Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a teendő, ha az elhunyt...

Mi a teendő, ha az elhunyt halála után másfél évvel még az elhunyt nevére érkezik a vízszámla, mert az egyik örökös nem írja alá, hogy az ingatlanban lakó nevére érkezzen a számla?

Figyelt kérdés

Öten örököltük a házat, én élek benne, amíg el nem adjuk, de a halott anyukánk nevén nem maradhat a közmű törvényesen. Átírattam már a legtöbbet, de az egyik kéri a tulajok beleegyezését, de az egyik örökös nem írja alá, mert ez neki “fura”. Felkérdez, hogy miért most intézkedem, stb. De nem hívja fel a közműveket, hogy tájékozódjon, nekem meg nem hisz… Mit tudok tenni? Kinyír a stressz, nem akarok büntetést. Igen, későn kezdtem intézkedni, de legalább most már csinálom, erre hátráltat. Mit tudok tenni jogilag? Semmi más megoldással nem áll elő. Gyanakszik szerintem, hogy valójában mást iratnék vele alá, mint amit mondok. Nem egy phd-s kutatóról beszélünk sajnos, az észérvek nem jutnak el hozzá.

Mit tudok tenni? (Megkérem a többi tesóm, hogy segítsen elmagyarázni, hogy mi ez, de ha nekik sem hisz?)

#öröklés #ingatlan #fogyatékos #közművek #Közműátiratás #Inkábbelköltözbmeg
dec. 15. 13:41
 1/10 anonim válasza:
31%
Aláirod a nevében. Mit kell ezen ennyit vergődni...?
dec. 15. 14:15
 2/10 anonim ***** válasza:
78%
Közlöd az adott örökössel, ha nem egyezik bele, akkor a számla összegét az örökösöknek közösen kell fizetni, ezért jár töle neked X összeg (a számla ötöde). Egyböl bele fog egyezni, mert fizetni nem akar
dec. 15. 14:31
 3/10 anonim ***** válasza:
50%
Majd ha eladjátok elintézitek. Apu 2021ben halt meg azóta is a nevére jönnek a számlák, senkit nem érdekel amíg fizetve van.
dec. 15. 14:38
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nem igen értem.

VÍZMŰ?

Halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával a hagyatéki eljárás lezártáig rögzítenek ideiglenes számlabefogadót.

Hagyatéki eljárás után a változást tartalmazó 60 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kérnek, amely lehet TAKARNET rendszerből származó másolat is. Gyakorlatilag a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül bármelyik tulajdonos nevére átírják a szolgáltatást, ha vállalja a közműszámlák kiegyenlítését és a szerződési feltételeket.

dec. 15. 14:50
 5/10 A kérdező kommentje:

1-es: ügyvedhez fordulna ezert es beperelne😄pont, hogy jogtiszta helyzetet akarok, nyugodtan aludni.

2-es: mondtam neki, halogatja a dolgot, hogy hat o ugyveddel akar beszelni, es hat neki ez fura…

4-es: nekem azt mondták telefonban, hogy kell beleegyezo nyilatkozat is az orokosoktol. Dmrv zrt. Meg ugye ugyanaz a szamla jon ugyanazzal az osszeggel, szerintem ez meg anyum es a vele lakok fogyasztasa alapjan lett valami reszszamla kalkulalva, nem jo ez igy…. En meg fizetek… nezen azt olvastam, hogy x heten belul intezni kell ezeket, de eddig nem buntetett a tobbi kozmu…( majdnem mindent atirattam mar)

dec. 15. 15:30
 6/10 anonim ***** válasza:
A helyedben keresnék egy ügyvédet
dec. 15. 17:22
 7/10 anonim ***** válasza:

"de eddig nem buntetett a tobbi kozmu"

Közmű nem hatóság, tehát büntetést biztosan nem fog kiszabni.

