Egy ingatlanközvetítő mit csinál?
Például van egy ház 10millióért, és azt ha eladja akkor kap pl. 1%-ot? Vagy hogy történik ez?
Ezt könnyű kijátszani szerintem, hiszen ha van rá vevő és megoldják úgy, mintha nem ingatlanközvetítő segítségével vette volna meg az ingatlant.
Legalább 1,5% az övé, de hallottam már 4 %-ot is.
És van olyan szerződés is, amiben le van fektetve, hogy bárki is veszi meg az ingatlant, az ingatlanközvetítő mindenképp kapja a jutalékát.
Na, azért nem 1% a jutaléka, hanem legalább 5-10% (megegyezéstől és az ingatlan árától függően)...
Ha az ingatlanközvetítő kínál a Vevőnek egy lakást, akkor általában személyesen viszi a lakásba/házba, ott van akkor is, amikor a Tulajdonossal tárgyalnak, sőt ő fogja elvinni a Vevőt és az Eladót az ügyvédhez, tehát nem lehet kicselezni, hogy az általa közvetített lakásra ne kapja meg a jutalékját!!!
Ha az Eladó az Ingatlanostól függetlenül szerez Vevőt a lakására/házára, akkor nem kell az ingatlanosnak jutalékot fizetni.
Amúgy meg érdemes megbízni az eladással ingatlanközvetítőt, mert nekik állandóan van egy csomó potenciális vevőjük, akiket értesíteni tud, ha számukra kedvező ingatlan van a listán, nagyobb eséllyel és gyorsabban tudod eladni az ingatlanodat általuk.
Megéri az a 5-10% jutalék!
Ja, és a szakértelmük is jól jön eladáskor ill. vételkor, mert ismerik a jogszabályokat, tudják mire kell vigyázni, beszerzik a friss telekkönyvi kivonatot, sőt ha kell rendezik a bejegyzéseket, stb...
Első vagyok.
Általában 2 féle szerződés közül lehet választani, a mi esetünkben így volt:
1.
Kizárólag az ingatlanos hírdethet, 2 % a jutaléka az eladáskor.
Viszont ha a vevő maga értékesíti, az ingatlanos nem kap jutalékot.
2.
Az ingatlanos mellett az eladó is hirdetheti. Akárki adja el, az ingatlanost megilleti a 1,5%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!