Ez igy vallalhato anyagi helyzetnek szamit?
20on eves vagyok meg, sok kritikat kapok hogy a manak elek es sok programom van amik penzbe kerulnek.
Valojaban van 3 millio forint felre tett penzem; mert igyekszem minden honapban felrerakni is.
De elvezni is kell az eletet szerintem (persze nem elkolteni minden penzt).
Viszont alberletben lakom es nincs autom.
Attól függ: mennyi az éves megtakarítási rátád? (Éves megtakarított összeg / éves bevétel). 30% megvan? És nominálisan mennyi kb?
27 évesen amúgy az nem annyira sok. Első fizetésemből elkezdtem félre rakni, 27 éves koromra többem volt.
Vitatkoznék egyik kommentelővel,aki azt kijelenti,hogy komolyabb dolgokhoz nem elég 3kk.
Ugyanis nem mindegy miről is van szó,ha terve van valakinek.
Pl egy étterem vagy fogorvosi rendelő nyitáshoz kevés, de vannak olyan vállalkozások, amik beindításához megfelel. Olyanok ahol fokozatosan lehet építkezni, visszaforgatni és nőni.
Kérdező, a te dolgod,hogy hogyan éled életedet.
Tedd fel magadnak a kérdést,hogy kinek a véleménye számít egyáltalán és miben... Mert nagyon nem mindegy.
Pl olyan egyed ne ossza az észt, akinek olyan az élete amilyen.
Pl pénzügyről ne okoskodjon olyan, aki mínuszban vagy nullán van.
Vállalkozásról ne okoskodjon,ha neki köze nincs a témához stb.
Nem mindegy,hogy kire hallgatunk S az illető mikhez ért ténylegesen.
Ha pedig felmenőid mondják,hogy ne szórd a kesst, nos, az mögött semmi más nincs, mint szülői aggodalom, mert azt akarják jó életed legyen.
Ettől függetlenül is az a tény:
Te életed, te dolgod. Felnőttnek számítasz.
Számukra viszont mindig a gyerekük/unokájuk leszel.
Ezen az oldalon már 7 évesen szoftverfejlesztő mindenki és 50 milliója+hitelmentes lakása van...
A valóságban meg az alap dolgokat nem tudják kifizetni, legalábbis én inkább ilyeneket látok. Hó végére már nincs pénzük semmire.
Akinek van, az még a szülei pénzét költi, vagy kapott lakást stb. (De olyan büszkék rá, mintha ők keresték volna meg az árát)
Szóval nagyon is jó a 3 millió ilyen fiatalon. Nekem egy kicsit több van, én is 27 vagyok, de ennyiből se tudok egy garzont se venni. Megkeresni sokkal nehezebb volt a pénzt, mint amennyi idő lenne elkölteni.
Önmagában a megtakarítás összege szinte teljesen mindegy. Nem az számít, hogy most ebben a pillanatban mennyi pénzed van és teljesen mindegy, hogy az másnak sok vagy kevés. Ez csupán menőzés, vagy megfelelési kényszer, önigazolás keresés, semmi több.
Az a döntő kérdés, hogy ez a megtakarított összeg hogyan viszonyul a havi bevételeidhez, mennyi idő alatt tudtad összeszedni, mennyi idő alatt tudod majd megduplázni és mekkorák a kiadásaid.
Ha pl. egyik napról a másikra kirúgnak, megszűnik a munkahelyed, netán betegség vagy baleset miatt munkaképtelenné válsz, akkor mennyi ideig tudod a jelenlegi életszínvonalon eltartani belőle magadat.
Na meg ugye milyen potenciális váratlan kiadásokat kell majd még megoldanod és arra van-e külön tartalékod, vagy azok a költségek is ezt a megtakarítást fogják apasztani. Tönkremegy a hűtő, tűzhely, fűtés, számítógép, ellopják vagy összetörik a telefonod, stb.
Na meg az se mindegy, hogy csak kuporgatod a megspórolt pénzed és eszi az infláció, vagy befektetve tartod és kamatozik, így önmaga is gyarapítja a megtakarításaidat.
Ezek alapján lehet megmondani, hogy ez a pénz mennyire sok vagy kevés.
Ezek után jön csak az a kérdés, hogy milyen jövőbeni terveid vannak és azok költségeihez viszonyítva milyenek a megtakarításaid.
"Élvezni is kell az életet szerintem".
Természetesen kell élvezni az éltet és vannak dolgok, amikre érdemes költeni. Az viszont nagyon szubjektív, hogy ez kinek mit jelent és mekkora költségek érik meg, vagy mi az, amit valóban megengedhet az ember és nem csak hiszi magáról.
Elég sok olyan költség tétel van az ember életében, amiket könnyen ki lehet küszöbölni megfontoltabb döntésekkel, kedvezőbb alternatívák választásával.
"sok kritikat kapok"
Egyrészt mit érdekelnek a kritikák? A te életed, úgy éled ahogy akarod és úgy szúrod el, ahogy te akarod.
Másrészt viszont, ha foglalkozol a kritikákkal, akkor érdemes alaposan körüljárni a költségvetésed és mérlegelni, hogy tényleg szükséges/érdemes-e annyit és azokra a dolgokra költened, amilyen döntéseket hozol és akár rövid távon is, de különösen hosszabb távon jobban járnál vele, ha kevesebbet költenél.
Azzal, hogy ma elköltöd a pénzed (mindegy mire) nem csak azt a pénzt veszíted el, amit most kiadsz, hanem azt a pénzt is elveszíted vele, amit az elköltött összeg kamatai hoztak volna, ha inkább befekteted és kamatoztatod.
A kamatos kamatnak van egy olyan tulajdonsága, hogy minél hosszabb távon élvezed a hatásait, annál nagyobb mértékben tud neked kedvezni.
Ha akár csak havi 10-20-50 ezer forintokat is elkezdesz már ma kamatoztatni, az nagyságrendekkel több kamatot fog termelni, mint akkor, ha csak 20-30 év múlva kezded el ezt a folyamatot. Az így felhalmozható kamatokat mind elveszíted azzal, ha ma elköltöd és nem kezd kamatozni - meg akkor is, ha csak otthon nézegeted a megspórolt pénzed és nem kamatozó befektetésekben tartod. Persze minél többet tudsz megspórolni és kamatoztatni, annál nagyobb mértékben tudod növelni a pénzedet hosszú távon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!