Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a különbség a magánnyugdíj...

Mi a különbség a magánnyugdíj és az állami nyugdíjpénztár között?

Figyelt kérdés

Mi kell hozzá, hogy az államira váltsak a magánnyugdíjról?

Most kaptam egy levelet az ING-től, hogy válasszak az évgyűrűk és az ING között, de én át akarok menni az államiba. Hogy működik a dolog menete, és ezzel elveszne az eddig befizetett pénzem?

2010. nov. 26. 16:00
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Talán nem tűnt fel senkinek, de az a bizonyos államiba befolyó 24 % már nem járulék, hanem adó. Ez a kis névváltoztatás kellett ahhoz, hogy azt mondhassák, aki a magánnyugdíj-pénztárban marad, az nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Mivel a járadék befizetése után igényt tarthat a befizető az államtól ellenszolgáltatásra, az adó befizetése után viszont nem jár neki semmi, így aztán arra sincs ám garancia, hogy akik az államiba visszalépnek, vagy ott maradnak, fognak kapni állami nyugdíjat.

A másik, hogy elég magas költségvetési hiánnyal küzd az állam, aki tudja, elkerüli az adófizetést, így aztán a majdani, 20-30-40 év múlva nyugdíjba menők annyi nyugdíjat fognak kapni, amennyit az állam ki tud gazdálkodni számukra. Már most is azt mondják a szakértők, hogy aki néhány év múlva lesz nyugdíjas, 50-60 ezer forintot fog kapni.

A harmadik, pedig, hogy 20-30-40 év alatt még annyi minden történhet. Kormányok jönnek-mennek, törvények változnak...

2011. jan. 12. 16:32
 12/14 anonim ***** válasza:

"Talán nem tűnt fel senkinek, de az a bizonyos államiba befolyó 24 % már nem járulék, hanem adó."

Ez a jelenlegi törvény szerint csak a MNYP-i tagokra igaz. Aki átlép az államiba, annak továbbra is nyugdíjjárulék címen kerül befizetésre.

2011. jan. 12. 16:38
 13/14 anonim ***** válasza:

Slywer!!! csak helyeselni tudok és ez így van ahogy leírtad!

Továbbá aki marad a magánba az is fog továbbra is fizetni nyugdíjjárulékot csak adó címen és ráadásul ezért semmit sem fog kapni! Még tovább megyek: a havi átlagkeresetből ha levonják a 10%-ot amit ha minimálbérrel számolunk az kb 10 ezerFt de inkább kevesebb, hát abból senkinek nem lesz jó nyugdíja akárhova fektetik be! Öngondoskodás= megtakarítás oda ahova én akarom, annyit amennyit én akarok, addig ameddig én akarom és az állambácsi sem nyúlhat bele! Na ebből lesz nyugdíj!!

2011. jan. 12. 20:49
 14/14 anonim ***** válasza:

Most nem azért mondom a magánnyugdíj pénztárak mellett kardoskodóknak, de ugye a magánnyugdíjpénztárak szerves része a nyugdíjtőzsde. Azon meg a tagok befizetéseit (meg amit Állam Bácsitól eddig kaptak), azt forgatják.

Namost én a kis eszemmel úgy gondolom, hogy mivel várhatóan az eddigi tagok túlnyomó része átlép most az államiba, ezért a magánpénztárak forgatható tőkéje elég jelentősen megcsappan.

(egyébként a diktatúrára meg fenyegetésekre hivatkozóknak az miért nem szúr szemet, hogy mikor ezt az izét bevezették, akkor a pályakezdőknek KÖTELEZŐEN írták elő törvényben, hogy be kell lépniük, akár akarnak akár nem? Ez akkor nem volt diktatúra?)

Na de ez mindegy is, a lényeg, hogy én eddig úgy tapasztaltam, hogy sok pénz esetében kis elmozdulás esetében is lehet nagy haszon, kevés pénz esetében meg úgyis elbukod a minimális hasznot is az átváltási, meg egyéb tranzakciós költségek miatt.

Akkor most ha drasztikusan megcsappan a magánnyugdíjpénztárak tőkéje az átlépések miatt, akkor az nem azt fogja eredményezni, hogy oké, az eddigi pénzed megmarad, de a pénztár ezentúl folyamatos veszteségeket fog generálni (vagyis csökken a pénzed), mert egyszerűen nem tud majd értékelhető összeget forgatni abból a néhány bentmaradó tag vagyonából...?

Akkor meg édesmindegy, hogy mennyit gyűjtöttél eddig. Majd elkönyvelik veszteségnek, és szépen elfogy, ki meg úgyse léphetsz, amíg nem leszel nyugdíjas..

Egyébként meg aki rám hallgat, az telibesz*rja az összes nyugdíjizét. Valószínűleg pár évtized múlva nem lesz nyugdíj, a magán pénztárak vagyonát addig lenyúlják, aztán ott fordulhatsz fel, ahol akarsz, az államtól egy kanyit nem kapsz.

Inkább gyűjtögessél magadnak külföldi bankszámlán, vagy fektesd ingatlanba, aztán majd azt kiadhatod albérletbe, ha oda kerülsz... (hacsak vissza nem jön a kommunizmus, és a magántulajdont is államosítják :P )

2011. jan. 13. 00:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!