ÖNKÉNTES! magán nyugdíjpénztárba most tulajdonképpen milyen pénzt kapok majd vissza ha nyugdíjba megyek?
Amit befizetsz + hozam + adójóváírás.
Attól függően, hogy melyik pénztár és milyen portfólió, a hozam nagyon eltérő lehet, de jó esetben infláció fölött hoz, tehát értékben valamivel többet fogsz visszakapni, mint amennyit befizettél.
Értsd: ha befizetsz most annyit, amiért ma 500 kiló kenyeret tudsz venni, akkor kifizetéskor tudsz majd venni belőle 510 kiló kenyeret.
Önkéntes nyugdíjpénztár. (A magán nyugdíjpénztár az más. Oda már nem lehet belépni.)
Tehát
- a befizetett pénzek után kapsz 20% adóvisszatérítést a nyugdíjpénztári számlára. Minden pénzre egyszer.
- a befizetett pénz után a pénztár működési költséget von le. Max 10%-ot csökkenő mértékben. Átlagosan kb. 5%-ot. Szintén csak egyszer.
- a pénztár a megmaradt pénzt befekteti. Óvatos = kötvény, kockázatos = részvény vagy vegyes stratégia szerint. Amit választasz. A pénzed így kb. lépést tart az inflációval.
- van kötelező minimális tagdíj, de az olyan, mint bármi egyéb befizetés. 20% adóvisszatérítés, 5-10% működési költség levonás, a többi megy a számládra.
Hát nem hangzik valami jól. XD
Nem vagyok matek zseni, de ezt kb a hajamra kenhetem 30 év múlva. 😣
Amúgy köszi, nagyjából ezt értelmeztem, csak megerősítés kellett.
Nyiss egy NYESZ számlát.
Szintén nyugdíjcélra van, olcsóbb mint ezek a nyugdíj pénztárak, ugyan úgy igénybe lehet venni az adóvisszatérítés, te magad tudod befektetni a befizetett pénzt kicsit szélesebb lehetőségekkel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!