A futárszolgálatok miért nem szállítanak hétvégén?
Én értem a futárokat, hogy emberek, nem is ezt vontam kétségbe. Nem tudom ennek részleteit, de pl a buszvezetők, mozdonyvezetők is dolgoznak - feltételezem ez szervezés kérdése.
A kérdésem arra irányult, hogy látható, hogy minden futárszolgálat csúcsra van terhelve, hogyhogy nem általános a hétvégi kézbesítés? Nem lehetne némileg lazítani ezt a giga terhelést?
Az egyértelmű, hogy lehetséges volna megoldani. Ahogy a kereskedelem, közlekedés és egy rakás más szolgáltatás tud hétvégén is üzemelni, úgy a futár cégek is meg tudnák oldani.
A nagy kérdés az, hogy üzletileg meg is érné-e nekik, vagy nyomós oka van annak, hogy nem teszik - túl azon, hogy ez a szokás. Valószínűleg a cégek rendelkeznek róla felmérésekkel, közvetlen adatokkal, visszajelzésekkel, hogy mennyire érné meg nekik, vagy mennyire nem.
Van egy sor érv amellett, hogy milyen előnyei lennének a hétvégi kiszállításnak, de ugyanúgy ellenérvek is vannak. A folyamatos munkarend többlet költséget is jelent. 2 nappal több munkaidőt lefedni munkaerővel több ember alkalmazását, összetettebb beosztás írást, más logisztikát igényel. Nem lehetetlen, leginkább szándék kérdése, de vannak költségei is, amiket ki kell termelnie a változtatásnak.
Biztos vannak olyanok, akik hétvégén jobban ráérnek otthon csomagot átvenni. Viszont sokan vannak, akik pont hogy elmennek otthonról hétvégén - akár csak vásárolni, kikapcsolódni, vagy akár el is utaznak ilyenkor akár külföldre is, vagy csak vidékre a családhoz, netán kirándulni. Szóval egyáltalán nem garantált, hogy többen tudnák/akarnák hétvégén fogadni a csomagokat, mint hét közben.
Azt is maguk a cégek látják jobban, hogy a forgalmuk mekkora részét teszik ki a hétköznap dolgozó cégek és mekkora lenne az igény és fogadókészség a hétvégi kiszállításra.
Még a kereskedelemben sem teljesen egyértelmű általánosságban, hogy minden boltnak megéri hétvégén nyitva tartani. Ahogy valaki itt is írta már, vannak olyan üzletek, amik nagyobb forgalmat csinálnak hétvégén, mint hét közben. Más üzletekben meg pangás van és legszívesebben bezárnának hétvégére, mert csak nézelődni járnak hozzájuk, mint a múzeumba - viszont sok esetben pl. a pláza, ahol a bolt működik nem engedi, hogy a plázáétól eltérő legyen a nyitva tartásuk.
Egyébként a fordítottja is igaz. Ha egy cégnek annyira nagyon fontos a vallási előírás és az, hogy munkaszüneti napot kell szerintük tartani, akkor nem várnak az országos, vagy városi szintű szabályozásra, hanem a saját bevételük kárára becsukják a boltot, amikor ők helyesnek tartják.
Pl. New York egyik legnagyobb műszaki boltját zsidók működtetik. Nekik fontosak annyira a saját vallásuk szabályai, hogy péntek estétől vasárnap reggelig a sabbat miatt még a weblapjuk sem fogad rendeléseket, csak kosárba tenni tudod a termékeket és elküldeni csak a nyitás után hajlandó a rendszerük, mert nekik így felel meg.
Én dolgozom néha, de egy futárszolgálat nem egy emberből áll, feltételezem szervezés kérdése.
Köszönjük Emese!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!