DMRV Zrt. üzletszabályzatából ->

A Felhasználó elhalálozása esetén az örökös az elhalálozás tényét legkésőbb annak tudomására jutása napjától számított 60 napon belül a Víziközmű-szolgáltató számára a jelen Üzletszabályzat 10. számú mellékletében meghatározott formanyomtatványon vagy adatváltozás-kezelési szolgáltatás útján, vagy általa írt bejelentéssel bejelenti.

Amennyiben a Felhasználó személyében történt változás bejelentése nem a Víziközmű-szolgáltatónál rendszeresített formanyomtatványon történik (10. számú melléklet), akkor a bejelentésnek tartalmaznia kell a volt szerződő (elhunyt) adatain, a mérőóra adatain, a mérőóra állásán kívül még:

- A felhasználó elhalálozása esetén az örökös, mint bejelentő adatait,

- Az új Felhasználó aláírását, (ha más, mint az örökös)

- Halotti anyakönyvi kivonat másolatát

A bejelentés az örökös közszolgáltatási szerződés megkötésére vonatkozó igényének minősül.

Valamit nagyon nem értett az ügyintéző a saját üzletszabályzatukban. Minden más módon - tehát átruházással - megszerzett ingatlan esetén kell az összes tulajdonos hozzájárulása. Öröklés esetén ilyen kikötés nincs az üzletszabályzatban. Elég valamelyik örökösnek bejelenteni a halál tényét, az a bejelentő örökös szerződéskötési szándékának minősül.

A fenti eljárási rend érvényes...

dec. 16. 05:52
 8/10 anonim ***** válasza:

A közmű nem büntet, és egyáltalán nem érdekli élő személynek küldi-e a számlát - egészen addig, amíg ki van fizetve. Honnan tudná, hogy a címzett meghalt? Míg be nem jelentitek, és azonnal valaki másnak a nevére át nem írjátok, addig a közmű nem foglalkozik ezzel.

Ha pedig bejelentitek, de senki új számlafizető (mindegy, hogy ki!) hivatalosan be nem jelentkezik, akkor azonnal kikapcsolják, az órát leszerelik, a számlázást megszüntetik. Baromi sokba fog kerülni visszakapcsolni.

dec. 16. 07:50
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Megint hívtam őket, megint azt mondta, hogy kell a tulajdonosok aláírása is, olyan nincs, hogy nem írja alá. Meg azt mondta, hogy 5000 lesz a bírság. És ha végképp nem írja alá küldjem meg emailben, ami dokumentum megvan, de ennél többet erről nem volt hajlandó mondani…. Patthelyzet… remélem észhez tér… vagy a bátyám helyre rakja… vagy elköltözöm komolyan. Kösz mindenkinek
dec. 20. 00:18
 10/10 anonim ***** válasza:

Te egy ritka hülye ügyintézővel találkoztál. Én panaszt tennék ellene, az biztos.

Gondolj bele, lehet úgy is örökölni ingatlant, hogy nem találják az örököst, azt sem tudják, hogy hol tartózkodik. A hülye ügyintéző szerint az ilyen új tulajdonos mégis hogyan írná alá a papírokat?

Visszterhes vagyonátruházás, vagy ajándékozás esetén fizikailag elérhetőek az új tulajdonosok, hiszen az átruházási szerződés aláírásuk nélkül nem lép életbe. Azt elhiszem, hogy az ő aláírásukhoz ilyenkor ragaszkodnak. De öröklésnél?

Arról már nem is beszélve, ha sokkal több tulajdonosa van egy ingatlannak. Például akár 40-50 fő (már nem élő örökösök örökösei).

Nem véletlen, hogy másképp kezeli a szolgáltatás átírását a saját üzletszabályzatuk öröklés esetén.

A bírság része meg abszurd. Egy szolgáltató bírságolni? Kíváncsivá tett...

"És ha végképp nem írja alá küldjem meg emailben, ami dokumentum megvan,..."

Lehet, hogy az ügyintéző mégis elkezdte használni az eszét?!?!?!

dec. 21. 05:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!