniük. ez bevett gyakorlat mindenhol.

HA nem vagy hülye, akkor elfogadod. Egyébként van helyetted 40 másik ember, aki összetenné a 2 kezét, ha egy olyan állást kaphatna akár csökkentett óraszámmal, mint amiben te vagy.

2010. dec. 15. 15:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Simán! Ha nem fogadod el az ajánlatukat, akkor vagy maradsz 8 órás vagy fel kell hogy mondjanak neked. És ezesetben természetesen jár a végkielégítés, mely megtagadása esetén munkaügyi pert nyersz.
2010. dec. 15. 15:39
 3/11 anonim ***** válasza:
86%
ui: kész csoda, hogy a főnököd megengedte, hogy elmehess szülni, és eddig eltűrte, ebben a mai cudar világban!
2010. dec. 15. 15:40
 4/11 anonim ***** válasza:

15:39 ha fegyelmivel rúgják ki, akkor a perben csak többet veszíthet, okoska!

De legalább tömi az ügyvédek zsebét pár évig, amilyen csigalassú a rendszer...

2010. dec. 15. 15:42
 5/11 anonim ***** válasza:
A 7 óra teljes munkaidőnek számít a nyugdíjban.Ha nem fogadod el,fel fognak mindani.A munkanélküli nagyon kevés és csak 9 hónap.Utána mi lesz??
2010. dec. 15. 15:47
 6/11 A kérdező kommentje:
Már elég nagyok a gyerekeim, ez nem jelent problémát később. De továbbtanulás előtt állnak a gyerekeim, így nem fogadhatom el. Nem tud miért fegyelmit adni, így ettől nem tartok. Hogyan intézzem tovább a dolgaimat? Nem fogadom el a 7 órát, hisz így is vasárnap ingyen dolgozok + kocsival járok szombatonként. Mindenkinek köszi, aki próbál nekem segíteni!
2010. dec. 15. 15:47
 7/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Először is:

Az, hogy effektív csak 10 évet dolgoztál (mert otthon voltál gyed/gyes-en) nem mérvadó, hivatalosan fizetés nélküli szabadságon voltál. És ugyan normál esetben a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabi nem számít bele, de ez alól kivétel a gyerekgondozás miatt kivett fizetés nélküli szabi. Tehát 20 éves a munkaviszonyod, 20 év után jár neked a végkielégítés, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyodat. (Több, mint 20 év után öthavi bért jelent ez.)

Pontosan nem tudom, hogy ilyenkor milyen címszóval rúgnak ki, de egyre nagyon figyelj: közös megegyezést ne írj alá! Így elveszíted a végkielégítést. Munkavállalói felmondást se írj alá! Sajnos vannak olyan cégek, ahol a munkavállaló tudatlanságát kihasználva aláíratnak mindenfélét, utána meg szegény mehet fűhöz-fához. Ha ugyanis aláírod, hogy tulajdonképpen te mondtál fel, akkor három hónapig nem jár munkanélküli ellátás.

2010. dec. 15. 15:48
 8/11 A kérdező kommentje:
Rögtön szeretnék elhelyezkedni, ha nem kapom már a végkielégítést. Van egy cég, ahova remélhetőleg engem is felvesznek majd. Mindenképpen szeretném megkapni a pénzem, hisz megdolgoztam érte.
2010. dec. 15. 15:52
 9/11 anonim ***** válasza:

Kedves 55%-os!

Elég pesszimista a világnézeted, már amennyi lejön a soraidból. Még jó, hogy "eltűrte" (idézve téged), hogy a kérdező szüljön és babázzon. Tudod létezik egy olyan, hogy munka törvénykönyve, ami szabályozza, hogy pl. egy nő a terhességétől a gyerek három éves koráig védve van a munkáltatói rendes felmondás ellen. Persze, ki lehet ezt játszani, de a munkáltatók félnek a munkaügyi perektől, mint ördög a tömjéntől. Lehet, hogy hosszú évekre elhúzódik, de tudod a végén az fizeti a révészt, aki veszít. És általában a munkáltatók szokták a rövidebbet húzni.

2010. dec. 15. 15:53
 10/11 A kérdező kommentje:
Jó ötlet vinni magammal egy ügyvédet, hogy semmit ne írassanak alá, illetve ne bánjanak velem igazságtalanul (fegyelmi)?
2010. dec. 15. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!