A magyar kisvállalkozó amúgy normális?
Tisztelet a kivételnek.
De olvasom most ezt a Telex cikket, ahol a nagyrészt filippínókat alkalmazó tulaj úgy minősíti a magyar munkavállalót, hogy "nem szeretnek dolgozni".
Aztán kiderül, hogy mindenki 177 ezres minimálbérre van bejelentve (de a 8 az valójában 12 óra munka), a többit meg vagy az ügyfelek adják borravaló formájában, vagy a cica hozza.
Én elhiszem, hogy egy filippínónak, akinek a harmadik világban élő családját kell eltartania megéri ez, mert az ottani fizetésének ez a gyalázatos összeg még így is a sokszorosa, illetve az a család nem magyar boltokban vásárol magyar árakon.
De hogy ez egészen másképpen néz ki egy olyan magyar embernél, akinek a családja itt él, és akinek 20 éve be lett ígérve a nyugati életszínvonal és az, hogy aki idejön nem veheti el a munkáját, az biztos.
És nem is az a baj, hogy kihozza a lehető legköltséghatékonyabban a bizniszt, mert mindenki ezt teszi a piacon, nem is tehet mást, mert tönkremegy. Erről az állapotról kizárólag a nagy "bevándorlásellenes" kormány tehet. De hogy van pofája még így minősítgetni a magyar munkavállalót na ahhoz azért kell vastag bőr meg 100 alatti IQ. És én ugyanezt a dilettáns mentalitást látom egy csomó más vállalkozónál is, hogy miért nem megy el neki a magyar éhbérért vagy annyiért sem robotolni 12 órába. Biztos lusta, ezért megy el külföldre, ahol ugyanazért a kimerítő munkáért legalább megfizetik.
Én ezt az egész cikket nem értem. Ilyet épelméjű újságíró magától nem ír le, 99.9999%, hogy ez ez fizetett cikk (van ilyen, semmi újdonság nem lenne benne).
De ha már fizetett cikk nem értem ez miért reklám ennek a madárnak, aki így munkaerőt biztosan nem szerez. Ha filippínó kell neki azt úgyis az agency hozza amennyi kell. Ha magyar kell neki ettől a cikktől biztosan nem lett szimpatikusabb senkinek. Ha meg ügyfél kell neki - nos, azon ez nem segít egy cseppet sem...
3
Aki a plakátokat elhitte (vagy ha már itt tartunk bármit a fidesznek) az minden szinten menthetetlen, szóval ... :)
De ez a cikk a telex profiljába sem illik, ezért jöhet csak a reklám szoba de annak meg xar....
A magyar "vállalkozók" valóban amolyan rabszolgának tekintik az alkalmazottaikat, ezért is vanank ilyen szar fizetések a KKV szektorban.
Náluk a bérköltség a legutolsó a fontossági sorrendben.
Ugy vanank vele, majd ugy is lesz aki válalja szarért húgyért is a melót.
Pont ezért kéne feltúrbózni a minimálbért hogy ezek a trógerek kevésbbé tudjanak élösködni az alkalmazottaikon
A magyar kisvállakozók ugy gondolják hogy dolgozz minimálbérért, túlórázz ingyen, ne akarj szabadságra menni, és kussolj és türj
Ez a valóság, Igen igy van!
A minimálbér "felturbózása" semmit nem ér, mert azonnal leköveti a piac és az árak. Tehát kb februártól a megemelt minimálbér vásárlóértéke ugyan annyi lesz, mint decemberben volt az alacsonyabbnak.
A minimálbér emelése egyetlen egy dologra jó - az államnak több bevételt jelent és kényszeríti a szürkén foglalkoztatókat, hogy többet adózzanak. A munkavállalón nem segít, sőt, a nem minimálbéres munkavállaló helyzetén meg ront.
A megoldás a munkavállalói érdekképviselet lenne, de azt a magyar kormány(ok) következetesen ellehetetlenítik, mert a külföldi cégek pont azért hoznak ide beruházást, mert lazák a kötelezettségeik.
8-assal egyetértek úgy, hogy a férjemmel kisvállalkozók vagyunk (alkalmazott nélkül).
Én mondjuk nem simliskedek, mert besz*ri vagyok és szeretek nyugodtan aludni, viszont így nagyon nehéz növekedni és eljutni oda, hogy alkalmazottat fizessen az ember. Egy 300 ezres fizunak mennyi a bruttója, 500 ezer? Azt nem könnyü kitermelni, és akkor még semmi mást nem fizetett ki az ember.
8
"ha szeretnél teljesen jogszerű lenni a bejelentések és a járulékfizetések tekintetében, akkor nem tudod megfizetni az embereidet"
Elhiszem, hogy így van, az viszont bizonyos, hogy akkor valamit baromi rosszul csinálsz. Neked, a vállalkozónak/cégtulajdonosnak az lenne a feladatod, hogy kitaláld, hogyan tudnál "profitmaximalizálni", annyira, hogy ne okozzon gondot a bérfizetés.
Ne menjünk messzire, csak Ausztriáig. Az ottani vállalkozók biztosan tudnak valamit, hisz sokkal magasabb rezsiköltségek és a hazaihoz hasonló adók és árak mellett is sokkal magasabb bért tudnak fizetni az alkalmazottaiknak.
A különbség nem sok, pusztán annyi, hogy ők megtanulták a "hogyan legyünk sikeres vállalkozók" témájú tananyagot. A hazaiak pedig a "hogyan legyünk nagyon gyorsan nagyon gazdagnak látszó vállalkozók" témájú képzésnek próbálnak eleget tenni. Ezért járnak már rögtön a vállalkozásuk első évében lízingelt luxusautóval, s ezért költöznek azonnal a saját városuk rózsadombjára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!